Житель Кіровоградщини створив притулок для екзотичних птахів (ФОТО)

Перегляди: 3283

Притулок для птахів, що потерпали від нерадивих господарів, створив орнітолог на Кіровоградщині.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Замордованих рідкісних пернатих чоловік купує. Інколи, награвшись, люди віддають птахів самі. Декількох підшефних Станіславас Гужявічус спіймав просто на вулиці. Нині у його господі мешкають десятеро пернатих. Пташину родину бачила журналістка CBN.

Птах-носоріг - один із мешканців притулку в селі Сонячне неподалік Кропивницького. Хвилястий калао, або гомрай - унікальний для України птах. Пернаті цього виду не мають повік та не п’ють воду через короткий язик.

- Я його викупив у Києві у недбалих хазяїв, які купили собі таку іграшку і не знали, що з нею потім робити. Тому що птах досить важкий у догляді, дорогий та іноді буває агресивним. Він коштує близько 4,5 тисячі євро в середньому, в Європі - дорожче, - розповідає Станіславас Гужявічус.

Корелу Таню господарі випустили у вікно, коли награлися пташкою.

- Від неї просто заморилися люди і викинули у вікно, - говорить орнітолог. - Йшла добра дівчина і забрала її поранену, побиту в котів. Вона намагалася її повернути господарям назад, але ті дали зрозуміти, що не бажають цього. Сказали, що відпустили папужку «жити своїм життям на волі». Але такі птахи не можуть у нас жити своїм життям. Максимум, що вона могла б протягнути на вулиці – два місяці. Особливо небезпечні для неї коти й ворони. Тож дівчина ця мені пташку передала, я зайнявся її лікуванням, приручив, і тепер корела - частина нашої сім’ї.

Яскрава Сьомочка видирає собі пір’я. Так жако реагує на стрес та фізіологічні проблеми. У колишніх господарів птаха не доїдала і жила на протягах. Втім, попри екзотичний вигляд жако тут - улюблениця. Адже з цією папужкою можна поговорити.

- У неї ціла колекція фраз: «Привіт-пока», «Як справи?», «Куди ти зібрався?» Іноді кричить «гірко», іноді імітує стукіт чарок. Каже: «Дай, сала, дай креветок». «Чорті шо ти мені дав» – якщо замість сала, наприклад, даєш огірок, - коментує Станіславас Гужявічус.

Спочатку птахи різних видів конфліктували між собою. Але зрештою змирилися, каже орнітолог. Найбільш войовничі – яскраво зелені представники Суматри. А от амадін Сашка через скромні розміри зовсім беззахисний. Його у господі доводиться охороняти від котів – ті активно цікавляться маленькою щебетушкою.

У раціоні екзотичних птахів - банани, помідори та апельсини. Однак тут не рахують, скільки витрачають на утримання пернатих. Птахи створюють настрій і затишок, говорить мама Станіславаса Оксана:

- Підтримую синове захоплення і самій подобається. Воду замінив, їжу насипав, почистив - і насолоджуйся.

Приручити можна будь-якого птаха, пояснює орнітолог. За гарного догляду пернаті стають лагідними і навіть ніжними. Сумують за своїми господарями і всім своїм виглядом показують, що раді знову їх бачити.

Фотогалерея