Розслідування спалаху гострої кишкової інфекції в дитсадку на Кіровоградщині триває

Перегляди: 828

Станом на 1 жовтня серед дітей, які відвідують дошкільний навчальний заклад «Веселка», та його персоналу нових випадків захворювання не зареєстровано.

Семеро дітей, яким встановили діагноз харчова токсикоінфекція, продовжують амбулаторно лікуватися під медичним наглядом дільничного лікаря, повідомили CBN у прес-службі Держпродспоживслужби в області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

25 та 26 вересня навчально-виховний процес у закладі призупинили - проводилось генеральне прибирання, працівники проходили медичний огляд. Результати дослідження санітарно-гігієнічних змивів з контролю якості проведення заключної дезінфекції негативні.

Результати ж лабораторних досліджень факторів навколишнього середовища, які відбиралися в приміщеннях та на харчоблоці закладу й досліджувалися в Кіровоградській регіональній лабораторії Держпродспоживслужби та ДУ «Кіровоградський обласний лабораторний центр МОЗ України», показали порушення.

На харчоблоці та в групі, де захворіли діти, у змивах з виробничого інвентарю, кухонного посуду, столових приборів, чайного посуду, спецодягу працівників виділили бактерії групи кишкової палички; в готових стравах (омлет, гречаний суп, пшенична каша) - перевищений вміст загальної кількості мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів; у пробі питної води з водопровідної мережі закладу - загальні коліформи.

«Наявність хвороботворних мікроорганізмів на обладнанні, в стравах, у воді та на інших предметах групового осередку, де перебувають діти, підтверджує загальну забрудненість, порушення санітарно-гігієнічного, протиепідемічного, дезінфікуючого режимів, технології та режимів приготування страв, недотримання правил особистої гігієни, правил миття посуду та виробничого інвентарю», - сказано, зокрема, у повідомленні.

Крім того, за результатами обстеження швидкими тестами на ротавірусну інфекцію у двох постраждалих дітей встановили позитивний результат. За результатами серологічного дослідження контактних осіб – результати негативні.

Обставини, що могли сприяти спалаху, – відсутність гарячої проточної води в туалетних кімнатах для дітей, недостатня кількість дитячих ліжок, незадовільний санітарний стан надвірного туалету для працівників.

У зв’язку з цим 28 вересня Знам'янське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області провело повторну комплексну перевірку та зобов’язало адміністрацію ДНЗ провести повторні дослідження санітарно-гігієнічних змивів на патогенну мікрофлору з об’єктів навколишнього середовища та готових страв за мікробіологічними показниками; виконати низку заходів з локалізації та ліквідації осередку інфекції; провести позапланове заняття з працівниками щодо дотримання вимог санітарного законодавства та у сфері безпечності харчових продуктів.

Матеріали передали в прокуратуру Кіровоградської області та Головне управління Національної поліції в області.

Нагадаємо, семеро вихованців ДНЗ «Веселка» з села Трепівка Знам’янського району з симптомами гострої кишкової інфекції перебувають на амбулаторному лікуванні.