МВС озвучило мінімальну суму, яка вважається підкупом виборців

Перегляди: 946

19 лютого радник міністра внутрішніх справ Іван Варченко заявив, що зараз в Україні, згідно з законодавством, сума, з якої починається підкуп виборців, становить близько 60 гривень.

Про це повідомляє кореспондент «Прямого».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Закон встановлює обмеження, - сказав Варченко. - Так, за підкуп громадян, за отримання грошей є санкція, в тому числі для тих, хто отримує гроші, і ця санкція може бути до двох років обмеження волі. А для тих, хто організовує мережі підкупу, відповідно, до семи років позбавлення волі. Що стосується суми, з якої починається підкуп, то ця сума у нас обмежена законодавцем, в три відсотки від прожиткового мінімуму для працездатних особи. У нас в Україні це близько 60 гривень. Тобто, якщо ваш подарунок, а точніше - предмет виборчої агітації, який ви даєте громадянину, не перевищує цю суму, то це не вважається підкупом громадянина».

Варченко зазначив, що сьогодні кілограм гречки не розцінюватиметься як підкуп виборця. Проте у законопроекті №8270 є конкретні обмеження щодо продуктів харчування.

«І якщо ми маємо таке невелике очікування, що буде законопроект №8270 прийнятий в Україні до дня голосування, і, відповідно, ми матимемо додаткове обмеження в тому, що гречка так само буде вважатися підкупом виборців», - наголосив радник міністра.

Коментар Варченка доповнив радник міністра Володимир Філенко, який наголосив, що навіть авторучки, прапорці тощо мають бути проплачені з виборчого фонду.

Нагадаємо, на Кіровоградщині представники Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 27 фактів порушень виборчого законодавства.

31 березня в Україні відбудуться президентські вибори.