Німецький урбаніст назвав кропивницькі маршрутки «феноменом»

Перегляди: 1856

Керівник проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» Матіас Брандт, який проводив у Кропивницькому дводенну Академію з розвитку сталої мобільності, вважає маршрутки «феноменом» та не найкращим варіантом виду громадського транспорту.

Про це експерт повідомив у ексклюзивному коментарі CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Матіас Брандт вважає, що навіть такий, за його словами, «феномен», як маршрутки, має право існувати, доки не з’явиться гідної альтернативи: «Я не думаю, що треба з чимось боротися, поки немає гідної альтернативи, тому ми хочемо спочатку продумати її. Але якщо дивитися на довгу перспективу, то це не є ідеальне рішення, коли окремі перевізники пропонують там, де є великий рух населення, добру роботу маршруток, а у важкодоступних районах, де мало населення, – погану. І це все, фактично, не систематизовано. На перспективу це не є добре рішення».

Якщо говорити про системне забезпечення населення громадським транспортом, то ним повинні бути забезпечені всі його верстви, переконаний експерт.

«Людина має добратись до місця призначення, і щоб відстань до місця посадки в громадський транспорт не перевищувала п’ятсот метрів, – сказав Матіас Брандт. - Ще важливо, щоб людина знала точний час прибуття транспорту – щоб були чіткі графіки. Комфорт у громадському транспорті, безперечно, потрібен, та найголовніше – безпека користування ним. Ще важливий аспект – забезпечити можливістю користування транспортом не лише здорових, сильних і молодих людей, а й людей з обмеженими можливостями, людей з інвалідністю, старших людей. Я вважаю, що є кращі форми забезпечення людей усім цим, ніж маршрутки».

Він зазначив, що кожному місті – свої проблеми, серед яких і багато спільних: «У Німеччині, зараз, наприклад, проблема в тому, що є дуже багато автомобілів, міста ними перенасичені. Але, з іншого боку, в нас дуже розвинений громадський транспорт, також ми займаємося розширенням можливостей для велосипедистів і для пішоходів».

Іноземний гість поділився й думкою про Кропивницький.

«Моє перше враження від Кропивницького таке, що місто закладене щедрою душею – тут набагато більше місця, ніж у містах Німеччини. Тут можна продумати можливості для комфортного руху не лише для автомобілів, а й для велосипедистів та пішоходів. Ще враження, що це спокійне та зелене місто», – зазначив Матіас Брандт.

Нагадаємо, у Кропивницькому розвиватимуть габаритний громадський транспорт на сучасних дорогах.