Суддя адмінсуду з Кропивницького вважає, що присяжним мають платити, як і суддям

Перегляди: 1807

Суд присяжних в Україні потрібен, і вони мають отримувати зарплати на рівні професійних суддів.

Про це у коментарі CBN заявив суддя окружного адміністративного суду в Кропивницькому Роман Брегей.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«У теперішніх умовах, коли до суду дуже низький рівень довіри громадян, інститут суду присяжних міг би покращити ставлення суспільства до суду, бо присяжними стануть пересічні громадяни. Мені видається, що час суду присяжних настав і треба спробувати», - сказав Роман Брегей.

Він вважає, що до складу суду присяжних мають входити люди з вищою освітою з дотриманням гендерної рівності. Водночас присяжні, на його думку, мають пройти первинну спеціальну підготовку зі знань кримінального права і процесу щодо кваліфікації злочину та оцінки доказів (не більше місяця).

«Заробітна плата присяжних має бути такою, як і судді, у дні, коли здійснюється правосуддя. Суддівська винагорода судді значна, тому в людей не стоятиме вибір, куди йти у дні, коли призначено судове засідання», - наголосив Роман Брегей.

Він також зазначив, що присяжні повинні мати такі ж гарантії захисту, як і судді, коли виникає загроза їх здоров'ю та життю.