Не всі жителі Кіровоградщини хочуть жити у Кропивницькій області

Перегляди: 3674

Андрій Лисенко, CBN

Верховна Рада підтримала перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку. Жителів регіону знову не спитали.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

25 жовтня 2015 року в обласному центрі відбувся референдум щодо нової назви, у якому взяли участь 45 863 тоді ще кіровоградці. Понад 35 000 проголосували за Єлисаветград.

Раді, звісно ж, закони не писані, бо пише вона їх сама. І 14 липня 2016-го парламент перейменував Кіровоград на Кропивницький. «Давнє українське козацьке поселення не може носити ні імперську, ні радянську назву. Відтепер Кіровоград став Кропивницьким. І це рішення профільного комітету, яке об'єднало зал», - заявив тоді спікер В Андрій Парубій.

4 жовтня 2018 року на засіданні сесії Верховної Ради депутати так і не дійшли до розгляду законопроекту про нову назву Кіровоградської області. Але 20 листопада їм вистачило часу, і парламент підтримав перейменування - на думку народних обранців, область має бути Кропивницькою. Нардепи, які підписалися під проектом закону, впевнені, що «найбільш доцільним є перейменування області відповідно до назви обласного центру – Кропивницька». (Як тут не згадати, скажімо, Закарпатську область, де обласний центр - зовсім не Закарпат, а Ужгород.)

22 листопада документ надійшов на розгляд Конституційного Суду, який має визначити, чи доцільно вносити такі зміни до основного закону держави. Якщо висновок КС буде позитивним, проект закону розглянуть на пленарному засіданні сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Водночас, як і у випадку з Кіровоградом-Кропивницьким, нова назва подобається не всім.

Наприклад, на Раді регіонального розвитку 3 грудня фінансовий директор ПАТ «НВП "Радій"» Аліна Бегун заявила, що «від нас залежить, як буде називатися наша область».

https://www.youtube.com/watch?v=-c4pUPiJyts&feature=youtu.be

У якій області хоче жити Аліна Бегун, не зовсім зрозуміло. Вона лише просить, аби цього разу Верховна Рада дослухалася до думок жителів Кіровоградщини. А от Заслужений працівник транспорту України, колишній гендиректор авіакомпанії «Урга» Леонід Шмаєвич конкретно висловився щодо можливої назви. На своїй сторінці у Facebook він написав: «Шановні пані і панове! Переконаний, що сьогодні немає такої людини, яка б не вболівала за те, яку назву отримає наш край – Кіровоградська область після перейменування <…>

<…> Пропоную в перейменуванні області відійти від прізвищ.

<…> Область може мати одну назву та не бути предметом маніпуляцій для нових назв. Кіровоградська область знаходиться в центрі України. Можна запропонувати назву Центральноукраїнська. Така назва відтворить географічне положення краю і вкаже на можливості, які важливо використати для росту економічного, наукового, індустріального, культурного і т.д. Два університети нашої області вже мають назву, пов’язану з географічним розміщенням краю: Центральноукраїнський національний педагогічний університет і Центральноукраїнський національний технічний університет.

Прошу підтримати назву <…> – Центральноукраїнська область.

Прошу посприяти в безперешкодному перейменуванні Кіровоградської області <…>»

Народний депутат Костянтин Яриніч вважає, що розгляду питання на сесії В повинно передувати обговорення на самій Кіровоградщині. «Питання перейменування області повинно бути розглянуте на засіданнях районних рад, - заявив він у коментарі «УЦ». - Це повинні вирішувати органи місцевого самоврядування, а не окремі депутати, які вирішили продемонструвати свою значимість. Народні депутати замість того, щоб займатися законотворчістю, підписують документи про перейменування нашої області. Їх не цікавлять спокій, порядок у регіоні. Причому на комітеті виступали народні депутати, які жодного разу не були в нашій області. Це непрофесійно і неправильно. Якщо ми не можемо перейменувати місто й область так, як хочемо, про яку економічну свободу можна говорити?

Це тільки початок процесу. Я не бачу необхідних трьохсот голосів у залі. Наша фракція займає таку позицію: поки ми не почуємо інформацію, думку регіону, підтримувати це рішення не будемо.

Я як громадянин, житель області можу мати свою думку щодо назви регіону. Як народний депутат я підтримаю думку народу, більшості жителів області. Якщо вони висловляться за Кропивницьку область – я підтримаю. Підтримаю і будь-яку іншу назву, за яку висловиться більшість».

Чекаємо на рішення парламенту? Чи, можливо, люди, що так активно висловлюються про необхідність спитати думку жителів Кіровоградщини, все-таки зможуть донести цю ідею до парламентарів?