На Кіровоградщині тривають роботи зі встановлення пам’ятного знаку «Лита могила»

Перегляди: 1746

На території Трепівської сільської ради Знам’янського району тривають роботи зі встановлення комплексу «Лита могила».

Як розповів CBN радник голови обласної ради Валерій Кальченко, який у складі робочої групи проінспектував хід робіт, на місці розкопок Мельгуновського кургану облаштували фундамент, з суглинку насипали новий та ущільнили.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Зверху буде укладена георешітка та насипаний чорнозем, аби весною засадити його зеленню. Це може бути трава чи кизильник.

На кургані встановлять скульптуру скіфського воїна з червоного граніту, так звану кам’яну бабу, яка вже знаходиться на будівельному майданчику.

На відстані біля 30 метрів облаштують пам’ятний знак висотою 2,2 метра. Скіфський воїн буде дивитися на нього.

«Він буде зроблений з червоного граніту зі вставками з габро. З одного боку на знаку знаходитиметься символ області - степовий орел з оніксу, з іншого – символ Знам’янського району - олень, а по колу – орнамент у звіриному стилі», - зазначив Валерій Кальченко.

Територію навколо кургану та пам’ятного знаку облаштують – викладуть доріжки та зроблять автостоянку.

Вартість виконання робіт становить 2,5 мільйона гривень.

Конкретні терміни виконання робіт начальник обласного управління капітального будівництва Сергій Проненко назвати CBN відмовився, аби не наврочити.

Нагадаємо, цього літа між селами Копані й Топило проводили розкопки залишків Мельгунівського кургану – однієї з найважливіших пам’яток історії та археології Кіровоградщини, датованої VІІ ст. до н. е.

Саме в Литій Могилі у XVIII столітті знайшли золоті скіфські платівки з зображенням степового орла, який сьогодні прикрашає герб області.

Курган досліджували чотири рази. Першим – генерал-поручик царської армії Олексій Мельгунов у XVIII столітті, у XIX – етнограф Володимир Ястребов, у XX – український археолог Нінель Бокій.

Проте пам’ятку так і не вивчили повністю. У листопаді 2018 року обласна державна адміністрація порушила питання перед Інститутом археології НАН України про необхідність завершення науково-дослідних археологічних розкопок кургану.

Лара Гуріна, CBN