Кіровоградська єпархія УПЦ МП підтримує Онуфрія і не знає «ніякого томосу»

Перегляди: 2711

Духовенство Кіровоградської єпархії УПЦ МП висловило підтримку митрополиту Онуфрію.

Про це йдеться у повідомленні єпархії, опублікованому на її офіційному сайті.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Наводимо його повністю: «12 листопада в Управлінні Кіровоградської єпархії Української Православної Церкви під головуванням Високопреосвященнійшого Іоасафа, митрополита Кіровоградського і Новомиргородського, відбулися збори благочинних Кіровоградської єпархії.

Учасники зборів обговорили актуальні єпархіальні питання. Однією з важливих тем, порушених на зборах, стало обговорення ситуації щодо життя УПЦ в сучасних умовах. Крім того предметом колегіальної бесіди стала майбутня зустріч архієреїв Української Православної Церкви з Президентом України П. О. Порошенком, запланована на 13 листопада цього року.

Благочинні Кіровоградської єпархії чітко і твердо позначили свою позицію щодо подій, що відбуваються, і в черговий раз одноголосно висловили свою підтримку Блаженнійшому Онуфрію, Митрополиту Київському і всієї України, зазначивши, що нинішній канонічний устрій Української Православної Церкви є оптимальним і єдино вірним у сьогоднішніх умовах».

У зверненні Іоасафа, розміщеному на сайті, крім того, сказано: «По-перше, авторитетно засвідчую, що ніякого томосу і автокефалії ніхто до цього часу не надавав, і коли це буде – нікому невідомо. Тому весь галас, який будь-ким поширюється в ЗМІ, є нічим іншим, як видаванням бажаного за дійсне.

По-друге, ряд рішень, які прийняті 11 жовтня 2018 року Синодом Константинопольської Церкви в Стамбулі відносно спроби легалізації розколу та зухвале зазіхання на канонічну територію нашої Церкви, є неканонічними та антизаконними!»

Зустріч Президента Петра Порошенка з єпископатом Московського патріархату в Україні має відбутися сьогодні, 13 листопада.

Синод Вселенського патріархату скасував юрисдикцію Російської церкви над українським єпископатом, відтак нині всі православні архієреї України вважаються служителями Вселенського престолу.

3 листопада у Стамбулі Президент Петро Порошенко та Вселенський патріарх Варфоломій підписали Угоду про співпрацю та взаємодію між Україною та Вселенським патріархатом, яка, зокрема, деталізує процес надання Томосу.

Шляхом надання Томосу деякій частині «материнської» церкви офіційно проголошується автономія в управлінні чи автокефалія.