«Теплий осінній наркотичний Кропивницький»

Перегляди: 3232

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Наркоторговці, які працюють через Інтернет, у тому числі й на території Кропивницького, пропонують безкоштовні пробники і очікують від своїх покупців звітів про враження від прийому речовин.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Тим часом у екс-прокурора області Сергія Жолонка, який уже неодноразово замовляв «закладки» і здавав їх поліції разом із заявами, майже за півтора року з першого епізоду не відібрали ні свідчення, ні листування з дилерами, ні реквізити банківських карт, через які проходила оплата. Його жодного разу не викликали до слідчого...

Рекламу «закладок» з різними видами зілля кожен міський житель бачить сьогодні щодня - криво написані балоном або нанесені через трафарет адреси в Інтернеті й месенджерах Telegram, Viber тощо на стінах житлових будинків, шкіл, установ, парканах, тротуарах, парапетах і туалетах...

Бачачи різноманіття «настінної» реклами наркотиків та через відсутність адекватної реакції колишніх колег, у травні 2017-го Сергій Жолонко вперше замовив через Інтернет «травку». На вилучення «закладки» викликав поліцію, написав заяву. За цей час було ще кілька епізодів в Миколаєві і ще один - минулого тижня - в Кропивницькому.

- Спостерігаючи в черговий раз за цією «малиною», я в серпні офіційно звернувся в поліцію, на наступний день - ще раз, потім придбав наркотики, поліція їх вилучила, - написав Жолонко у Facebook. - Минув місяць, жодного разу мене не допитали, листування в мережі Telegram не вилучили, не оглянули... Наркомаркети продовжують працювати, більш того - з шаленою швидкістю відкриваються нові.

Наступного разу була вже не марихуана, а «спайс» - курильна суміш з лютої хімії, від якої підлітки з’їжджають з ґлузду, деякі, згідно з численними публікаціями, просто виходять у вікна.

- Все, як завжди, єдине тільки - «на шару». Я навіть і не очікував. Ми пишемо: «Що є на 200 гривень?» Вони надсилають прайс, будь ласка. На наступний день: «Ну що, ти надумав?» «Так, тільки мені б зручніше тут». «Там немає поки, можемо запропонувати там-то. Бери пробник». Є ця вся переписка, все це є. «Дамо там-то». Все скинули, без оплати, викликав поліцію, вони шукали, знайшли, - розповідає екс-прокурор. - Вони (наркоторговці) хотіли, щоб я був тестером, щоб відписався про «приходи». Вони збирають інформацію. Вони ж приманюють і, звичайно, проблем не хочуть, щоб хтось «втикав», або щоб смерті були. Їм потрібен клієнт, потрібен бізнес, щоб усі були живі. Пише, «ти дивись, обережно, там доза ...», я не пам'ятаю, чи на трьох, або взагалі на купу народу.

Скільки дітей і дорослих щодня дістають оплачену дистанційно і заховану кур'єром на клумбах, у парках та інших тихих місцях отруту з «закладок», навряд чи хто зможе відповісти. Зате за кількістю адрес з упевненістю можна сказати, що цей ринок активно розвивається.

- Те, що зараз відбувається, це просто ні в які ворота, такого не було ніколи, - впевнений Жолонко. - Я пам'ятаю найпохмуріші часи, розгул наркоманії наприкінці 80-х - на початку 90-х, бум був величезний, в основному «ширка». Я по собі пам'ятаю, це Миколаїв був тоді, їдеш з роботи в прокуратурі, ти слідчий, їдеш останнім трамваєм о 12 годині ночі. І в трамваї народ з колбами, «півлітрами», банками з цим опієм. І ти чекаєш через три зупинки якийсь райвідділ, вивантажуєш їх, заводиш, усе це вилучають. Зараз з іншого боку ця біда, але, я думаю, вона набагато страшніша, ніж тоді.

Страшніше, напевно, вже тим, що якщо тоді хтось когось висаджував з трамвая і вів до райвідділу, то сьогодні офіційної реакції на численні пости в соцмережах «з малюнками і прикладами» колишнього прокурора області, за його словами, нуль. Як і руху - ні по одному з його офіційно поданих «у доважок» до реальної вилученої наркоти заяв. Можливу причину Жолонко бачить в тому, що служби, яка акцентовано відповідала на нові (та хоч і старі) виклики, просто немає.

