Друг кропивницьких спецпризначенців розповів про підсадних качок у київському СІЗО

Перегляди: 2201

Павло Шеремет – білоруський, російський та український журналіст. Загинув вранці 20 липня 2016 року у центрі Києва у результаті підриву автомобіля, яким він керував. («Вікіпедія»)

Підозрюваний у вбивстві журналіста Павла Шеремета музикант Андрій Антоненко, який нині перебуває у київському СІЗО, дав інтерв’ю «Бабелю».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«...був випадок із нацистськими книжками. Він зайшов у камеру з двома такими книгами, - розповів Антоненко. - Я очманів. Пояснив йому в двох словах ситуацію, і на цьому ми поставили крапку. Того ж дня розповів про цей випадок слідчому та адвокату.

Стосовно інших "підсадок". У перший же день мене посадили в камеру, де сидів так званий "с*ка" — так називають тих, хто співпрацює зі слідством. Але оскільки я не причетний до злочину і приховувати мені немає чого, жодної корисної інформації вони не отримали.

Був ще один цікавий момент. Підсів до мене товариш і одразу, ніби між іншим, сказав, що в нього знайшли дві гранати. Думаю, це також була провокація щодо якоїсь вибухівки. Але результат знову був ніякий».

«У камері наразі дві людини: я і сусід. Умови не домашні, але і не критичні. Звісно, вже втомився, всі втомилися, але маємо триматись. На нас дивиться вся країна, всі патріотичні сили і свідомі люди, які бачать "бєспредєл" системи і режиму МВС», - сказав також він.

Нагадаємо, слідство підозрює у вбивстві журналіста «Української правди» Павла Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків, відомих за позивними Буча та Пума.

48-річний киянин Андрій Антоненко – досить відома у патріотичних і добровольчих колах особа.

Він професійний рок-музикант і співак, має профільну освіту і на сцені вже три десятки років. З кінця 80-х грав у кількох гуртах, зокрема ADEM і DAZ Machine. У 2003 році заснував гурт Riffmaster як свій авторський проект. Крім Антоненка, у гурті грають ще два гітаристи.

У 2014 році Riffmaster разом із лідером гурту «Тартак» Сашком Положинським записали військову пісню «Земля». Антоненко розповідав, що створити пісню на підтримку захисників його попросили в Міноборони.

З того часу Положинський з Riffmaster неодноразово виступали разом, Антоненко періодично співав для військових і добровольців, їздив на фронт, давав благодійні концерти.

У 2017 році гурт презентував пісню «Тихо прийшов, тихо пішов». У мережі її назвали неофіційним гімном воїнів підрозділів Сил спеціальних операцій ЗСУ. Військове телебачення навіть зняло кліп, який поширювало офіційне командування ООС.

Пісню присвятили спецпризначенцям, з якими товаришував і співпрацював Антоненко. Про це розповідав сам музикант: «Корінь цих взаємин лежить у 2015 році. Коли ми вперше із Сашком Положинським виїхали в тур на фронт, під ДАП. Але до цього завітали ще тоді в Кіровоград, третій полк. І саме звідти пішла дружба із спецпризначенцями. Неофіційна співпраця, яка за півтори роки переросла в пісню».

2017 року Антоненко і сам пішов у спецпризначенці, підписавши контракт зі Збройними силами, називаючи це «логічним продовженням того, що почалось 2015 року». На фронті чоловік взяв позивний Riffmaster.