СБУ розслідує махінації в Донецькому медичному університеті

Перегляди: 1552

Служба безпеки України розслідує шахрайські дії компанії-посередника, що завищувала плату за навчання для студентів-іноземців в Донецькому національному медичному університеті.

Про це повідомляє «Громадське» з посиланням на СБУ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ректор Донецького національного медичного університету Петро Кондратенко, який зайняв цю посаду лише два місяці тому, заявив, що він спробував розслідувати ці махінації фірми. Через це, на його думку, на нього напали невідомі з балончиком.

За словами ректора, назва кампанії-посередника - «Українські освітні послуги», вона співпрацювала з вузом ще до військових дій на сході України. Однак після початку бойових дій на Донбасі, коли вуз був змушений переїхати на підконтрольну Україні територію, діяльність компанії стала «дивною». Компанія-посередник співпрацює з вузом через так званий міжнародний відділ.

Ректор зазначив, що, за його даними, зі студентами зв'язуються невідомі особи від імені їхнього університету і вимагають сплатити суму нібито за навчання, яка значно вища офіційної. Водночас фірма-посередник не сплачує коштів, які отримала від іноземних студентів, і має заборгованість перед вузом.

«Правоохоронці встановили, що представники фірми-контрактера через зловживання довірою іноземних громадян налагодили шахрайські схеми для отримання коштів, які призначалися на оплату за навчання, але по факту не оплачувалися. Наразі тривають слідчо-оперативні дії для встановлення всіх обставин правопорушення, а також осіб, причетних до протиправної діяльності. Інша інформація в межах зазначеного кримінального провадження розголошенню не підлягає», - повідомила у коментарі прес-офіцер головного управління СБУ у Луганській та Донецькій областях Галина Прищепа.

Нагадаємо, студенти-іноземці пред’являють претензії щодо рівня освіти у Донецькому медуніверситеті в Кропивницькому, та їм говорять, що вони не оплатили повністю навчання за поточний семестр. З цього приводу 16 листопада відбулась прес-конференція в CBN.