Від Кіровоградщини хоче від’єднатися селище і перейти до складу Полтавщини

Перегляди: 6741

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Є в нашій області єдиний населений пункт, який знаходиться на лівому березі Дніпра. Це селище міського типу Власівка, яке підпорядковується Світловодській міській раді. Якщо глянути на карту, то видно, яким апендиксом селище врізається в територію Кременчуцького району. В 1998 році тут пройшов місцевий референдум, на якому 97 відсотків жителів висловилися за перехід Власівки в підпорядкування Кременчуку.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Для цього є історичні підстави. Сама Власівка старша Єлисаветграда-Кропивницького майже на двісті років! Перші згадки про неї датуються 1556-м. Практично всю свою історію Власівка перебувала в орбіті Кременчука, деякий час підпорядковувалася Чигирину і Катеринославу. Аж до 1963 року була у веденні Кременчуцької міської ради. До Кременчука від Власівки - 10 кілометрів, а до Світловодська - 15, наприклад. Чому селище передали з однієї області в іншу? Це було пов'язано з єдиноначальністю при будівництві й розвитком Кременчуцької ГЕС, яка відноситься до Кіровоградської області. А при будівництві активно використовувалися граніт і пісок з Власівського кар'єра, як найближчого до будівництва.

Але місцеві жителі завжди були «сепаратистами», тяжіли не до Світловодська, а до Кременчука. Кременчук все ж хоч і райцентр, але такий райцентр, який багатший обласних центрів типу Кропивницького. Там десятки потужних підприємств - нафтопереробний завод, вагонобудівний, автомобільний КрАЗ, тютюнова фабрика і ще безліч інших солідних виробників. Кременчук - донор бюджету, а не споживач, багате місто, в якому вистачає роботи. Світловодську важко з ним рівнятися.

Ось жителі селища, а їх більше семи з половиною тисяч, і хочуть до Кременчука. Ми про це писали не раз і не два, але зараз варто сказати окремо.

Питання про приєднання Власівки на офіційному рівні розглядали на сесії Кременчуцької районної ради. Виніс його на розгляд депутат Дмитро Колотієвський, сам уродженець Власівки. «Слід відновити історичну, політичну, географічну, стратегічну справедливість. Це був наш район. Наприклад, їхня центральна районна лікарня тільки в Знам'янці, а Кременчук ближче (мається на увазі госпітальний округ з центром в Знам'янці, туди треба звертатися з серйозних приводів, це наслідок медреформи. - Авт.). Я сам виходець звідти і питання вивчив. Тому ініціюю звернення», - заявив Дмитро Колотієвський.

Гаряче підтримує ідею і селищний голова Власівки Анатолій Бабаченко.

«Ми одні в Кіровоградській області на лівому березі. Всі наші зв'язки - з Полтавщиною та Кременчуком. У 1998 році ми проводили референдум, і 97% тих, хто проголосував, були за приєднання до Полтавщини. Зараз іде реформування, і є надія, що ми повернемося додому», - сказав селищний голова.

У результаті Кременчуцька райрада прийняла звернення до Полтавської обласної ради, щоб вона звернулася до Верховної Ради з проханням перевести Власівку в іншу область.

Невідомо, як будуть розвиватися події далі, як поведуть себе Полтавська обласна й і Верховна Рада, але тенденція намічається небезпечна. Наша область розтягнута на весь центр України, і, чесно кажучи, частково не зовсім логічно. Є й інші окраїнні райони, не тільки Світловодський, що знаходяться в орбіті впливу інших регіонів. Наприклад, головним донором бюджету Петрівського району є Центральний гірничо-збагачувальний комбінат з Кривого Рогу. Раптом і там задумаються - а чому б не приєднатися до тих, у кого більше грошей?

Захід Кіровоградської області теж непростий. Пам'ятається, давно один іноземець, подорожуючи нашими краями, був у шоці, дізнавшись, що для того, щоб з обласного центру потрапити в деякі його райцентри, треба заїжджати в інші області! Щоб потрапити в Гайворонський, Голованівський, Благовіщенський райони, треба заїжджати або в Черкаську, або Миколаївську області. Де ще таке є? Зрозуміла залежність цього регіону від сусідніх областей. Візьмемо потужний Побузький феронікелевий комбінат у Голованівському районі. Від селища Побузьке до Первомайська - 50 кілометрів. А до Кропивницького - 160, причому дорогою, однією ділянкою якої можна проїхати тільки трактором без ризику для техніки. Нормальними дорогами туди їхати далеко, за 200 кілометрів! Як ви думаєте, легко зробити покупки в магазинах, в лікарню хорошого рівня потрапити, відправити дітей вчитися? У Первомайську є філія кораблебудівного інституту і медучилище... До речі, офіс Музею ракетних військ, який на території Кіровоградщини знаходиться, розташовується в Первомайську!

Загалом, нічим хорошим потенційна ситуація з Власівка нам не світить. Обласній владі треба добре замислитися.