Скандальний дитячий протитуберкульозний санаторій на Кіровоградщині: віз і нині там

Перегляди: 5276

Про Староосотський дитячий протитуберкульозний санаторій місяць тому почула вся Україна. Тоді журналісти телеканалу «Вітер» розповіли про те, що працівників закладу примушують звільнятися, а дітей - відправляти додому. У санаторії проходили реабілітацію близько ста дітей - сироти, напівсироти, позбавлені батьківського піклування, тимчасово вилучені з сімей, з інвалідністю, малеча з малозабезпечених або неповних сімей та ті, в кого в родинах є хворі на сухоти.

ДЛЯ ПОВНІШОГО РОЗУМІННЯ ТЕМИ

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Але медична надбудова, монстр під назвою Національна служба здоров’я України, в рамках реформи почала перерозподіляти фінансові потоки. В результаті з програми медичних гарантій-2020 з розділу про діагностику та лікування дорослих та дітей із туберкульозом вилучили таку послугу, як санаторне лікування. Воно нашим дітям, на думку чиновників від медицини, не потрібне. Досить того, що виділяють кошти за проліковані випадки. Як фінансуватимуть лікування дорослих і дітей з хронічними хворобами – людей з психічними захворюваннями, онкологією, хворобами сердцево-судинної системи тощо - питання відкрите. Про це ми ще поговоримо на сторінках CBN, а зараз з’ясуємо, що ж змінилося у житті дитячого протитуберкульозного санаторію за місяць. (Спойлер: на момент написання статті – нічого.)

Нагадаємо, що до 13 квітня в санаторії лишалися 34 дитини, зараз - на дві менше. Решту забрали працівники соціальних служб та під примусом - батьки.

За словами головної лікарки Надії Левченко, в неї і досі немає жодного наказу ні щодо виписки дітей, ні щодо подальшої долі закладу.

- З засобів масової інформації ми знаємо, що нам виділили кошти. На що саме? Чи на те, щоб розрахуватися і звільнити людей, чи діткам на харчування? Ми не знаємо. Ситуація в нас залишається дуже напруженою, - сказала вона.

Торік обласного бюджету на утримання закладу виділили 17,7 мільйона гривень. За рік у санаторії реабілітацію та оздоровлення пройшли 454 маленьких пацієнти. В першому кварталі функціонування санаторію обійшлося у 6,5 мільйона, до кінця року потрібно ще 15. Але зараз на фінансових рахунках закладу - порожньо. Люди зарплату за квітень не отримали, а дітей годують тим, що залишилося з запасів, привозять благодійники та самі робітники приносять з дому.

У закладі розуміють, що в країні тривають реформи, готові реформуватися, але в законному порядку.

- Це повинно бути рішення, адекватне епідситуації в області, здоров’я дітей, що тут живуть, можливостей санаторної бази. В інших областях подібні заклади мають набагато міцнішу матеріально-технічну базу. Не вина медиків, що старі приміщення роками не ремонтувались належним чином, а нові так і не добудували. Що могли, за свої кошти ми робили, - розповіла Надія Левченко. - Треба ж урахувати й унікальну природну зону – ідеальну для оздоровлення дітей. Якби десь відкрили кращий заклад, то закриття цього було б виправдане. Але ж я не чула, щоб щось за роки незалежності відкривали, тільки закривали.

Головлікарка звернула увагу на те, що заклад працює 365 днів на рік і 24 години на добу. Лікувально-оздоровчий процес поєднаний з навчально-виховним. Люди продовжують працювати. З грудня минулого року працівникам обіцяли, що ситуація вирішиться. Проте в інших областях санаторії або вже взяли на фінансування обласних бюджетів, або перепрофілювали на реабілітаційні центри.

- Щоб перепрофілюватися – потрібні кошти, а їх немає, - констатувала Надія Левченко. Вона нагадала, що напередодні телефонних наказів про звільнення та відправку дітей працівники закладу займались ремонтом приміщення для хлопчиків.

