У Росії арештували експерта за статті про уродженця Кіровоградщини

Перегляди: 1199

Співробітники ФСБ Росії заарештували військового експерта Володимира Нейолова, який автором кількох книг на армійську тематику, а також статей про ПВК «Вагнер».

Чоловіка звинувачують у державній зраді, пише «Сьогодні».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Нейолову інкримінується вчинення злочину, передбаченого статтею 275 КК РФ (держзрада)», – заявили в Лефортовському суді Москви, куди подали клопотання про розгляд запобіжного заходу.

Хоча в суді не уточнили, чи був підозрюваний узятий під варту, російські ЗМІ, посилаючись на джерела, стверджують, що він був заарештований в той же день і поміщений в СІЗО «Лефортове».

Відомо, що слідчі вже провели обшуки у квартирі батьків експерта.

Крім того, як виявив російський активіст Роман Попков, після арешту Нейолова інтернет-портал «Погляд» видалив усі його статті, які були опубліковані на сайті.

Слідство звинувачує Нейолова в передачі іноземним державам відомостей, що становлять державну таємницю. Його справу засекретили.

За порушення статті «Державна зрада» Кримінальний кодекс РФ передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 20 років.

Нагадаємо, до редакції «Нової газети» (Росія) підкинули голову барана, поминальний вінок та аркуш паперу з надписом «Денис Коротков – зрадник батьківщини». Причиною, на думку видання, теж стали статті про ПВК «Вагнер».

ПВК «Вагнер» – нелегальна приватна російська військова компанія, бійці якої брали участь у кількох конфліктах, у тому числі й на Донбасі. Вони неодноразово отримували державні нагороди від президента Росії Володимира Путіна за неопублікованими указами.

Керівник компанії – підполковник запасу російської армії Дмитро Уткін (позивний – Вагнер, на честь німецького композитора Ріхарда Вагнера). Він народився 1970 року в Смоліному Кіровоградської області. Там закінчив школу й виїхав до Росії. До 2013 року командував загоном спеціального призначення головного розвідувального управління Росії.