Як під час карантину не «посадити» зір. Поради кропивницького офтальмолога першої категорії

Перегляди: 3179

Пандемія коронавірусу, яка загнала всіх на карантин, не тільки позбавила свободи пересування і спілкування. Єдиним вікном у світ вона зробила екран монітора, ноутбука чи смартфона.

До чого призводить гіподинамія і як запобігти її наслідкам, ми вже говорили з кропивницьким остеопатом. Що робити з катастрофічним навантаженням на очі, підкаже лікар-офтальмолог першої категорії лікарні Св. Луки Олена Попова.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- І раніше через роботу з моніторами певна кількість людей скаржилась на зниження якості зору. Тепер, коли з-за комп’ютерів через карантин ми встаємо лише щоб поїсти та поспати, скаржитися почали ще більше. Що ми робимо не так, які особливості пристроїв не враховуємо? Які помилки допускаємо щодо розташування робочого місця, освітлення тощо?

- Давайте з’ясуємо, від чого конкретно втомлюються очі і на що конкретно скаржаться люди. Щоб легше ви зрозуміли, пропоную порівняти очі, наприклад, з ногами. Чи корисно людині бігати? Будь-хто скаже: так. А якщо я запитаю, чи корисно бігати 40-50 кілометрів за один забіг? Тут уже з’являться сумніви. Чи відчує людина біль у ногах, слабкість, втому після пробіжки такої дистанції? Хтось дорікне: мовляв, треба мати гарне взуття, хтось скаже, що необхідні щоденні тренування, хтось загадає про спадкові особливості, наявність хвороб, звички…

Гаджети – досягнення цивілізації, як літаки чи авто. Вони полегшують нашу роботу, зменшують витрати, пришвидшують життя в цілому. Хіба це погано? Це не погано і не добре, це закономірно. Просто будь-що повинно мати свою міру.

У сучасних рідкокристалічних моніторів дуже високий профіль безпеки. Вони не мають шкідливого випромінювання (тому використання «спеціальних комп’ютерних окулярів» позбавлене сенсу). Треба лише подбати про правильне налаштування монітора, оформлення робочого місця, дотримання елементарних правил тривалості користування і, звісно, відпочинку. Отже, які параметри нас цікавлять?

Яскравість монітора (залежить від яскравості світла в приміщенні).

Контрастність елементів (картинка має бути чіткою).

Розмір об’єктів (величина монітора, величина шрифту, оформлення тексту).

Робоче місце (не можна працювати в темряві або ж, навпаки, на яскравому світлі, світло має падати максимально до кута в 90 градусів до поверхні екрану, треба мінімізувати відблиски з екрану).

Треба врахувати навіть температуру і вологість повітря, що зменшить випаровування рідини з очної поверхні і слугуватиме профілактикою синдрому сухого ока.

Оку має бути «зручно» дивитись.

Тривалість роботи – дуже індивідуальне питання, як з прикладом про біг. Але треба пам’ятати, що від природи наші очі більше прилаштовані на зір на далеку відстань, тому і втомлюються вони, працюючи на короткій дистанції. Оку «байдуже», що саме ви робите: сидите в гаджеті, вишиваєте чи малюєте картини.

Якщо це 40 сантиметрів і менше, якщо це вимагає чіткого фокусування, без перерви 4-5-7 годин, а ще додаємо 25-27ºС у приміщенні, вологість повітря 20%... Ну це як бігти марафон у пустелі! Тож і маємо біль в очах від тупого до інтенсивного, наче голка або пісок попав, почервоніння через розширення судин, які доставляють до органу, що працює, кисень і поживні речовини, нечіткість зору через втому м’язу, що відповідає за фокусування.

Може бути біль навколо очей, коли ми дивимось постійно в одну точку, перенавантажуються окремі м’язи, що змушені «тримати» око в потрібному нам положенні. Порівняйте зі статичними вправами, наприклад, зі стоянням в планці. Погодьтесь, просте тримання тіла в статиці досить швидко виснажує.

- Тоді поговорімо про гігієну праці з боку виникнення «очних» проблем. Як запобігти комп'ютерному зоровому синдрому?

- Гігієна роботи з гаджетами включає в себе багато, починаючи від облаштування робочого місця, тривалості роботи і якості та способів відпочинку. Це ми вже проговорили. Але пропоную зупинитись на більш вузькому розумінні слова «гігієна», тобто очищенні гаджетів, що дуже актуально в період пандемії.

Звісно, торкатись гаджета треба чистими руками. Тож перед роботою доцільно вимити руки з милом. Обробка монітора спиртовмісними речовинами неможлива, тому бажано використовувати спеціальні серветки, спреї або гелі. І, до речі, на чистій поверхні віруси або бактерії довго не живуть – обробка хоч і не вб’є вірус, але життя його значно скоротить. А от клавіатуру можна обережно обробляти спиртовмісними або стерилізуючими засобами.

Що ж до комп’ютерного синдрому – це про будь-які зміни організму, що виникають як наслідок тривалого використання комп’ютера. Вони стосуються не лише очей, а й скелету, нервової системи тощо. Попередити можна використанням якісної та зручної техніки, регулярними зайняттями спортом, перебуванням на свіжому повітрі, яких ми сьогодні позбавлені.

Що стосується безпосередньо очей, то мова йде про синдром сухого ока та спазм акомодації. Синдром сухого ока – це патологічний стан, що супроводжується недостатністю функції сльози, появою запалення та скаргами на відчуття стороннього тіла, болю, почервоніння, періодичного погіршення зору.

Позбутися синдрому сухого ока допоможуть спеціальні краплі, які підтримуватимуть необхідний рівень зволоження, так звані штучні сльози. Придбати їх можна вільно в аптеці. Одними з найкращих препаратів є препарати розчину гіалуронової кислоти. Але є низка застережень: не можна тривало і регулярно використовувати сльозозамінники, які містять судиннозвужувальні препарати та консерванти.

- Що скажете про нетрадиційні методики?

- Відмінно, якщо є можливість дотримуватись традиційних методик, доповнивши їх масажем, йогою і якісним харчуванням. Думаю, заперечувати тут нічого. Швидко зняти втому допоможе масаж шиї, голови, м’які пульсуючі надавлювання на закриті повіки, тепло на ділянку очей - теплий компрес з зеленого чаю, наприклад. Звісно, втому прибере якісний і достатній сон.

- На що звертати увагу батькам, чиї діти вчаться дистанційно і подовгу сидять за моніторами?

- Рекомендації є загальними. Стосуються вони і дорослих, і дітей. Тільки ми маємо пам’ятати, що організм дитини лише формується. Тож і навантаження на нього має бути співвідносним вікові.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Фото: Anja from Pixabay[/caption]

Ось кілька вправ, які можна робити, щоб зняти зорову напругу.

Міцно заплющити очі на 3-5 секунд, потім відкрити їх на такий же час. Повторювати до восьми разів.

Швидко моргати близько 2 хвилин.

Встати з-за столу, подивитися прямо перед собою 2-3 секунди, поставити палець на відстані 25-30 сантиметрів від очей, перевести погляд на кінчик пальця і дивитися на нього до 5 секунд, потім опустити руку. Повторювати до 12 разів.

Закрити повіки, масажувати їх круговими рухами одну хвилину.

Трьома пальцями кожної руки легко натиснути на верхню повіку, через пару секунд зняти пальці. Повторювати 3-4 рази.