Моряки лишаються в полоні: Росія відмовилася виконувати рішення Міжнародного трибуналу

Перегляди: 827

У Кремлі заявляють, що питання про долю затриманих у Керченській протоці українських моряків перебуває за межами юрисдикції Міжнародного трибуналу ООН з морського права.

Про це сказав сьогодні, 25 червня, в день, коли закінчується термін виконання наказу трибуналу Росії відпустити полонених моряків, прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, пише «Українська правда».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Цей випадок не є підсудним для цієї судової інстанції. В цьому полягає позиція РФ, ви це знаєте», - цитує Пєскова «РИА Новости».

«Звичайно, повноваження суду просто не поширюються на цю ситуацію», – сказав він, відповідаючи на запитання, чи буде ігноруватися позиція суду.

Він також заявив, що позиція Росії «була вельми однозначно викладена в цьому суді нашими представниками».

Раніше, у вівторок, президент України Володимир Зеленський зазначив, що дуже хоче побачити, як прихильники повернення російської делегації в ПАРЄ відстоюватимуть та вимагатимуть іншого повернення – повернення полонених українських моряків.

«Нагадую, що саме 25 червня спливає термін виконання відповідного наказу Міжнародного трибуналу з морського права. З нетерпінням чекаємо, як задекларовані тези щодо верховенства права будуть втілені у реальне життя», – наголосив президент.

Нагадаємо, 25 травня у Гамбургу оголосили рiшення Мiжнародного трибуналу з морського права у справi захоплених Росiєю українських морякiв. Вiдповiдно до нього, Росiю зобов’язали звiльнити три українських судна – «Бердянськ», «Яни-Капу» i «Нiкополь» – та 24 утримуваних українських морякiв i повернути їх пiд юрисдикцiю України. У Мiнiстерствi закордонних справ Росiї заявили, що у Трибуналу ООН немає повноважень розглядати справу про захоплення українських морякiв.

25 листопада 2018 року в Азовському морi прикордонники та спiвробiтники ФСБ Росiї скоїли силове захоплення з застосуванням зброї трьох українських вiйськових кораблiв та членiв їхнiх екiпажiв. Росiя звинуватила 24 українських морякiв у незаконному перетинi кордону Росiї. У полонi опинилися i двоє жителiв Кiровоградщини.