Ми маємо зберегти громади, створені в законний спосіб, - голова Новоукраїнської ОТГ

Перегляди: 835

Подальші кроки децентралізації мають базуватися на вже створених громадах.

Про це під час онлайн марафону «Реформа децентралізації - що насправді відбувається?» заявив голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Спробували запустити важливу та велику реформу. Перші люди повірили, пішли на вибори. Мова йшла про те, щоб створити таку систему управління громадою, яка б була горизонтальною, де б люди могли себе знайти і відчули, що до них дійсно влада наблизилась», - зазначив голова Асоціації об’єднаних територіальних громад.

Проте сьогодні в перспективних планах формування територій громад зникли більше сотні громад.

«Більше половини цих громад - спроможні громади, які повністю відповідають навіть оновленим урядовим критериям. На жаль, через політичні або бізнесові інтереси вони зникли», - розповів голова Новоукраїнської ОТГ.

Олександр Корінний нагадав, що на початку децентралізації громадам, що об'єднались першими, обіцяли найкращу підтримку та широкі можливості, а утсайдерам - примусове об'єднання.

«Проте сьогодні ОТГ, створені у 2015-2016 роках, примусово приєднують до інших населених пунктів, які не є центрами громад. Це повністю вивертає процес в іншу сторону. Той, хто нічого пять років не робить, отримає громаду, а того, хто її зробив, зараз знищують. Ми повинні зберегти ці громади», - додав Олексанрд Корінний.

Більше 20 громад сьогодні судяться з урядом. Серед них Приютівська селищна рада Олександрійського району Кіровоградської області.

Депутати ради вимагають визнати протиправним та скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 13 травня 2020 року № 593-р, яким уряд затвердив перспективний план формування територій громад Кіровоградської області в новій редакції.

Приютівська селищна рада вважає розпорядження Кабміну в частині утворення Приютівської ОТГ в новому форматі шляхом поділу вже створеної громади таким, що «грубо порушує права та законні інтереси членів територіальної громади, суперечить Конституції України та чинному законодавству України, є протиправним та підлягає в цій частині скасуванню», йдеться у позові.