Жительку Кропивницького обвинувачують у вбивстві доньки: що говорять свідки

Перегляди: 3202

Сьогодні, 3 травня, в Кіровському суді обласного центру відбулося засідання у справі про вбивство 12-річної Катерини Добродій. Кореспондент CBN був у судовій залі.

Важливе застереження. Ми називаємо імена і прізвища обвинуваченої, її троюрідної сестри, чоловіка та жертви, тому що їх перед цим неодноразово озвучували у ЗМІ. Всі свідки, на чиї слова посилатимемось далі, лишаться - принаймні поки - безіменними.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Також автори цих рядків не стверджують, що Олена Добродій - винна, точно так само, як не наголошують на її невинуватості. Крапку в справі має поставити суд.

До вашої уваги - лише факти.

Передісторія

Близько десятої ранку восьмого грудня 2017 року 12-річна Катя Добродій нібито вийшла з дому на вулиці Івана Богуна, 159 (Стара Балашівка).

Удень батьки кілька разів намагалися додзвонитися до Каті – телефон не відповідав. Нікого особливо це не стурбувало, так як викладачі часто вимагають відключити мобільні. Але коли по закінченні англійської, – а це вже після шостої вечора, – вітчим з матір’ю так і не змогли зв’язатися з донькою, вони забили на сполох.

Про зникнення дитини повідомили в поліцію. Там негайно взялися за пошуки. До правоохоронців трохи пізніше додалися військові та кілька десятків добровольців. Курсанти «льотки» прибули з квадрокоптерами й оглядали з їх допомогою місцевість поряд з річкою. В оголошеннях, на які відгукувалися волонтери, були вказані два контактні номери телефонів: 102 та особистий матері Каті Олени Добродій.

12 грудня поліцейські знайшли тіло Каті зі слідами насильницької смерті біля бази відпочинку «Рожевий слон» в Обознівці Кіровоградського району. Правоохоронці порушили провадження за фактом умисного вбивства.

Джерела у поліції стверджували, що вбивцею дитини стала її рідна мама.

Вранці 13 грудня це підтвердив перший заступник голови Національної поліції України В’ячеслав Аброськін, написавши у Facebook: «Все виявилося банально просто. Чоловік пішов на роботу, дорогою молодшу дитину відвів до дитсадка. Старша донька була разом з мамою. Дівчинка просилася залишитися вдома та не йти до школи, а мати, навпаки, наполягала, щоб та все ж таки пішла до школи. В підсумку – в пориві раптово виниклої люті мати вбила дитину, а потім вивезла та залишила на пустирі. Це страшна трагедія. Попереду – низка експертиз, в тому числі й проведення психіатричної експертизи підозрюваної. Крапку повинен поставити суд».

Того ж дня матері Каті офіційно оголосили про підозру. «Сьогодні, 13 грудня, особі оголошено про підозру у скоєнні особливо тяжкого злочину стосовно неповнолітньої особи», – зазначив тимчасово виконуючий обов’язки начальника поліції Кіровоградської області Дем’ян Таршин.

За клопотанням слідчого, рішенням Ленінського районного суду підозрювану направили до Одеського обласного медичного центру психологічного здоров’я з метою проведення судово-психіатричної експертизи.

Думка родички

20 квітня 2018 року до редакції CBN зателефонувала троюрідна сестра Олени Добродій Ольга Синьова. «Ви ж коли пишете, не розбираєтесь у тому, що відбувалося в родині, як вони жили. Я особисто зовсім не впевнена, що це зробила саме Лєна», - заявила вона.

Жінка вважає, що зарано ставити крапку в цій історії. Вона також розповіла деталі сімейного життя Олени Добродій, яке, за її словами, було зовсім не простим. Як стверджує сестра Добродій, у родині траплялися сварки.

Ольга Синьова стверджує, що матір Каті підписала зізнання у вбивстві, не розуміючи, що саме вона підписує: «Їй поклали документ, сказали підписати. Вона в той момент узагалі думала, що то постанова про арешт. Адвоката поруч не було, а сама вона перебувала у такому стані, в якому важко щось усвідомлювати. Дуже просто знайти цапа-відбувайла, от і знайшли».

Рідний батько вбитої дівчинки наразі живе в Криму. Вітчим – у Кропивницькому.

Що говорять свідки

3 травня на судовому засіданні встигли опитати кількох людей, яке мають безпосереднє відношення до сім’ї Добродіїв. Ми, повторимося, не називаємо їх. Також переказуємо їхні покази, прибравши ті моменти, які могли би вказати на особу.

Свідок №1. Взаємини в сім'ї були гарні, без скандалів. У 2016 році Олена захворіла, їй не могли довго поставити діагноз, лікували в тому числі в лікарнях інших міст. Вона говорила, що в неї бувають марення про відьом, що боїться за доньок, казала, що хоче скоїти самогубство. Їй наснилося, що на неї подули відьми, і з тих пір вони їй щось нашіптують. У 2017 році чоловікові своєму, свекрусі заявляла, що хоче звести рахунки з життям. Вона хотіла повернутися на роботу в онкодиспансер, звідки її звільнили через хворобу.

Агресії до дітей я не помічала. Чоловік дуже допомагав Олені по дому і з сім'єю.

Олена іноді забувала те, що їй говорять, наприклад, ми казали, що приїдемо привітати з днем народження меншу дівчинку, а вона, зустрічаючи нас, дивувалася, адже забула, що ми попереджали їх про візит. Могла піти по компот у погріб, а принести огірки.

Daewoo Matiz у сім'ї машина, Олена дуже рідко на ній їздила, буквально кілька разів, в основному авто користувався її чоловік Андрій.

Свідок №2. Дівчинка не була пригніченою, не мала слідів фізичного насильства. З однолітками в Каті конфліктів не було.

Свідок №3. Катя була веселою, швидко забувала образи. Казала, що не дуже любить ходити в школу, більше - знаходитись вдома. По дівчинці ніколи не було видно, що до неї застосовують насилля.

У день, коли Катя не прийшла до школи, я говорила з її мамою по телефону. Щодо стану Олени - мені здалося, що людина перепила заспокійливих засобів.

Свідок №4. Катя була доброю і відповідальною дівчинкою, з усіма товаришувала. Про конфлікти в сім'ї не розповідала, була життєрадісною, добре відгукувалася про маму і сестричку.

Що далі

Обвинувачення наполягає на примусовому лікуванні з суворим режимом.

Обвинувачувана сказала, що розуміє зміст клопотання. «Я погоджуюсь на лікування, але не з суворим режимом», – зазначила вона.

Захист, у свою чергу, наголосив, що Олена Добродій зараз перебуває у нормальному стані, пояснення даватиме, на лікування погоджується, бо розуміє, що треба лікуватися. При цьому вона обставин події не пам’ятає.

Судове засідання перенесли на 11:00 8 травня через те, що прокурор мав 3-го брати участь ще в одній справі.

У родині Олени й Андрія підростає п’ятирічна донька.

Андрій Лисенко, Лілія Кочерга, CBN