Приютівська ОТГ з Кіровоградщини позивається до уряду Шмигаля

Перегляди: 1566

Приютівська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області подала позов до окружного адміністративного суду Києва, передає CBN.

Депутати ради вимагають визнати протиправним та скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року № 593-р, яким уряд затвердив перспективний план формування територій громад Кіровоградської області в новій редакції.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Приютівська селищна рада вважає розпорядження Кабміну в частині утворення Приютівської ОТГ в новому форматі шляхом поділу вже створеної громади таким, що «грубо порушує права та законні інтереси членів територіальної громади, суперечить Конституції України та чинному законодавству України, є протиправним та підлягає в цій частині скасуванню», йдеться у позові.

Юрист Андрій Альпов заявляє, що відповідно до положень ст. 140 Конституції України, місцеве самоврядування є правом територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

«Перспектива цього позову реальна. Справа, на мій погляд, для Приютівської громади є виграшною, оскільки жодним законом і іншими нормативними актами не передбачено право Кабінету Міністрів своїм розпорядженням змінювати те, що створили люди в порядку закону про добровільне об’єднання. Громада є не просто спроможною, а високоспроможною», — розповів Андрій Альпов.

За його словами, це свідоме порушення конституційних прав громади на об’єднання.

«Незаконним створення громади в судовому порядку не визнавалось. Вона є діючою і має профіцитний бюджет. Існує стратегія розвитку території громади до 2023 року включно», — зазначив юрист.

Він акцентував на тому, що через рішення Кабміну втрачається довіра до влади.

За словами юриста, подавати до суду будуть більше 50 громад. Зокрема, на Кіровоградщині – громади з Долинського району та Попельнастівська ОТГ Олександрійського району.

«Створена юридична підтримка тих громад, які згідно з розпорядженням Кабміну розформовані. Громади спілкуються між собою, підтримують і допомагають одна одній. Таких позовів буде багато», — додав Андрій Альпов.

Нагадаємо, жителі Ізмайлівського та Головківського старостинських округів під стінами Кабінету міністрів та Офісу Президента висловили свій протест проти рішення уряду від’єднати відповідні території від Приютівської ОТГ на користь майбутньої Олександрійської міської громади.