У Кропивницькому екс-суддя добився, щоб вдову Героя АТО визнали винною в ДТП, але справу закрили

Перегляди: 6014

Апеляційний суд Кіровоградської області закрив справу відносно вдови Героя АТО Ірини Матвієнко у зв’язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення.

Про це CBN повідомили у прес-службі суду.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

16 липня 2018 року апеляційний суд розглянув адміністративну справу за апеляційними скаргами Ірини Матвієнко, її захисника, а також потерпілого на постанову районного суду від 17 травня 2018-го.

За результатами апеляційного перегляду суд апеляційну скаргу Матвієнко та її захисника задовольнив. Апеляційну скаргу суд задовольнив частково. Постанову районного суду про притягнення Матвієнко до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КупАП, скасував, а справу про адміністративне правопорушення щодо Матвієнко закрив у зв’язку з відсутністю в її діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП.

Апеляційний суд заслухав пояснення учасників ДТП, свідків події, дослідив висновок експерта та допитав експерта, який зазначив, що в місці зіткнення автомобілів суцільної лінії не було, а також обгін, здійснений Матвієнко на цій частині дороги, не заперечується правилами. Підтвердив, що за наявних вихідних даних саме машина швидкої допомоги мала можливість не створювати аварійної обстановки та уникнути ДТП.

Таким чином, досліджені в судовому засіданні апеляційного суду в сукупності вищевказані обставини та докази не доводять порушення Ірини Матвієнко правил дорожнього руху та свідчать про відсутність в її діях складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.124 КУпАП, а висновки суду першої інстанції є необґрунтованими, що стало підставою для скасування постанови районного суду.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, близько 8:20 15 листопада 2017 року в Кропивницькому на вулиці Михайлівській сталася ДТП за участі легковика Geely та авто швидкої допомоги. Карета швидкої рухалася попереду, Ірина їхала за нею. Водій швидкої завчасно не подав сигнал повороту вліво. Здійснюючи поворот з правого ряду, він врізався у правий бік Geely.

Спочатку Ірина стала обвинуваченою, бо представник водія швидкої Володимир Ярошенко переконував суд, що саме авто Ірини своїм боком вдарило швидку. Він же заперечував щодо проведення експертиз з приводу аварії. Коли ж експертизу таки призначили, автомобіль швидкої не надали для дослідження.

Висновки експертиз фактично повністю виправдали дії Ірини Матвієнко. Але суддя Ленінського суду Світлана Льон не дослухалася до рішення експертів та оголосила її винною, хоча й звільнила від відповідальності у зв’язку з закінченням терміну для покарання.

Колишній суддя Володимир Ярошенко відомий позовами проти місцевих ЗМІ, зокрема телекомпанії TTV та тижневика «Україна-Центр».

Його також називають реальним власником фірми «Вагран», яка володіє приміщенням гуртожитку на проспекті Університетському, 21, у Кропивницькому. Мешканці гуртожитку понад десять років намагаються приватизувати кімнати, в яких живуть. Одна з мешканок навіть звинувачувала Ярошенка в тому, що він її побив, однак довести це так і не змогла.

Головний лікар обласного комунального закладу «ТМО Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у Кіровоградській області» – брат Володимира Ярошенка Олександр Ярошенко.

Чоловіка Ірини Андрія Матвієнка нагородили орденом «За мужність» ІІІ ступеню посмертно. 7 серпня 2014 року він підірвався на фугасі поблизу пункту пропуску «Успенка» в Донецькій області. 8-го – помер від отриманих ран.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Донька Ірини й Андрія Саша з батьковим орденом/Фото Олександра Козловського[/caption]

Міськрада Кропивницького 23 лютого 2016 року перейменувала вулицю Башкирську на вулицю Андрія Матвієнка, а 27-го лютого на фасаді інституту комерції відкрили пам’ятну дошку Андрію.