У Кропивницькому досліджували багатства Землі (ФОТО)

Перегляди: 1025

У Кропивницькому інженерному коледжі ЦНТУ юні слухачі літньої школи та студенти пройшли тренінг з научних досліджень з археології, палеонтології та мінералогії.

Його провела керівник проектної групи «Ексампей-Еко» інженерного коледжу Ніна Бабанська, повідомляє кореспондент CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Матеріали для досліджень представили студенти першого курсу Юрій Фрунза та Ірина Білан - переможці всеукраїнських екоконкурсів.

Археологічні знахідки зібрали в минулому році в найвідомішому заказнику Кіровоградщини «Монастирище». Численні зразки кераміки, знарядь праці, прикрас підтверджують, що на тамтешній горі проводили культові обряди.

Нагадаємо, члени проектної групи працюють над збором інформації для зміни статусу заповідника з ландшафтного на археологічний.

Тренінг по палеонтології пройшов на зібраному «ексампеївцями» матеріалі крейдяного періоду в Коноплянському кар'єрі, який свого часу був джерелом мергелю в якості будівельного матеріалу.

Слухачі літньої школи познайомилися із викопною фауною древнього моря. По каталогам встановили назви знахідок і відшукали відповідних їм представників сучасних молюсків з представленої на тренінгу приватної колекції.

На тренінгу з мінералогії хлопці та дівчата не тільки дізналися про виняткові властивості таких мінералів як кварц, а й побачили їхні різновиди.

«Відкриттям для школярів став малиновий камінь гранат-альмандин. Точніше, його кількість в нашій області: з десяти каменів, які ви піднімете з землі, дев'ять виявляться альмандинами», - розповіла Ніна Бабанська.

Найцікавішим виявився конкурс пошуку відповідності колекційного зразка мінералу і каменю в ювелірному виробі.

Переможці тренінгу Олексій Трубилко, Ігор Синенький, Іван Поліщук, Микита Шупляков та Богдан Останній отримали книжки. А учні літньої школи - гіпсові троянди для майбутньої геологічної колекції.

Лара Гуріна, CBN