- Я не знаю, як назвати той стан, у якому ми знаходимось. Було б якесь рішення, то я б людям пояснювала, спираючись на законодавство. А так напруга надзвичайна, - додала керівниця закладу.

Як ситуацію наразі бачать в департаменті охорони здоров’я ОДА, ми спитали начальницю відділу охорони материнства та дитинства Антоніну Кодрул. Вона нагадала про засідання бюджетної комісії обласної ради, яке відбулося 30 квітня. Але документа в департаменті теж поки що не бачили.

- У департаменті налаштовані на позитивне рішення щодо збереження закладу. Це єдиний дитячий санаторій в області, але ви самі розумієте, що певна реорганізація відбуватиметься. Якщо б було фінансування, як раніше, то ми ніякої б біди не мали. А фінансування з іншого джерела… НСЗУ не укладає договір, значить тільки місцева влада повинна вирішити питання, - пояснила Антоніна Кодрул.

А навіщо забирали дітей? За словами чиновниці, всі санаторії, що підпорядковуються Міністерству охорони здоров’я, виписували своїх пацієнтів з початком карантину:

- Як тільки почався карантин, вони повинні були виписати дітей усіх до одного. Це не хворі на туберкульоз діти. Це санаторій, не лікарня. Тут проводять санаторно-курортне лікування, реабілітацію після того, як дитинку вилікували, відновлення, щоб не було рецидивів.

В облдержадміністрації вважають, що наступні кілька місяців – час вирішити долю санаторію.

- Ви ж розумієте, що це не медичний заклад. Це санаторний заклад. НСЗУ їх не законтрактувало, тому ми пішли назустріч, аби їм допомогти, - пояснила заступниця голови облдержадміністрації Тетяна Волинець і наголосила, що зараз потрібне чітке бачення головного лікаря установи. Адже, згідно з реформою, саме керівник вирішує, яким чином заклад повинен далі існувати. Тому саме від нього чекають пропозицій – чи закриватися за чотири місяці, чи перепрофілювалися.

І все ж таки, де гроші? Заступник голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансово-економічної політики та інвестицій Валерій Кальченко розповів, що 9,2 мільйона гривень на три заклади охорони здоров’я, в тому числі на Староосотський дитячий протитуберкульозний диспансер, своїм розпорядженням виділив голова ОДА Андрій Балонь, а комісія на своєму онлайн-засіданні це рішення затвердила.

- Таким чином, право виплачувати гроші, якщо говорити об’єктивно, є вже з ранку п’ятниці. О 15 годині четверга, 30 квітня, я вже підписав і завізував документи. Всі юридичні питання закриті, залишилися технічні, - заявив Валерій Кальченко і побажав фінансистам обласної адміністрації працювати трохи швидше.

За його словами, у травні-червні відбудеться сесія обласної ради. Бюджетній комісії необхідні фінансові розрахунки, аби депутати змогли закласти в бюджет кошти на фінансування закладу до кінця року.

Депутатська фракція «Європейської солідарності» в обласній раді теж наполягає на тому, щоб медичний заклад і надалі працював.

І останнє. Пам’ятаєте, лист-звернення щодо ситуації навколо санаторію правозахисники направляли не тільки до депутатів обласної ради, голови ОДА, а й до профільного міністерства, Офісу президента, депутатів ВР, уповноваженої з прав людини Людмили Денісової? На всеукраїнському рівні проблему порушили в передачі Наталії Влащенко «Народ проти», де нардепка, представниця фракції «Слуга народу» Ірина Верещук пообіцяла тримати питання на контролі. Помічник голови цієї ж партії Олександра Корнієнка телефонував журналісту CBN та обіцяв розповісти про кроки «народних слуг» з захисту інтересів маленьких пацієнтів.

Наразі, за словами адвокатки Олени Гребенюк, з офісу омбудсмена до закладу ніяких листів чи запитів за три тижні не приходило і ніхто знову не приїжджав. Від «слуг народу» теж ні слуху, ні духу...