У Євросоюзі висловили занепокоєння переслідуванням Порошенка (ВІДЕО)

Перегляди: 976

Президент Європейської Ради Дональд Туск висловив занепокоєння політичними переслідуваннями екс-глави української держави Петра Порошенка з боку нинішньої влади.

Про це повідомляє телеканал «Прямий».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Країну охопив новий «касетний скандал». Telegram-канал під назвою «Трубу прорвало» оприлюднив серію записів нібито з кабінету очільника Державного бюро розслідувань Романа Труби.

На одному з аудіозаписів чутно, як глава ДБР «радиться» з керівником Офісу президента щодо наступного виклику до ДБР п'ятого президента України Петра Порошенка.

Згодом Роман Труба відмовився відповідати на запитання журналістів щодо аудіозаписів та заявив, що не планує подавати у відставку. А президент Володимир Зеленський заявив, що «вивчить це питання».

«Будь-яка спроба залякати представників опозиції буде приводом для занепокоєння в Євросоюзі, - заявив президент Європейської Ради на прес-конференції у Загребі, коментуючи український касетний скандал, в якому керівник офісу президента інструктує директора ДБР, як вести справу п'ятого президента Порошенка. - Я сподіваюся, що Україна залишиться тією країною, де правоохоронні та судові органи поважають верховенство права, і де немає місця політично вмотивованим переслідуванням».

Туск, якого лише вчора обрали лідером Європейської народної партії, також заявив, що чув про касетний скандал у Києві: «Я чув про цей потенційний скандал. Хоч я і не маю інформації про окремі деталі чи загальний контекст, але моє перше враження, що це дійсно небезпечно».

Дональд Туск, партія якого є в опозиції у Польщі, заявив, що особисто знає, що таке політичні переслідування. «Повірте мені, я знаю, про що кажу, бо у мене є свій власний досвід з цього приводу... Завжди, коли влада чи люди у владі використовують систему правосуддя проти політичних опонентів, це у будь-якому випадку чи у середньо-, чи у довгостроковій перспективі стане трагедією не лише для жертв переслідувань, але і для всієї країни».

Туск, який усі ці п’ять років був адвокатом України у Євросоюзі, також додав, що стежить за подіями у Києві: «Ви знаєте, скільки емоцій і думок ми інвестували в Україну. Я думаю мені не треба пояснювати, як я особисто переживав за все, що відбувається в Україні. Ми завжди дуже уважно спостерігаємо за подіями у Києві».

https://www.youtube.com/watch?v=bncJXRrECOw