У Кропивницькому дівчину на інвалідному візку допустили до навчання лише після втручання громадськості й влади

Перегляди: 3026

Олена Нікітіна, «Україна-Центр»

Сюжет, показаний на обласному телебаченні, підірвав фейсбучне співтовариство. Наші телеколеги розповіли про дівчинку, якій відмовили у навчанні в училищі, мотивуючи тим, що вона пересувається у візку, а навчальний заклад не пристосований для людей з обмеженими фізичними можливостями. Реакція суспільства: дико, так не повинно бути. Все закінчилося добре, але хочеться на цю тему поговорити.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про цю дівчинку «УЦ» писала рік тому. Нас вразила її цілеспрямованість, жага бути активною, освченою, такою, як усі люди навколо. Наташу сковує інвалідний візок - але тільки в пересуванні, а не у мріях і внутрішньому натиску. Минулого літа вона продавала квас.

«Ця мила дівчинка змусила нас вкотре замислитися над однією вічною проблемою - працевлаштуванням таких, як вона, - писали ми. - Сама Наташа ще вчиться у школі (!), закінчила 10 клас. Живе вдвох з мамою, яка, природно, не може працювати, оскільки потрібно доглядати за донькою. Але Наташа - дуже цілеспрямована дитина, і вона влаштувалася працювати продавцем квасу на літній сезон.

- Найчастіше візочники навіть з дому вийти не можуть, - каже Наташа. - Але я не хочу прожити все життя в ізоляції. Так, я не можу ходити, як інші люди, але я нормально розвиваюся розумово і хочу реалізувати себе. У мене є мрія і мета в житті».

Вона тоді помітила, що знайти роботу інваліду-візочнику в нашому місті дуже важко. Як виявилося, їй було не так просто й освіту отримати. У серпні минулого року топ-модель з Кропивницького Аліна Байкова Наташі подарувала ноутбук, щоб та могла розвиватися і бути соціально активною. «Я дуже хочу отримати вищу освіту і стати психологом. Може бути, у мене навіть у майбутньому з'являться власний кабінет і багато постійних клієнтів. Власний кабінет і приватна практика - це моя мрія», - говорила Наталія Макогон. У педуніверситет вона поступити не змогла - зовсім трохи не вистачило балів - і вирішила не втрачати рік, а вивчитися на бухгалтера...

Згадалося. Серед моїх однокласників була дівчинка з ДЦП. Тоді навіть слова такого - інклюзія - ніхто не знав. У першому класі просто взяли цю дівчинку, відмінну від інших, і стали опікати. Просто так, як підказувало дитяче, природне, людське єство. Сьогодні існують цілі проекти й програми інклюзивного навчання. І створення чергового такого класу або групи в дитячому садку - досягнення.

Про доступність вулиць, тротуарів, установ говорено багато. Здавалося, що проблема повільно, але вирішується. Але справа не в пандусах і ліфтах, а в людському ставленні. Шістнадцятирічна Наташа Макогон, яка захотіла вчитися в дев'ятому училищі на бухгалтера, напевно, не раз стикалася з труднощами. Але отримати відмову в навчанні через те, що вона пересувається на інвалідному візку, а училище на таких, як вона, не розраховане, - це не тільки принизливо, але й обурливо.

«Тут є пандус, і я думала, що можна домовитися, щоб зробили aудитоpії нa першому поверсі, але не вийшло. Більше нікуди вступати, крім педунівеpсітету, хоча це вже наступного року. Тут мені відмовили, тому що немає умов - треба ходити, як у школі, по класах», - розповіла Наташа в сюжеті.

Журналісти дружно підхопили цю тему і стали шукати спосіб, як допомогти дівчинці. Взяти це питання в «інформаційне кільце» закликала Олена Кваша, продюсер філії ПАТ «НСТУ "Кропивницька регіональна дирекція"». Власник галереї «Єлисаветград» Микола Цуканов заклик підтримав і зазначив: «Коли до нас приходять (приїжджають) на візках, я сам допомагаю внести його з відвідувачем і приділяю максимум уваги. Це норма. І виставку робіт хлопця на візку робили». Не тільки підтримав абітурієнтку, а й запропонував свою допомогу директор коледжу імені Сая Олександр Михайлов:

- Коледж Сая забере дівчину без питань. Дамо гідну освіту, створимо всі умови. В цьому році випустили хлопчика-візочника зі Знам'янки. Розумник, їздив кожен день, жодного пропуску. Вручили диплом під абсолютну любов і повагу всіх студентів і викладачів. В цьому році взяли хлопця з вродженою глухонімотою - розумний хлопчина. Спеціально для нього створили методику навчання і систему оцінки знань.

Приймемо дівчину і підготуємо. Є маса варіантів, системи навчання, але дотримуємося, щоб усі вчилися разом, - тоді в серцях зростає розуміння труднощів, милосердя, інші відчувають себе в оточенні однолітків причетними до всіх подій, це так важливо для них. Все можна зробити для нормального навчання: поверх, час, форму навчання. Крім навчання, є конкурси, конференції, позааудиторні заходи. І там, я думаю, обов'язково потрібно брати участь групою - це необхідно для будь-якої молодої людини.

Немає сумнівів, що Наташу взяли б у багато навчальних закладів і створили відповідні умови. У ситуацію втрутилася начальник управління освіти міськради Кропивницького Лариса Костенко. Вона заявила, що для Наталії Макогон створять умови для навчання на денній формі в тому ж училищі №9, куди вона хотіла поступати.

Буквально наступного дня у супроводі знімальної групи обласного телебачення Наташа написала заяву до приймальної комісії училища. Це тільки один випадок, який потрапив у поле зору журналістів і громадськості. А скільки подібного відбувається щодня - відомо тільки тим, хто стикається з труднощами і байдужістю.