Костянтин Яриніч: «Ніхто не повинен триматися за крісло»

Перегляди: 1271

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Про те, чому Рада «прокотила» президентський проект про зміни до закону про вибори народних депутатів, хто глибоко засумнівався після інавгураційної промови Володимира Зеленського, які перспективи прийняття поточним складом парламенту озвучених у ній ініціатив і закону про імпічмент президента - в ексклюзивному інтерв'ю нардепа Костянтина Яриніча.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Розмова відбулася ще до провальних голосувань минулої середи, «за гарячими слідами» вступу на посаду обраного глави держави. За словами нашого співрозмовника, від сказаного ним з трибуни зал залишився в стані деякої розгубленості.

- Всі очікували яскравого виступу, але не тому, що він зачепить усіх і в повне сум'яття введе Кабінет Міністрів і деяких інших офіційних осіб, торкнеться міністерств... Парламент був готовий до того, що буде йти мова про розпуск, - про це давно велися розмови. А на обличчях у ложі уряду були розгубленість і здивування. Тому мені здається, що були деякі переговори, які начебто увінчалися успіхом, Кабінет Міністрів повинен був продовжувати активну роботу до нових виборів, але обернулося тим, що Гройсман офіційно подав у відставку. Потрібно розуміти, що відставка Гройсмана - це не означає, що він пішов і поїхав відпочивати. Зміна уряду може відбутися тільки після обрання нового парламенту, поки цей уряд буде виконувати обов'язки, які на нього покладені. Вже не в статусі міністрів, а в статусі в. о. Хоча «міністерці» охорони здоров'я до цього не звикати, вона всі три останні роки в цьому статусі. До речі, вона вже була помічена в черзі на виліт до Франкфурта - полетіла чи відпочивати, то чи радитися...

- Які, на вашу думку, реальні перспективи зміни виборчого законодавства до виборів?

- Зміна Виборчого кодексу - це досить складний законопроект, на сьогоднішній день у нього внесені чотири з половиною тисячі поправок. Тому мова йде про якийсь простий документ, який намагаються внести в зал, і, на жаль, президент задекларував, що це повинні бути закриті списки. Це було для всіх дивно: замість того, що він говорив з трибуни, з'явилася ініціатива про закриті списки, відсутність «мажоритарки» і зниження прохідного бар'єру до 3%. Це обговорювалося в Адміністрації президента з лідерами всіх фракцій і запропоновано було президентом. Для мене є неприйнятним голосування за закриті списки, тому що це чергові пошуки «гаманців» для наповнення партійних бюджетів, а не робота на людей.

Костянтин Яриніч зазначив також, що зміни в запропонованому вигляді навряд чи наберуть під куполом 226 голосів - як показали подальші події, як у воду дивився. Нагадаємо, минулої середи голосів не вистачило навіть для того, щоб президентський законопроект включити до порядку денного.

- Багато хто відзначає, що в цілому до рішення про розпуск парламенту є юридичні питання, що була порушена Конституція...

- Насправді юридичні питання є, я згоден, але, якщо сьогодні хтось буде за них чіплятися, це буде виглядати як свідчення того, що ми чіпляємося за владу, як дехто каже, за «корито». Це, по-перше, буде недієздатний парламент, а по-друге, в очах людей буде виглядати вкрай негативно. Я вважаю, що в даній ситуації, щоб не заганяти «в пат» роботу влади, парламенту - у нас все-таки парламентсько-президентська республіка, - звичайно, потрібно перезавантажувати це все і працювати далі з новим парламентом.

Про те, що указ про розпуск Верховної Ради оскаржений у Верховному суді, минулого четверга повідомив координатор громадського руху «Спільна справа» Олександр Данилюк. Окремі аналітики, втім, тут же відзначили, що «розгорнути» виборчий процес таким чином навряд чи вийде - до рішення суду він уже закінчиться.

- Минулого тижня ваш земляк і колега Станіслав Березкін запропонував нардепам «згуртуватися навколо Зеленського» - почався рух чинних парламентарів до орбіти нового президента?

- Офіційних дій не спостерігається. Чому «згуртування» не обов'язкове - швидше за все, в списках кандидатів у народні депутати від партії Зеленського не буде старих політиків, тому «загравання» з його командою будуть безрезультатними. Подібні заклики швидше робляться, щоб показати людям, що потрібно менше «штормити» політичну ситуацію, втихомирювати її і спокійно йти на вибори, щоб усі гілки влади починали нормально працювати.

[caption id="attachment_37789" align="aligncenter" width="640"] За 10 хвилин до інавгурації Володимира Зеленського: Костянтин Яриніч, Олександр Співаковський та Анатолій Кузьменко. Фото з Facebook[/caption]

- Що з того, про що в цілому говорив Зеленський, може хоча б теоретично бути проголосовано під куполом до виборів?

- Президентом було озвучено кілька ключових моментів, на які він хоче спиратися в стосунках з поки чинним парламентом. Це в тому числі зняття недоторканності, закон про незаконне збагачення. Але, якщо розпускається парламент, хто на які голосування буде ходити? Якщо зберігається «мажоритарка», то парламент буде повністю неробочим.

Залишилися два місяці, всі будуть не в залі сидіти, а в округах. Тому нічого проголосувати не вийде. Я вважаю, що всі ті речі, які задекларував президент, у тому числі в інавгураційній промові, вся ця ідеологія давно виношувалася, присутня в риториці багатьох народних депутатів, все це робити потрібно, але це завдання, швидше за все, для наступного складу парламенту. Рада працює не за розпорядженням президента, є певні процедури - у нас два сесійні тижні залишилися...

- Закон про імпічмент президента якось «випав» з інавгураційної риторики...

- Моя думка, що це буде зроблено трохи пізніше, «на закуску», адже новини повинні з'являтися щодня. Це теж риторика Зеленського, вона була присутня в ході передвиборної кампанії. Законопроект про імпічмент у парламенті є, і, я думаю, він буде проголосований, тому що не стосується конкретного президента. Ми ж не говоримо про імпічмент Зеленського, ми говоримо про інструмент імпічменту в цілому. Я вважаю, цей підхід абсолютно правильний, так само, як обирається президент, у нас повинна бути чітка, зрозуміла процедура зміни стану речей. Це нормально, ніхто не повинен триматися за крісло, де б він не сидів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що думають про дострокові вибори до Ради нардепи, які мають стосунок до Кіровоградщини