У Кропивницькому медичній реформі передбачили фіаско вже через рік

Перегляди: 933

Децентралізація - це право на помилку, вважає координатор з правових питань Центрального офісу реформ Юрій Ганущак.

Про це він розповів у своєму виступі на форумі «Реформа місцевого самоврядування та регіональної політики: можливості для громад та регіонів», що відбувся сьогодні, 14 червня, в Кропивницькому, передає кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Коли на найнижчому рівні робиться помилка, її швидко усувають. Верховна Рада ніколи не визнає, що вона помилилася. Тому чим нижче знаходиться право на прийняття рішення, тим швидше воно коригується у випадку неефективності», - зазначив Ганущак.

За його словами, децентралізація відкриває вікно можливостей для впровадження інших реформ. Але потрібен чіткий формалізований контроль.

Він сподівається, що повернеться здоровий глузд у реформу охорони здоров'я.

«Централізація, яка зараз проходить в медицині, закінчиться фіаско, - переконаний Ганущак. - Не можна віддавати на центральний рівень управління первинкою. А вторинки тільки при умові введення страхової медицини. Бо зловживання будуть надзвичайно великі. І я вже зараз передбачаю, що через рік буде величезний скандал і дуже погані політичні перспективи. Або навіть швидше».

Він навів приклад «Укравтодору», який сам приймає рішення, сам фінансує і сам контролює, а країна має розбиті дороги.