На Кіровоградщині знову може подорожчати вода. Або ж її подаватимуть за графіком

Перегляди: 1765

Вартість послуг з водопостачання та водовідведення може зрости найближчим часом для всіх водоканалів України, в тому числі й для підприємства «Дніпро-Кіровоград», що надає послуги споживачам зі Світловодська, Олександрії, Знам'янки, Кропивницького та селища Смоліне Маловисківського району.

Про це CBN повідомили у прес-службі «Дніпро-Кіровоград».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це - наслідок подорожчання електроенергії на новому енергоринку, що повноцінно запрацював в Україні з 1 липня. Для водоканалів її вартість вже у серпні зросте на 25-30 відсотків. Це автоматично призведе до збитковості чинного тарифу. Водоканалам потрібно буде робити розрахунки і коригувати тариф у бік збільшення або ж переходити на погодинні графіки роботи.

«У червні Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг встановила для ОКВП "Дніпро-Кіровоград" тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення на 2019 рік, які почали діяти з липня. У цьому ж місяці Нацкомісія прийняла ще одне рішення, яким встановила додаткову вартість передачі електричної енергії для енергоринку. Тепер постачальні організації електроенергії, які купують її на ринку та продають споживачам, зобов'язані цю різницю додати до вартості електроенергії», - пояснив генеральний директор «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик.

За його словами, здорожчання електричної енергії - це ситуація, на яку не може вплинути жоден працівник чи керівник водопровідно-каналізаційного господарства.

«Комунальні підприємства - водоканали, теплогенеруючі та інші - регулятор відносить до категорії промисловості, - сказав він. - Відповідно, ми користуємося і купуємо ту електроенегію, яку виробляють теплові електростанції. Вона є однією з найдорожчих на ринку електроенергії. Асоціація водоканалів “Укрводоканалекологія” вела переговори і пропонувала уряду і Нацкомісії все ж таки визначити комунальні підприємства гарантованими споживачами електроенергії і перевести їх до тієї категорії, якій енергія реалізується за тією ж ціною, що й населенню. Але поки що цього рішення не прийнято».

Роман Ілик наголосив, що «при чинному тарифі загальний об’єм електроенергії для ОКВП "Дніпро-Кіровоград" коштував близько 90 мільйонів гривень на рік, а з подорожчанням коштуватиме вже близько 115 мільйонів».

Згідно з законом про ринок електроенергії, постачальник має безумовне право у зв'язку з відсутністю будь-яких зобов'язань перед споживачем надіслати повідомлення про припинення її реалізації протягом 20 робочих днів. За цей час покупець повинен знайти нового постачальника електричної енергії, або переходити на її споживання від постачальника останньої надії - «Укрінтеренерго».

«Ми як комунальне підприємство зобов'язані виконувати вимоги закону про публічні закупівлі, - зазначив Роман Ілик. - У нас досить великі об'єми річного споживання електроенергії, а тому ми повинні проводити міжнародні торги із закупівлі електроенергії через систему ProZorro. У нас ця процедура займає не менше 50 робочих днів. Вартість електроенергії у постачальника останньої надії завжди приблизно на 30 відсотків вища, ніж у стандартного постачальника. Тому перехід на постачальника останньої надії для комунального підприємства є взагалі неприпустимим».

Нагадаємо, 23 червня набрали чинності нові тарифи «Дніпро-Кіровоград» на водопостачання і відведення.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила нові тарифи на послугу водопостачання та водовідведення для абонентів «Дніпро-Кіровоград» 18 червня.

Ціна за кубометр відтепер стала єдиною для приватних домоволодінь та багатоквартирних будинків - 28,68 грн.