Кропивничанин закликає не спилювати, а лікувати дерева

Перегляди: 1062

Кропивничанин пропонує витрачати гроші не на спилювання дерев, а на їхнє лікування, передає кореспондент CBN.

Відповідне клопотання з'явилося сьогодні, 27 листопада, в єдиній системі місцевих петицій - на наступний день після засідання робочої групи, яка обговорила два варіанти правил обрізування крон дерев у Кропивницькому та основні технічні види обрізування.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Автор петиції Юрій Вовкотруб вважає: щороку на так зване утримання зелених насаджень витрачаються величезні кошти, але по суті це лише обрізка чи видалення дерев.

Варіант з лікуванням дерев не розглядається зовсім, хоча це могло би врятувати дуже багато дорослих дерев у місті, пише кропивничанин.

«Прошу включити пункт лікування до всіх дерев, що оглядаються комісіями, та поставити лікування вищим пріоритетом, ніж видалення. Такий механізм працює у багатьох розвинених країнах. Такі критерії, як наявність сухих гілок, дупла, грибку, лікуються.

Якщо ж дерево видаляється, то до плану включається одразу рівноцінна висадка нових дерев (кілька саджанців замість старого дерева, яке неможливо врятувати іншими способами)», - йдеться у петиції.

Аби електронне звернення розглянули у міській раді, треба зібрати 450 підписів. На це є 45 днів.

Вчора на засіданні робочої групи прозвучала думка про те, що з вулиць Кропивницького необхідно прибрати всі тополі, а їх у місті близько шести тисяч.

«Найцікавіше, що самі ж працівники міської ради після засідання прокоментували: "Та я в шоці взагалі. Ми тут не встигаємо спилювати те, що аварійне, а вони ще - давай пиляти те що здорове. Це наймати нові підприємства треба, нових людей, розробляти проект програми. Це ж мільйони, де ми на це все гроші візьмемо?"

В інших містах (Дніпро, Львів) робочі групи обговорюють всі нюанси і тонкощі, як зберегти зелені насадження і обрізати їх так, щоб не пошкодити. А в Кропивницькому - степовому місті з найвищим рівнем пилюки і радіації - обговорюють, як спиляти шість тисяч дерев», - прокоментувала засідання екоактивістка Надія Паливода.