Український письменник висловився про рішення мера Кропивницького передати храм ПЦУ

Перегляди: 3999

Письменник, літературний критик і літературознавець Володимир Панченко вважає рішення міського голови Кропивницького Андрія Райковича передати Свято-Успенський храм Православній Церкві України абсолютно правильним.

Свою позицію він виклав у листі, текст якого має CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Наводимо лист повністю: «Прослухав відеозвернення міського голови Кропивницького Андрія Райковича, в якому він просить релігійну громаду храму Успіння Пресвятої Богородиці підтримати його ініціативу щодо передачі цієї культової споруди Православній Церкві України. Абсолютно розумію і підтримую Андрія Павловича. Адже саме його коштом храм і збудовано, а після того, як із рук Вселенського Патріарха митрополит Епіфаній отримав томос, єдину помісну православну церкву України треба реально будувати, зміцнювати, утверджувати. Це ж і справді, за великим рахунком, чинник нашої національної безпеки.

Ясна річ, "русский мир" опиратиметься. Він і опирається. При чому – НЕ ТАК ПАСТВА, ЯК ПАСТИРІ. І якби мова йшла тільки про служіння Богові! Ні: є ще й цілком мирські речі – вплив на свідомість людей, ідеологія, гроші, матеріальні цінності.

"Русский мир", очевидно, сподівається, що вибори Президента й парламенту розвернуть Україну на 180 градусів. Що зміниться геополітична ситуація (хай навіть і ціною російської збройної експансії?). Не вийде: є незворотні історичні процеси, і ми маємо підтримувати їх. Сподіваюся, що й правоохоронні органи не розучилися професійно, на підставі закону, розпізнавати антидержавні заклики та дії.

Так що, дорогі земляки, думаймо. Відрізняймо служіння Богові – від чужої пропаганди. Шануймо свою духовну свободу. Зберігаймо єдність. Пам’ятаймо, що всі ми разом і є Україна».

Нагадаємо, міський голова Кропивницького Андрій Райкович, за чиї гроші збудований храм Успіння Пресвятої Богородиці, закликав прихожан перейти до Православної Церкви України.

Представники УПЦ МП, які нині проводить богослужіння в храмі, висловилися проти.

Андрій Лисенко, CBN