Друг кропивницьких спецпризначенців відмовився свідчити у справі про резонансне вбивство

Перегляди: 1442

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст. Загинув вранці 20 липня 2016 року у центрі Києва у результаті підриву автомобіля, яким він керував. («Вікіпедія»)

Сержант Сил спеціальних операцій, музикант Андрій Антоненко (Riffmaster) відмовляється від дачі свідчень слідству у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, вважаючи слідчих упередженими.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це пише «Українська правда» з посиланням на заяву групи правового захисту Антоненка, яка 17 грудня відвідала його а ізоляторі тимчасового тримання.

У заяві сказано: «Слідчий вчора намагався допитати Андрія, але він вимушений був скористатись правом, передбаченим ст. 63 Конституції України (тобто відмовитись давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів).

Такий вчинок був обумовлений тим, що його на всю країну вищі керівники поліції, міністр внутрішніх справ, генеральний прокурор, а також особисто президент України в один голос фактично назвали злочинцем. З огляду на це ми припускаємо, що з боку слідчих буде певна упередженість.

Андрій в подальшому буде давати показання, але лише коли переконається в неупередженості слідства. Наразі з урахуванням наявних в справі матеріалів та гучних заяв в ЗМІ керівництва країни такої впевненості немає».

Нагадаємо, слідство підозрює у вбивстві журналіста «Української правди» Павла Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків, відомих за позивними Буча та Пума.

48-річний киянин Андрій Антоненко – досить відома у патріотичних і добровольчих колах особа.

Він професійний рок-музикант і співак, має профільну освіту і на сцені вже три десятки років. З кінця 80-х грав у кількох гуртах, зокрема ADEM і DAZ Machine. У 2003 році заснував гурт Riffmaster як свій авторський проект. Крім Антоненка, у гурті грають ще два гітаристи.

У 2014 році Riffmaster разом із лідером гурту «Тартак» Сашком Положинським записали військову пісню «Земля». Антоненко розповідав, що створити пісню на підтримку захисників його попросили в Міноборони.

З того часу Положинський з Riffmaster неодноразово виступали разом, Антоненко періодично співав для військових і добровольців, їздив на фронт, давав благодійні концерти.

У 2017 році гурт презентував пісню «Тихо прийшов, тихо пішов». У мережі її назвали неофіційним гімном воїнів підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ. Військове телебачення навіть зняло кліп, який поширювало офіційне командування ООС.

Пісню присвятили спецпризначенцям, з якими товаришував і співпрацював Антоненко. Про це розповідав сам музикант: «Корінь цих взаємин лежить у 2015 році. Коли ми вперше із Сашком Положинським виїхали в тур на фронт, під ДАП. Але до цього завітали ще тоді в Кіровоград, третій полк. І саме звідти пішла дружба із спецпризначенцями. Неофіційна співпраця, яка за півтори роки переросла в пісню».

Того ж 2017 року Антоненко і сам пішов у спецпризначенці, підписавши контракт зі Збройними силами, називаючи це «логічним продовженням того, що почалось 2015 року». На фронті чоловік взяв позивний Riffmaster.

У дні, коли готували вбивство Шеремета, Антоненко був у Києві, а наступного дня після вибуху давав концерт. Однак вже 23 липня (за три дні) він виклав фото з фронту із локацією «Авдіївка».