Кабмін погодив кандидатуру Андрія Балоня на посаду голови Кіровоградської ОДА. Що про нього відомо

Перегляди: 3843

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Кабінет Міністрів дав добро на призначення головою Кіровоградської обласної державної адміністрації Андрія Балоня. Тепер залишилося тільки, щоб президент підписав указ про призначення, а ми - жителі Кіровоградщини - дізналися, хто такий Андрій Богданович Балонь.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Андрій Балонь народився в містечку Стебник Львівської області, за розміром і населенням воно як наша Долинська. Здобув юридичну освіту, працював у міліції в Старому Самборі, Дрогобичі, Львові, Житомирі, Полтаві. Потім став заступником голови Херсонської обласної державної адміністрації - несподіваний поворот у кар'єрі. До цього отримав другу освіту за фахом «Фінанси і кредит», став доцентом Полтавського національного технічного університету імені Кондратюка, потім - доцентом Херсонського державного університету, викладачем ще і в Одеському державному університеті внутрішніх справ.

Як не дивно, але найбільша квартира під сто квадратних метрів у Балоня з сім'єю чомусь у Києві, де він начебто ніколи не працював і не жив. Є ще квартира в Дрогобичі. Квартирами володіє, природно, на 100% дружина, Ілона Сергіївна.

За час роботи в Херсоні Балон розлучився з одним з двох належних йому «Фольксвагенів». «Туарег» залишився, а «Джетту» продав, мабуть. У його дружини «Ягуар XF». Чи не найдорожча машина, сьогодні таку можна купити приблизно за мільйон триста тисяч гривень (ні, ну «Рейндж Ровер» дорожче!).

Працюючи заступником голови Херсонської ОДА, Балонь заробляв 44 з гаком тисячі гривень на місяць, ну і плюс плата за викладацьку діяльність... Дружина, як у більшості наших чиновників високого рангу, набагато більше заробляла. Тому не варто дивуватися, що у сім'ї вдома приблизно 140 тисяч доларів, ну про всякі євро і гривні і говорити не варто, там теж хороші цифри.

Так що можна бути майже на 200 відсотків упевненим, що на Кіровоградщину Балонь іде не на «харчування» (так свого часу царі та імператори віддавали волості й губернії своїм людям, але це було дуже давно).

І будемо сподіватися, що про Кіровоградську область він знає не тільки те, що вона сусідить з більш знайомою йому Полтавською.

Балонь стане першим главою області родом з Галичини. За весь час незалежності біля керма області стояли найчастіше наші місцеві уродженці, була пара киян, з Росії родом був Башкиров, з Миколаївської, Донецької областей були і навіть уродженець самого Кривого Рогу! (Микола Олексійович Сухомлин, не вважайте неповагою.)

Ще Балонь - керівник Федерації легкої атлетики Херсонської області, також приділяв серйозну увагу розвитку веслування на байдарках і каное. Напевно, приділить увагу і Федерації легкої атлетики Кіровоградської області, хоча там справи і так начебто в порядку. Ну і хтось із його нового оточення, сподіваємося, розповість про сильну школу веслування у Вільшанці, яка багато десятиліть готує чемпіонів. А може, відродиться і наша веслувальня на Новомиколаївці, колись вельми непоганого рівня.

Чому вибрана його кандидатура? Невже не вистачає місцевих адміністративних обдарувань? Нам, простим людям, не зрозуміти. Хоча в співтоваристві «Хто замовив Катерину Гандзюк?» («Фейсбук») ще на початку року писали, цитуємо, «замгубернатора Андрій Балонь утік до Зеленського». Можливо, це і є відповіддю? Людина зробила правильну ставку. А після посади заступника глави області (неважливо, якої) наступним логічним призначенням є вже повноцінне обласне керівництво. Неважливо, якої області. Пам'ятається, той же Олександр Петік, який став головою облдержадміністрації на початку 2014 року, здається, до цього жодного разу не був в Кіровограді. Ну і нічого.

Про Херсонщину заговорили навесні цього року, в принципі, тільки в контексті справи про замах на Катерину Гандзюк, яку облили кислотою, згодом вона померла. Одним з підозрюваних у замовленні активістки був прямий начальник Балоня, голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв. До речі, якщо хтось забув, Гандзюк звинувачувала в корупції херсонську поліцію, а Андрій Балонь в обласній адміністрації відповідав у тому числі й за співпрацю з правоохоронними органами, що логічно для колишнього слідчого. Хоча в основному він курирував гуманітарну сферу.

Цікавився діяльністю херсонського аеропорту, свого часу обіцяв налагодити пряме сполучення з Білоруссю. Ось через це якось трохи боязно. У нас з аеропортом носяться всі влади. Якщо хто не пам'ятає, свого часу, до речі, рівно дев'ять років тому, 22 жовтня, найміцніший господарник усіх часів і народів Віктор Янукович відкривав у нас міжнародний термінал аеропорту. З того часу, наскільки знаю, там піднявся і приземлився за все один міжнародний рейс - тодішнє керівництво області злітало в Південну Корею...

Так що, якщо раптом прочитає Андрій Богданович цю замітку, то моя йому порада - не треба починати з аеропорту, є у області маса інших проблем.

Дружина чиновника Ілона Балонь є співвласником херсонського рекламного агентства «МедіаПівдень», яке займається в основному зовнішньою рекламою. Також вона співвласник житомирської фірми «Лед-ІС», яка займається виробництвом світлодіодних світильників. У Полтаві зареєстрована як фізична особа-підприємець з широкою спеціалізацією: від знесення будівель до дослідження громадської думки. Загалом, різнобічна людина.

В Інтернеті можна знайти матеріали, де рясно поливають Балоня брудом. Він пропрацював на посаді заступника голови Херсонської обласної держадміністрації майже рівно два роки. Місцеві видання писали, що головним його завданням було не керувати гуманітарною сферою краю, а «розгойдувати човен під своїм начальником Гордєєвим». Ще цитата, яка дещо прояснює: «Андрій Богданович ретельно і системно всі ці роки передавав багато потрібної і корисної інформації до Апарату Президента і працівникам УСБУ про роботу голови Херсонської обласної ОДА, щоб у потрібний момент "Ч" щільно тримати свого патрона в" їжакових рукавицях"».

Тільки незрозуміло - якщо він так «розгойдував човен», то чому його пророкують у керівники Кіровоградської області, а не Херсонської? Ну і щодо того, чим він займався на своєму посту. Точно відомо, що при галичанину Балоню завершилася українізація шкіл Херсонщини, останні школи в Херсоні й Каховці з викладанням російською перейшли на українську мову, обласна влада забезпечила їх новими підручниками з усіх наук.

Ну що ж, чекаємо указу президента Зеленського, чекаємо призначення. Побачимо, яким буде Балонь і чим запам'ятається. Якщо запам'ятається...