- Свого часу був сплеск організованої злочинності, кінець 1980-х, - пояснює він на прикладі аналогії. - Створили так звані шості відділи в управліннях розшуку, які потім стали УБОЗ. УБОЗи себе виправдали в перші п’ять - вісім років, потім вони стали поступово перетворюватися на організації з вибивання грошей, кришування і так далі. Але в певний критичний період розвитку держави вони зіграли свою роль. Їм дали розширені повноваження, під них був прописаний закон, можливість для маневру була велика, і вимоги були високі. Легенди ходили - коли ми щось не могли в районі зробити, ми приходили в УБОЗ, будували плани і разом це все робили. Була ситуація, при якій можна було впливати на злочинність певної категорії. Приблизно те ж потрібно робити зараз. Цю проблему «загнали», розформували ВБНОН, створили інший орган, потім і цей розігнали, переформатували, віддали під розшук... Системно, так, щоб люди вранці приходили на роботу і думали тільки про одне - як дістати наркозлочинність - такого просто немає. Служба ця не оформлена. А що стосується протидії саме інтернет-торгівлі наркотиками, я ось недавно сів і почитав, як у кількох європейських країнах робили, коли у них були різного роду кіберзагрози, спектр від сплеску наркозбуту до проявів гібридних дій Кремля. У Нідерландах, наприклад, змогли протягом доби блокувати абсолютно всі сайти, які займалися певною діяльністю. У Франції було набагато складніше - їм знадобився цілий тиждень, тому що було важковагове законодавство, внесли в парламент поправки, проголосували, підписали, перед загрозою суспільству вони дуже швидко зібралися і щось зробили. Держава, якщо хоче, це питання регулює. Якщо Китай якимось чином не пускає програмне забезпечення Facebook, Google до себе, то це що, проблема - помножити на нуль сайти наркоторговців? Плюс залишається абсолютно традиційна агентурна робота. Я сьогодні можу стати дилером взагалі без проблем, я заходжу на ці сайти, мені пропонують - раз, два, три. Потім я можу просити певну партію, можу стати дрібним оптовиком і реалізовувати. Це звичайна поліцейська робота, яка у всьому світі виконується, а тут - не виконується.

Хоча Жолонко сподівається, що теперішні керівники правоохоронних органів області в курсі реального стану справ з наркозлочинністю і найближчим часом, швидше за все, візьмуть когось на «закладках», на амфетаміні, в тому, що це будуть реальні злочинці, у нього є сумніви, які ґрунтуються на експертному аналізі статистики.

- Я сідаю, беру якусь категорію злочинів: ось, в N-ській області зниження на 50%. Розкриття зросло на 30%, ура, і досягає мало не 70%. Це ненормальна цифра, астрономічна, при Сталіну такого не було. Не буває такого розкриття. Механізм простий, припустимо, як з наркозлочинністю борються: зробили показових 5, 10, 20 справ, а все інше? Потрібен же вал, а його немає. Десятки штучно «клонованих» справ об'єднуються в один великий пул, і він йде з двома-трьома обвинуваченими, які йдуть до суду. Неважливо, що в суді у них залишиться по підсумку три епізоди - реально, що у них вилучили, або ті, умовно, 53, які їм упхали. Вони в будь-якому випадку «підуть», їх розчиняють у цьому. Так робиться горезвісний показник - це я дуже примітивно розповів, є більш тонкі схеми. І раніше таке було - треба зброю, місячник здачі - вони дістають з сейфів, дістають ще десь, підкладають, вилучають один у одного, в парках на лавках, на обшуках, де хочеш. Сьогодні цей маразм уже гіпертрофований. А до 2019 року набере ще більш гіпертрофованих форм, - упевнений екс-прокурор.

Свідчень активної «закладної» торгівлі багато - крім постійної появи свіжих написів на стінах. Багато читачів напевно бачили в останні роки, як хтось цілеспрямовано йде до певного місця, піднімає з землі або дістає з якого-небудь поглиблення непоказний пакетик і йде з ним геть. На такі епізоди можна не звернути уваги, але в пакетику, швидше за все, залишені кур'єром наркотики, які цей хтось оплатив раніше з карти і отримав на телефон інструкції, де шукати товар.

У травні цього року в ЗМІ писали про те, що рекламою «солі, диму, екстазі» покриті всі підходи до 22 школи у селищі Гірничому в обласному центрі. Писали тому, що там працює знайомий редактора обласного радіо, який підняв тему публічно.

«У центрі міста симпатична дівчина піднімає в мене прямо з-під ніг закладку і, загадково посміхаючись, киває п’ятами, - написала колишній фотокореспондент «УЦ» Олена Карпенко в Facebook. - Теплий осінній наркотичний Кропивницький...»