У Кропивницькому презентували книгу про відомого педагога та колекціонера Ігоря Бабанського (ФОТО)

Перегляди: 1608

У кропивницькій галереї «Єлисаветград» відбулася презентація книги, «Колекціонер Бабанський. Історія одного життя», присвяченої видатній особистості нашого краю, передає CBN.

Ігоря Бабанського називають педагогом з великої літери, методистом і професіоналом, чий внесок в розвиток природнічої науки на Кіровоградщині ще належить оцінити. Він був одним із засновників станції юних натуралістів в місті, а також створення музеїв при навчальних закладах, стояв біля витоків учнівських виробничих бригад, його перу належать перші сторінки «Червоної книги» нашого краю.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Активний член Українського товариства охорони природи Ігор Бабанський ще 50 років тому бив на сполох, друкував матеріали про збереження рідкісних рослин краю, покращення стану малих річок області, занедбаність парків та скверів в обласному центрі, забрудненість повітря в місті, невиправдане й шкідливе надмірне розорювання земель та відновлення степової рослинності тощо.

Наш земляк був неймовірно різноплановою і дуже обдарованою людиною. Його називали ходячою енциклопедією. Крім того, Ігор Бабанський був пристрасним колекціонером та збирачем старожитностей, краєзнавцем і нумізматом.

Як зазначив заступник директора обласного краєзнавчого музею Павло Рибалко, Бабанський був істинним нумізматом-колекціонером, збирав монети з наукової точки зору, вивчав, систематизував відомості про них і 350 предметів передав музею.

На презентації виступили донька Ніна Бабанська, колекціонер Юрій Тютюшкін, краєзнавець Олена Классова, історик Юрій Митрофаненко, племінниця колекціонера Олександра Ільїна Ірина Подтьолкова, журналіст Федір Шепель та інші.

На переконання галериста Миколи Цуканова, яскрава біографія колекціонера й педагога Ігоря Бабанського допоможе кропивничанам більше дізнатися про минуле рідного міста та його талановитих людей.

Книгу «Колекціонер Бабанський. Історія одного життя», над якою працювали Ніна Бабанська, Сергій Каракулін, Микола Цуканов та Федір Шепель, можна буде почитати у бібліотеках Кропивницького.