Питання будівництва ядерного заводу на Кіровоградщині знову «зависло»

Перегляди: 1165

За півроку, що минуло з моменту повідомлення про те, що керівництво China Nuclear Energy Industry Corporation цікавиться участю у реалізації будівництва заводу з виробництва ядерного палива» під Смоліним Маловисківського району, так нічого і не відбулося.

Як повідомляв CBN, Китай був зацікавлений у викупі частки акцій російського «ТВЕЛу» і визначенні першочергових кроків співпраці.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Наразі у департаменті інфраструктури та промисловості Кіровоградської ОДА CBN знову заявили, що жодної інформації від міністерства енергетики та ДК «Ядерне паливо» щодо подальшої долі заводу, як і протягом попередніх років, у ці шість місяців не отримували.

Тим часом жителям Смоліного навесні минулого року офіційно заявили, що шахту, яка є головним промисловим і бюджетонаповнюючим підприємством селища і де працюють понад 1200 жителів громади, закриють протягом трьох - п’яти років.

У лютому цього року на шахту приїздили фахівці німецької компанії WISMUT GmbH для ознайомлення з ситуацією навколо закриття шахти. Компанія займається відновленням, очищенням та реабілітацією промислових майданчиків у Саксонії та Тюрінгії.

Нагадаємо, у ПрАТ «Завод з виробництва ядерного палива» під Смоліним Маловисківського району українському державному концерну «Ядерне паливо» належить 50% + 1 акція, а решта – російській «ТВЕЛ».

На 2010-й загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в 450 мільйонів доларів.

Завод у 2015 році повинен був почати випуск ТВЕЛів і ТВЗ, а також комплектуючих з цирконію і нержавіючої сталі. До 2020-го планували освоїти виробництво паливних порошків і таблеток. Глобально завод додав би Україні енергетичної незалежності, локально – забезпечив би роботою сотні людей в Кіровоградській області.

Україна вирішила припинити реалізацію спільного з Росією проекту зі спорудження заводу з виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 в Кіровоградській області в середині 2015 року.