Смертельне затримання у Кропивницькому. Як просувається справа загиблого в сутичці з патрульними екс-майора міліції

Перегляди: 4754

Андрій Трубачев, «Україна-Центр»

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Передісторія

16 липня під час сутички з поліцейськими в Кропивницькому помер 51-річний майор міліції у відставці Олександр Собченко. За версією правоохоронців, він першим поліз у бійку. Родичі покійного стверджують, що винні поліцейські.

Начальник ГУ Національної поліції в області Роман Козьяков заявив, що судмедекспертиза не виявила в Олександра Собченка тілесних ушкоджень, які призвели до настання смерті. Він також зазначив, що щодо поліцейських, які брали участь у конфлікті, проводиться службове розслідування.

Четверо патрульних, що брали участь у липневому затриманні 52-річного Олександра Собченко, який у результаті помер, повернулися на вулиці Кропивницького після службової перевірки. Його рідним тим часом обіцяють особистий контроль глави держави над ходом розслідування.

Офіційні новини, що стосуються трагічного інциденту і його наслідків, з'явилися минулого тижня. Повідомлялося, зокрема, що наказом Департаменту патрульної поліції України капітан Заніздра, старший лейтенант Бондаренко, сержант Андурова і капрал Олізько допущені до виконання службових обов'язків. Тоді ж з'явилася інформація про те, що в їхній крові і сечі не виявили спиртів, наркотичних речовин, зате у двох з чотирьох встановлено наявність легких тілесних ушкоджень.

На запитання про те, чи свідчить допуск співробітників до роботи про те, що службове розслідування щодо них закінчено і порушень в їхніх діях не знайшли, спікер обласного управління патрульної поліції Дмитро Поперешняк відповів:

- Виходить, так. Це перевірка департаменту, ми виконуємо їхні накази. До перевірок стосунку не маємо, результати перевірок нам ніхто не надсилає. Нам надсилають наказ, відповідно до якого ми повинні виконати ті чи інші дії. Що ми і робимо - виконуємо ці накази.

За його словами, перевірок може бути кілька, і чи закінчені на даний момент всі, тут сказати не можуть, тому що ними займається департамент у Києві.

Адвокат сім'ї загиблого Юрій Усатенко, коментуючи цю інформацію, зазначив: до участі в перевірках представників громадськості не допустили. Хоча така ініціатива була.

- Було прохання, ми зустрічалися, голова обласної державної адміністрації (очевидно, в. о. Світлана Лобанова. - Авт.) просила включити трьох представників громадськості в дисциплінарну комісію, - зазначив він. - Вони відмовили... Тому що на відео видно, як його душать, це однозначна «дисциплінарка», якщо будуть представники громадськості, ми не дамо це приховати.

Тим часом результатів повторної судово-медичної експертизи тіла Олександра Собченка, яку провели в Харкові ще в серпні, досі немає. Повторну експертизу, нагадаємо, призначив суд якраз за клопотанням Усатенка. Тій, що була проведена в Кропивницькому і встановила, що причиною смерті майора міліції у відставці після газу, кийків і силових прийомів стала гостра коронарна недостатність на тлі атеросклеротичного кардіосклерозу, алкогольного сп'яніння, психоемоційного навантаження і гострого панкреатиту, його рідні не довіряють. Аргументовані сумніви виникли і в окремих експертів з медичного середовища - ми про це писали.

В ефірі популярного ток-шоу «Стосується кожного» на «Інтері» невістка Ольга Собченко заявила, що, крім описаних в ув'язненні пошкоджень на плечах, голові й животі її свекра, нібито були й інші, які там не описані, - на потилиці та спині . У день парламентських виборів їй вдалося зустрітися в Києві з Володимиром Зеленським, передати прохання про допомогу в проведенні об'єктивного розслідування. Сьогодні з адміністрацією президента триває листування.

- Телефон радника Зеленського у мене є, вони пишуть листи, відповідають на мої запитання, - каже Ольга. - (в тому числі. - Авт.) по ДБР, наскільки вони ведуть справу, чи контролюють вони їх. Прийшла відповідь, що Зеленський телефонував начальнику ДБР, просив, щоб цю справу взяли під контроль, що він особисто хоче стежити за тим, як проходить її розгляд.

Розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому, за нашою інформацією, за ознаками злочинів, передбачених другою і третьою частинами статті 365 (перевищення влади працівником правоохоронних органів) та частиною другою статті 115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу, веде регіональний офіс Державної служби розслідувань, що знаходиться в Миколаєві. Слідчого чекали в Кропивницькому якраз на цьому тижні, тому, можливо, незабаром ми почуємо про нові зрушення в резонансній справі.