Іноземні студенти в Донецькому медуніверситеті в Кропивницькому: «Ми вже заплатили»

Перегляди: 2009

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Це просто бандитизм - так один зі співрозмовників автора цієї статті прокоментував новину про масове відрахування студентів з чотирьох десятків країн Донецьким національним медичним університетом, міжнародний факультет якого знаходиться в Кропивницькому.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Якщо 850 іноземців дійсно відрахують і депортують - в наказі першого проректора Ігоря Хрипаченка йдеться і про передачу списку в міграційну службу, - університет, швидше за все, просто припинить існування. Він «живе» в основному за рахунок студентів з-за кордону.

Коли ця стаття з'явиться в Інтернеті, суд у Кропивницькому може вже розглянути питання зупинення дії цього скандального розпорядження. А інший суд, у Києві, може відсторонити підслідного керівника вузу Петра Кондратенка. Або ні.

- Якщо буде відсторонений ректор, суд призначить нового виконуючого обов'язки, який може скасувати наказ (про відрахування), - пояснює Костянтин Яриніч, нардеп від медицини, який ініціював один з позовів.

На його думку, головний результат, досягнутий після кількох днів розглядів, розмов з колективом університету, - те, що студентів знову допускають до занять, хоча формально вони все ще відраховані.

- Ми домовилися, викладачі йдуть на це. І чекаємо судових рішень. Навчання триває, студенти готуються до здачі КРОКу - ліцензійного іспиту, - каже Яриніч.

На підході міжнародний скандал - вже телефонували з кількох посольств. Поки цікавляться, як розвивається ситуація. Бажання вчитися тут тим часом залишає самих учнів.

- Студенти готові переходити в інші вузи. Якщо ми найближчим часом не вирівняємо ситуацію, так воно і буде. Тоді ми втратимо університет як такий, - констатує Костянтин Яриніч.

Висловився і глава області - Сергій Кузьменко зазначив, що проблема на слуху в центральних органів влади, і закликав правоохоронців, дослівно, «дати по руках людям, які не розуміють, що таке імідж країни, а бачать тільки купюри».

Куди все-таки поділися чи то 30, чи то 32, чи то 37 мільйонів цих купюр, покладених на рахунки фірми-посередника, хто вніс заставу за підозрюваного за тяжкою статтею ректора, чому від імені державного вузу з іноземцями спілкуються громадські активісти? Багато запитань поки без відповіді.

Студенти кажуть, така «карусель» тут з 2015-го, і це змушує гостей усе частіше дивитися на двері. Другокурсник Хасан з Лівану говорить, що на тлі скандалів вуз останнім часом втратив близько 500 учнів.

«Де наші гроші?»

Ця фраза з багатьма акцентами стала лейтмотивом теленовин. Кілька десятків іноземних студентів вийшли на ступені філії в Кропивницького. На плакатах - «Україна, ми довіряли тобі» і Why more dollars?

- Вони сказали, що агентство (фірма-контрактер, яка займається запрошенням іноземних студентів. - Авт.) не оплатило, університет нічого не отримав, ми не можемо вчити вас, ви повинні заплатити тощо, - говорить Умар з Пакистану. - 26 вересня я заплатив за навчання 6600 доларів, але університет має 1100 доларів на моєму рахунку. Коли почалися розмови про те, що оплата більшості студентів була перерахована повністю, ми показували чеки, вони говорили: «Все добре, передайте їх в університет». Ми зробили копії чеків і передали. Тепер декан каже: що мені робити з цими чеками? Ви не платили університету, це чек від агентства або що воно таке. Але ми платили в університеті, в кімнаті №137. Нас покликали на збори і сказали, що ми повинні оплатити залишок грошей за наступний семестр. У нас два дні, щоб підписати двосторонній договір, за яким ми повинні протягом десяти днів заплатити від 1,5 до 2 тисяч доларів. Ще раз.

Спочатку говорили про три сотні іноземців, які опинилися в подібній ситуації, - з Індії, Пакистану, Єгипту, Катару, Лівії, Лівану, Туреччини, Гани, Португалії, Узбекистану... Виявилося, їх більше.

- Ми сказали, що не збираємося платити, ми вже заплатили. Але нам загрожують - якщо не заплатите, будете виключені, - наголошує студент. - Якщо вони були нелегальними, «неправильними», чому університет дозволив їм перебувати всередині? Чому у них був офіс поруч з офісом декана?

Таких історій море, лише слухай. Всі показують чеки з кімнати №137, у всіх різні суми. Співвітчизник Умара Мохаммед перевівся з Китаю, думав, що на випускний курс.

- Потім дізнався, що в цьому університеті немає груп п'ятого курсу, - розповідає він. - Агенти сказали, що я зможу сидіти з третім курсом, написати КРОК, у наступному році написати другий КРОК і випуститись. Я заплатив близько 12 тисяч доларів за перший рік, тепер агенти зникли, й університет хоче, щоб я знову заплатив за навчання.

За словами Мохаммеда, він звернувся в своє посольство. Там просили зберігати спокій, не здійснювати насильницьких дій. Каже, ми це і робимо, протестуємо мирно. Стримані не всі.

