Справу екс-нардепа з Кропивницького про привласнення 20 мільйонів доларів готуються передати до суду

Перегляди: 2021

Детективи НАБУ завершили розслідування щодо заволодіння 20 млн доларів «Ощадбанку», в якому підозрюють колишнього нардепа та власника компаній групи «Креатив» Станіслава Березкіна, передає CBN з посиланням на НАБУ.

Про підозру повідомили 13 особам, а стороні захисту відкрили матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед складанням обвинувального акта та скерування його до Вищого антикорупційного суду України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Колишньому народному обранцю інкримінують організацію вчинення злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 366.

Слідство встановило, що у 2013 – 2014 роках співробітники «Креативу» разом зі службовцями «Ощадбанку» підробили документи та отримали в держбанку 20-мільйонний кредит у доларах нібито на купівлю насіння соняшника.

Однак власники «Креативу» вивели кошти за кордон на рахунки компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії. І згодом цими грошима сплатили купівлю корпоративних прав компаній, що володіли цінною нерухомістю.

В результаті корупційної схеми з «Ощадбанку» фактично вивели 160 мільйонів гривень в еквіваленті на момент вчинення злочину, що призвело до 133-мільйонних збитків через необхідність сформувати резерв за цим кредитом.

Восени 2018 року слідство зібрало достатньо доказів для повідомлення про підозру народному депутату, однак парламент не підтримав подання генпрокурора на притягнення Березкіна до кримінальної відповідальності.

У жовтні 2019 року Березкін поповнив коло підозрюваних.