Як Кабмін «ріже» Кіровоградщину

Перегляди: 2101

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Прямі лінії кордонів між країнами в Африці пояснюються дуже просто – їх на карті проводили європейські колонізатори, не переймаючись ні історією з географією, ні долями населення. Нові геометричні конфігурації меж українських об’єднаних територіальних громад ми отримали й у результаті урядового розпорядження «Про затвердження перспективних планів формування територіальних громад Кіровоградської області» від 13.05.2020-го року. Причому наші «географи» так розходилися, що на догоду один одному або порізали, або й знищили вже діючі громади, такі, як Приютівська чи Попельнастівська ОТГ.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Але з’ясувалося, що вони не виняток, бо гвалтування принципів добровільності при остаточному формуванні ОТГ спостерігається по всій Україні, що лише підтверджує правило: непрофесіоналізм – явище масштабне й стосується кожного!

Доки принцип добровільності переважав, територіальні громади формувалися, враховуючи традиції, економічні зв’язки й просто здоровий глузд. Це був довгий і непростий шлях, але з’ясувалося, що він же – єдино правильний, тому що справедливий. Звичайно, були й незадоволені такою самостійністю мешканців сіл, особливо з боку великих адміністративних центрів, були й підкилимні ігри, ми це бачили на прикладі тієї ж Олександрії, але час довів, що створені на добровільній основі, умовно кажучи, сільські ОТГ виявилися спроможними та успішними. А от населені пункти, які не визначилися до травня 2020-го року, включали в ОТГ вже розпорядженням Кабінету Міністрів, саме тим, яке викликало таке обурення. Справа в тому, що урядовці, ніби середньовічні феодали, скористалися, так би мовити, своїм правом «першої ночі», тобто остаточного підпису, і переформатували аж 120 вже діючих ОТГ, порізавши їх, що називається, по живому!

Нагадаємо, що з Приютівської ОТГ вилучили Головківську та Ізмайлівську сільські ради, які, до речі, вже втратили цей статус і стали старостатами, а існуючу Попельнастівську ОТГ і взагалі ліквідували та включили до складу Червонокам’янської.

Такі дії уряду спричинили справжній вибух обурення, тому Асоціація ОТГ України 25-го травня скоординувала акцію протесту біля Кабінету Міністрів, на яку з’їхалися представники 40-ка громад. Вони вимагали зустрічі з президентом і прем’єр-міністром, але ці слуги народу виявилися надто заклопотаними, щоб зустрітися з народом, а чиновник з Кабміну заявив, що уряд лише затвердив ті перспективні плани, які надійшли з обласних державних адміністрацій. Це дивно, у всякому разі, голова Асоціації ОТГ України й за сумісництвом голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний у своєму коментарі для «УЦ» сказав так: «Ми не підтримуємо таке рішення уряду. Ми підтримуємо той варіант, який подавала Кіровоградська ОДА, але про перспективи судового оскарження нічого сказати не можу. Час покаже».

Самі жителі Головківки були більш конкретними. Анатолій Куруп, директор Головківської школи, до цих пір не розуміє, як так можна ігнорувати думку людей і закони: «Фактично через коліно зламали не лише нашу, але й 120 інших ОТГ. З нами в Києві були представники практично всіх областей України, причому найбільше обурює те, що всі ці ОТГ були самодостатніми й люди прийшли до їх утворення добровільно та усвідомлено. Правильність такого підходу підтвердив час, але, ігноруючи думку людей, і це обурює найбільше, ці ОТГ хтось перекроїв посвоєму. Людей найбільше обурює те, що в більшості випадків існуючі громади приєднали до міст, де нас, я маю на увазі вже Олександрію, нічого доброго не чекає. Ми бачимо, як там „турбуються” про колишнє Димитрово чи Звенигородку, бо в місті свої проблеми, а в селі – інші. Ми в Приютівській ОТГ рівні серед рівних, усі наші податки в бюджет ОТГ, а це близько 14-ти мільйонів гривень, повертаються до нас, за них ми реалізуємо масштабні проєкти благоустрою та програми соціального розвитку, тут наші депутати мають право голосу та вплив, а в місті їх і не помітять».

Староста Головківського старостинського округу Тетяна Кузьменко: «Люди почали дзвонити зразу, запитували, чи з нами консультувалися? Кажу, що ні. Зараз збираємо підписи до президента та голови Кіровоградської ОДА, бо це ж вони обіцяли, що всі свої кроки будуть погоджувати з людьми. Після створення ОТГ ми відпрацювали адміністративні моменти, розробили стратегію та плани розвитку, а головне, у нас є відчуття, що ми спроможні втілити їх в життя! А тепер люди бояться, що в місті за них забудуть і просто не помічатимуть, нікому буде відстоювати їхні інтереси, які відрізняються від міської проблематики. Цього бояться всі».