- Якщо я не можу продовжувати навчання, вони повинні віддати мої гроші. Де ці агенти? - Джонсон Алабісі, яка залишила трьох дітей на чоловіка і батьків, кричить крізь сльози. - Гроші непросто заробляти в Нігерії! Агенти використовували мої гроші, щоб купити багато речей, а у мене немає грошей, у мене нічого немає!

Другокурсник з довгими бусами на шиї, з вигляду - індус, вже лається нашим матом. Він заплатив сім тисяч доларів. Бахадир з Узбекистану - 2300, на рахунок університету потрапила половина.

Питання, хто у кого вкрав, посередник чи університет, нікого не хвилює, та й не повинно -вони заплатили туди, куди було сказано.

- Це не наша проблема. Всі в цьому університеті працювали з цією компанією, - з розмови з групою африканських студентів. - Але я скажу грубо: який сертифікат нам видадуть про те, що, якщо ми заплатимо ще, вони не вкрадуть наші гроші знову? Звідки нам знати?

Хто кому махінатор?

За наявними на сьогодні даними, чинний ректорат нічого скасовувати не збирається. За навчання 850 іноземних студентів ВНЗ, за словами його поки що першої особи, платить 37 мільйонів гривень.

- Таку суму нам не перерахувала за їх навчання фірма-контрактер. Якби я не зажадав перерахувати університету ці гроші, то тим самим порушив би закони України, що стосуються використання бюджетних коштів. І мені б інкримінували вже не зловживання службовим становищем, а нецільове використання бюджетних коштів. А це, кажучи сленгом правоохоронців, зовсім інша стаття - від семи до 15 років, - сказав ректор Петро Кондратенко в інтерв'ю.

Це вже після його затримання співробітниками главку СБУ. Згідно з повідомленням служби, ректора підозрюють якраз за «зовсім іншою статтею». Мова про ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України - одержання неправомірної вигоди посадовою особою. Від восьми до 12, з конфіскацією.

За версією слідства, вимагали керівники вузу з тих же посередників систематично, в разі відмови погрожували проблемами при оформленні закордонних абітурієнтів. Задокументували отримання «одним з керівників» університету двох автомобілів BMW загальною вартістю за сто тисяч доларів.

Кондратенко каже, що так, однією з машин за дорученням користується дружина, але в цілому слідство - спроба його, ректора, прибрати. За те, що злочинну схему, мовляв, намагається припинити якраз він. Про те, що за заарештованого на 60 діб підозрюваного внесена застава і він на свободі, повідомили в суботу вранці. Називають суму в два мільйони гривень.

Потенційному хабародавцю теж загрожує до чотирьох років. Кажуть про вісім і навіть 13 кримінальних проваджень, початих у зв'язку з фінансовими махінаціями навколо ДонНМУ. І ще деталь.

- Вони (контрактер «Українські освітні послуги». - Авт.) працюють не тільки з цим університетом, вони працюють і з іншими, але там таких проблем немає. Саме в нашому вузі є, - каже третьокурсник Бахадир.

Що далі?

Якщо не буде скасований наказ проректора, про який його безпосередній начальник, як кажуть, розпорядився по телефону, вже коли його «брали», відрахованим студентам загрожує депортація.

Джерело «УЦ» в міграційній службі стверджує: на місцях отримали вказівку без розпорядження Києва не депортувати студентів. До з'ясування всіх обставин. Костянтин Яриніч, який свого часу разом з місцевими керівниками лобіював розміщення філії в Кропивницькому, говорить про інші «підводні камені».

- Ми не рекомендуємо студентам підписувати типові договори, які надав ректорат, - пояснює він. - Згідно з цією угодою, їм треба за п'ять днів до початку сесії сплатити гроші. Початок сесії - 15 січня. А їм пропонують підписувати це 12 лютого. Студент, підписавши цей договір і заплативши - вдруге, оплатить невчасно. Ніякої гарантії, що його знову не відрахують. Це «сюр» якийсь. У договорі суми, які треба сплатити, написані від руки, без розшифровки, доставити туди «нулики, хрестики» - взагалі без проблем.

Все це вже було - ми писали, що в травні 2018 року з ДонНМУ відрахували 40 іноземців. Через заборгованість, хоча студенти запевняли: платять справно. Ректорат так само кивав на посередника. Адвокат одного зі студентів говорив про шахрайство: наказ про скасування зарахування від 22 січня, гроші сплачені і прийняті бухгалтерією в лютому. Контрактер заволодів великими грошима і явно діє спільно з посадовими особами університету, заявляв юрист.

Сьогодні його колеги допрацьовують договори, які можна буде підписувати без ризику. За словами Яриніча, є студенти, які за другий семестр ще не платили - це треба зробити. Тим, хто заплатив наперед через посередника і кому нарахували заборгованість, рекомендували до вирішення спірних питань у судах оплат не робити і нових договорів не підписувати. Суть всієї історії, на думку нардепа, цілком «сталінська».

- Є нестача коштів, у студентів на руках немає договорів. Якщо університет зараз розриває відносини зі студентами, депортує їх - «немає людини - немає проблеми». Це робота юристів іншого боку, які порадили так зробити. Вислати іноземних студентів додому і забути, що така проблема існує? Цього не буде, - вважає Яриніч.