Як, скільки і хто бере хабарі на Кіровоградщині

Перегляди: 2685

CBN проаналізував, скільки разів довелося повідомляти про хабарників за три з невеликим гаком місяці.

26 березня 2018 року почала працювати редакція сайту CBN. (Хоча новини були і в березні, але то, скоріше, можна назвати періодом тестування.) Минуло три з лишком місяці. Ми пишемо про все важливе чи просто цікаве - і про корупцію в тому числі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Введіть у поле пошуку на CBN слово «хабар». 46 результатів станом на 12:26 11 липня.

До вашої уваги - найрезонансніші випадки.

13 березня. У Кропивницькому взяли на хабарі опера СІЗО, який був в. о. взятого раніше начальника. Майор внутрішньої служби вимагав 11 тисяч гривень від місцевого мешканця за приймання передач для затриманих, які містили заборонені предмети. І нічого б унікального, якби не один нюанс: 18 жовтня 2017 року прокуратура й СБУ взяли начальника УВП №14 (СІЗО) Сергія Пазилова на спробі дати хабара прокурору. Династія якась просто...

27 березня. Заввідділенням психлікарні у Кропивницькому попався на хабарі. Лікар вимагав 5 тисяч гривень за сприяння у визнанні особи неосудною, в тому числі у оформленні відповідної медичної документації.

6 квітня. Посадовець льотної академії вимагав хабар за надання дозволу на встановлення кавомашин. За дві кавомашини він хотів 18 тисяч гривень. На одержанні другої половини суми його і затримали.

18 квітня. Одного з оголошених у розшук керівників «Кіровоградгазу» впіймали і відпустили. Правоохоронці затримали посадовців ВАТ «Кіровоградгаз» та представника одного з приватних підприємств Кропивницького, які отримали хабар у два мільйони гривень за зниження більш як удвічі офіційної вартості підключення до газу хлібопереробного підприємства. Затриманого випустили під заставу в майже півмільйона гривень.

20 квітня. У Кропивницькому суд оштрафував хабарника на суму меншу, ніж хабар. Штраф - 25,5 тисячі гривень, хабар - 26,278 тисячі. Лишається сподіватись, що зароблені нечесним шляхом гроші таки відібрали.

5 травня. У Кропивницькому майор поліції вимагав у фермера 20 тисяч доларів. Саме стільки, на думку поліцейського, коштує не притягнення до кримінальної відповідальності за підробку документів.

10 травня. Сільському голові з Гайворонського району оголосили підозру. Він вимагав від місцевого підприємця 10 тисяч гривень за сприяння у наданні в оренду земельної ділянки для комерційного використання, розташованої у водоохоронній зоні річки Південний Буг.

11 травня. У Гайворонському районі на здирництві «погоріли» два копа. Вони вимагали 8 тисяч гривень у підприємця в обмін на те, що не перешкоджатимуть йому займатися бізнесом. 5 тисяч встигли отримати, на передачі ще трьох їх обличчями в асфальт уклали колеги.

5 червня. На Кіровоградщині на хабарі у 10 тисяч гривень затримали начальника Управління архітектурно-будівельного контролю. Керівник ДАБК вимагав від кропивничанина за реєстрацію та видачу декларації про здачу в експлуатацію об’єкту будівництва.

26 червня. Посадовець фіскальної служби області попався на хабарі. Податківець за 6 тисяч гривень пропонував свої послуги в якості «даху».

4 липня. Посадовиця Кіровоградської ОДА вимагала хабар від підприємця. Вона хотіла 6 тисяч гривень за сприяння у прискоренні підписання договору постачання та здійснення монтажу кондиціонерів. Пізніше її на два місяці відсторонили від посади.

Затримують не лише тих, що беруть. Хоча й рідше.

7 травня. У Кропивницькому затримали чоловіка, який намагався дати хабар поліцейському. Впіймали п’яним за кермом, от і вирішив «домовитись». Не вийшло.

22 травня. На Кіровоградщині безробітний намагався дати хабара поліцейському. Цього разу чоловіка затримали за крадіжку, і він хотів «поділитися».

9 липня під час робочої зустрічі керівництва поліції Кіровоградщини, облдержадміністрації та керівників територій області голова ОДА Сергій Кузьменко заявив: «На жаль, ми не можемо похвалитися тією ситуацією, що в нас хабарі ніхто не бере. На жаль, попри величезну роботу, яку проводить Президент України (у нас створено низку антикорупційних органів, у нас створена окрема судова гілка влади, яка повинна боротися з цими проявами), ми бачимо, що є люди, які не до кінця розуміють, що таке служіння українському народові. Ніхто не буде миритися з тими людьми, які використовують свою посаду для того, щоб мати неправомірну фінансову вигоду. Закликаю представників правоохоронних органів докласти максимум зусиль для того, щоб суспільство дізналося про факти злочинів і щоб покарання недобросовісних представників виконавчої гілки влади було неминучим».

Буде неминучим покарання чи ні? І не лише для «недобросовісних представників виконавчої гілки влади»...

Андрій Лисенко, CBN