Кропивницький «Теплоенергетик», який і сам може виробляти електроенергію, відключили від електроенергії

Перегляди: 1132

Сергій Полулях, «Україна-Центр»

Є ціла низка приказок про невикористані можливості - «Чоботар без чобіт», «В Одесі без пляжу» та інші, до яких життя додала ще одну: електростанція без електрики. Це стосується КП «Теплоенергетик», колишньої Кіровоградської ТЕЦ, яке за борги відключили від електропостачання.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Це не перший випадок зупинки енергогенеруючих підприємств області, і досвід показує, що такі форс-мажори незабаром призводять до ще більш сумних наслідків. Так було з холдинговою компанією «Олександріявугілля», де на початку 90-х років минулого століття через відсутність палива (!!!) була зупинена ТЕЦ-3, за якою послідувало повне знищення всього Димитрівського промислового комплексу. Потім прийшла черга ТЕЦ-1-2 і АЦЕС - теж підприємств, побудованих для генерування електроенергії. Для цієї ж мети була побудована і в 1930 році введена в експлуатацію Кіровоградська РЕМ, яка працювала до 1968 року виключно на виробництво електроенергії. Потім було вирішено використовувати і теплову енергію, яка фактично утилізувалась, тобто викидалася в атмосферу через градирні - охолоджувачі. Одержану в процесі виробництва електроенергії гарячу воду було вирішено використовувати в якості теплоносія для організації центрального теплопостачання міста. Для цього було прокладено більше 300 кілометрів труб, побудовані котельні-бойлерні, і близько 100 тисяч квартир і приміщень Кіровограда стали взимку отримувати тепло, а влітку - гарячу воду.

В умовах дешевих енергоносіїв - спочатку вугілля, а потім газу і мазуту - справа виявилася не тільки зручною, але і прибутковою, але з тих пір ТЕЦ так і продовжує працювати за технологічними і економічними схемами півстолітньої давності, хоча все стало зовсім іншим. В першу чергу, треба говорити про ціни на енергоносії, які подорожчали в сотні і навіть тисячі разів, і те, що коштувало копійки, стало коштувати десятки тисяч гривень. Потім до справи знищення системи центрального опалення міста підключилися підприємці, що працюють на ринку автономних чи індивідуальних систем опалення. За рахунок агресивної рекламної кампанії і бездумного надання права на відключення від системи центрального опалення кількість абонентів ТЕЦ стало стрімко скорочуватися, і на сьогоднішній день налічується чи не чверть від початкового числа - трохи більше 21 тисячі.

Справі «допомогла» і передача на початку 2000 років у оренду цілісного майнового комплексу теплогенеруючих підприємств, адже обіцяної інвесторами модернізації так і не відбулося, навпаки, було доведено до ручки і те обладнання, що було на момент передачі.

Крім того, накопичилися просто нереальні борги перед постачальниками газу, в свою чергу і народ в очікуванні дива почав відверто «косити» від оплати послуг теплопостачання. До моменту повернення теплогенеруючого комплексу в комунальну власність заборгованість орендарів за газ склала близько 255 мільйонів гривень. Завдяки «розумному» законодавцю КП «Теплоенергетик» отримало в спадок 67 мільйонів гривень абонентських боргів від ЦНТІ УНГА, крім того, на підприємстві висить 17 мільйонів гривень боргів населення, що утворилися ще перед опалювальним сезоном 2018-19 років. Якщо це не вражає, можна додати і 26 з половиною мільйонів гривень не оплачених населенням рахунків за отримане тепло вже в опалювальному сезоні 2019-20 років. Свій внесок в утворення боргу зробила і епідемія Covid, тому що хтось комусь сказав, що тепер платити не обов'язково, держава спише борги.

Ми зв'язалися з директором КП «Теплоенергетик» Олександром Чельником і, хоча він знаходиться на лікарняному, все ж попросили роз'яснити деякі моменти, зокрема чому підприємство, яке має енергогенеруючі потужності, відключили від енергопостачання, адже ТЕЦ і сама в змозі виробляти електрику? Виявляється, вся справа в тому, що зі зміною схеми утилізації гарячої води, яка виходить в процесі вироблення електроенергії, підприємство втратило можливість виробляти електроенергію поза опалювальним сезоном. Пам'ятаєте, до 1968 року гаряча вода просто охолоджувалася в градирнях, а потім почала надходити в квартири жителів міста в якості теплоносія? Ясна річ, що влітку отримувати таким чином електрику було б дещо спекотно для жителів, тому влітку котли не гріють воду, а турбіни при її допомозі не крутяться. Ось електрика і скінчилася...

Олександр Чельник сказав, що до відключення від мережі електропостачання привела двомісячна заборгованість перед обленерго і постачальною компанією в сумі близько 5,5 мільйона гривень: «Буквально все знеструмлено, працюють тільки котельні, що забезпечують обласну дитячу та обласну лікарні». Зараз на ТЕЦ темно, але роботи по підготовці до опалювального сезону не припиняються. Дизель-генератор періодично подає електрику до центрального офісу, але вартість кіловата при цьому становить 12 гривень! Невже обленерго не може увійти в становище і відкласти отримання боргу тими ж кіловатами, але в опалювальний сезон? Може, але оскільки це приватне підприємство, то інвестор, він же власник, більше думає про власний прибуток, а не про суспільну вигоду.

Для поточних ремонтів на магістральних мережах тепловики придбали кілька мобільних генераторів, за допомогою яких бригади ремонтують виявлені під час гідравлічних випробувань пориви, а їх було близько сотні - трубам майже половина століття.

Величезних грошей коштує і претензійна робота з боржниками, тому що і тут законодавець потрудився на славу - передбачив при подачі позовної заяви проти боржника стягувати з позивача 2 тисячі гривень судового збору, тому за 120 позовів треба викласти близько 250 тисяч гривень, а позовів набагато більше.

Безумовно, найважливішим завданням підприємства є підготовка до нового опалювального сезону, але говорити в таких умовах про повноцінну роботу якось не виходить.