Таке тепле слово «Турбота». ФК «Олександрія» та «Агровіста» допомагають людям

Перегляди: 2085

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Кореспонденти «УЦ» - часті гості в Олександрії, в Будинку футболу ФК «Олександрія». Але такою, як у ці дні, бачити будівлю ще не доводилося. Все просторе фойє заставлено пакетами з написом «З турботою про вас!», тут же і заготовки для збору наступних пакетів - центнери борошна, круп та інших потрібних нині продуктів. Це під егідою клубу стартував проект «Турбота», покликаний полегшити життя тим, кому найважче, а також допомогти тим, кому найважче, - медикам.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Футбольний клуб «Олександрія» ще в березні разом зі своїм головним партнером холдингом «АгроВіста» профінансував закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів відразу для кількох лікарень на суму 5 мільйонів гривень. Спостерігаючи за ситуацією в країні, ініціатори акції зрозуміли: зупинятися не можна. І наступним етапом став запуск проекту «Турбота». На момент виходу цього номера газети «Турбота» працює трохи два тижні, але стільки вже зроблено!

Спочатку майже тисячу масок, 160 літрів антисептика, півсотні захисних костюмів, стільки ж окулярів і щитків передали трьом медустановам області - Станції швидкої допомоги Олександрії, Знам'янській міській лікарні та обласному госпіталю ветеранів. Всі засоби мають сертифікати якості. Вартість переданого - 750 тисяч гривень.

«Лікарі повинні бути забезпечені всім необхідним. Вони мають достатньо знань, досвіду і рішучості. А наше спільне завдання - організувати матеріально-технічну базу. Тільки так вони зможуть бути в безпеці самі й бути ефективними для пацієнтів», - каже президент футбольного клубу «Олександрія» Сергій Кузьменко.

Другий напрямок роботи проекту «Турбота» - адресна допомога соціально незахищеним людям. Важливість цього напрямку показав перший же день запуску «гарячої лінії» - зателефонували близько півтисячі людей. Десятки людей зголосилися бути волонтерами, надавати посильну допомогу.

«Ми повинні разом пережити цей складний період і допомогти тим, хто більше цього чекає. Кожен, хто потребує підтримки, може отримати соціальну допомогу від команди Сергія Кузьменка. Для цього потрібно зателефонувати на "гарячу лінію"», - говорить партнер акції «Турбота» Сергій Коваленко, директор Департаменту надання соціальних послуг міськради Кропивницького.

«На благодійний проект "Турбота" керівництво ФК "Олександрія" та холдингу "АгроВіста" виділило вже мільйон гривень. Один продуктовий набір коштує близько двохсот гривень. Ми маємо список людей, які точно потребують нашої підтримки», - повідомив кореспонденту «УЦ» партнер акції «Турбота», перший заступник голови Кіровоградської облради Юрій Гугленко. У соціальному пакеті є борошно, цукор, соняшникова олія, макарони, ковбаса. Також благодійники не забули про засоби першої необхідності під час пандемії коронавірусу - поклали багаторазові медичні маски.

Детально про роботу проекту нам розповів директор ФК «Олександрія» Дмитро Кітаєв.

- Дмитре Сергійовичу, ваш проект стартував 21 квітня. Багато схожих проектів у країні почали працювати раніше.

- Насправді ми теж долучилися до роботи раніше - в плані допомоги медикам, апарати штучного дихання купили, і засоби захисту ми давно вже роздаємо. І продовжуємо.

Коли почали надходити дзвінки, звернення людей за допомогою, вирішили запускати проект «Турбота». Ми не стали хапатися за перше-ліпше тільки тому, що воно дешеве, шукали якісні товари. І вся продукція, яку ви бачили у нас в офісі, оплачена вже давно. Ми готувалися до правильного старту, щоб не виявилося раптом, що у нас через великий попит раптом не вистачить продуктових наборів, і що тоді люди почнуть говорити?

21-го ми стартували. І нам телефонують, телефонують...

- Лінію обривають?

- Я для перевірки якості роботи пару разів телефонував сам на лінію. Так доводилося чекати по хвилині або дві, але ви ж повинні розуміти - кількість наших операторів все ж обмежена. Оператори наші самі передзвонюють, якщо раптом поговорити не вдалося.

З 23 квітня ми вже почали розвозити великими партіями за адресами наші набори.

- Ви вже надали солідну підтримку медустановам Олександрії, Знам'янки та Кропивницького. Географія допомоги буде розширюватися?

- Ми дивимося, звідки йдуть звернення. Є ж питання і логістичного характеру, наприклад.

- Так, раптом з Києва запросять вашу допомогу.

- Я думаю, там свої люди є, які цим займаються, по всій Україні в усіх регіонах вони є. А в Києві багато допомагає людям партнер нашого клубу - всесвітньо відома фірма Nike.

- У продуктових наборах є продукція вашого партнера - холдингу «АгроВіста»?

- «АгроВіста» займається роботою з великими, оптовими обсягами виробленої продукції. Всі продукти для наборів ми закуповуємо в Кіровоградській області, все тільки вищої якості.

- Карантин може тривати ще невідомо скільки. Будете продовжувати на тому ж рівні допомагати весь цей час?

- Президент ФК «Олександрія» Сергій Анатолійович Кузьменко тримає руку на пульсі того, що відбувається, аналізує все, і він буде приймати рішення. Але немає сумніву, що і далі будемо людям допомагати. Мова не йде про те, що ось ми вже витратили майже шість мільйонів, і все.

- Не можу не запитати про футбол. Як у клубі справи?

- Як і у всіх у цій сфері. У нашому виді спорту і в усій індустрії панує невизначеність. Я читаю рекомендації ВООЗ, УЄФА та інших поважних організацій, читаю всі новини. Одні рекомендують заборонити матчі з глядачами до кінця 2021 року. Нідерланди заборонили навіть матчі без глядачів до 1 вересня цього року. У чемпіонаті Німеччини опрацьовують схему виходу з карантину - 300 глядачів на стадіоні на відстані один від одного, ніяких рукостискань між футболістами тощо.

Подивимося. Ніхто не знає, коли пандемія закінчиться і якою буде схема виходу з карантину. Не може ж бути такого - 11 травня карантин закінчився, і відразу відкрили всі парки, сквери, стадіони, спортзали. І народ повалив, і точно буде новий сплеск.

ФІФА дає тільки рекомендації по внутрішніх чемпіонатах, від термінів проведення до зниження зарплат футболістам. Що робити конкретно, вирішують кожна країна і клуби.

- Дякую! Сподіваюся, зустрінемося на футболі!

Номер телефону «гарячої лінії» проекту «Турбота»:

0 800 75 19 11.