Що чекає на «Велике будівництво» на Кіровоградщині

Перегляди: 4054

Двом важливим темам була присвячена перша апаратна нарада новопризначеного голови Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Назаренка – виконанню в області загальнодержавного проекту «Велике будівництво» та бюджету. За 11 місяців керівництва областю Андрія Балоня наради знову зробили відкритими, допустивши на них журналістів. Це дало нам можливість почути, як йдуть справи на об’єктах, які запланували ввести в експлуатацію в нинішньому році у рамках президентської програми.

В області в рамках проєкту будують, добудовують, реконструюють п’ять шкіл, п’ять дитячих садочків, чотири спортивні майданчики, які чомусь називаються у програмі стадіонами, та другу школу олімпійського резерву. Крім того, приймальні відділення семи опорних лікувальних закладів.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це звітував керівник управління містобудування, архітектури та капітального будівництва ОДА Микола Федорчук. Опустимо загальні фрази про підвищення якості життя людей і відразу перейдемо до цифр. Загальний кошторис об’єктів складає 231,4 млн грн. Джерелами їх фінансування записали:

  • Державний фонд регіонального розвитку (ДФРР), за 85,5 млн грн якого повинні були реалізувати шість проєктів;
  • субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на розвиток окремих територій (чотири проєкти з обсягом фінансування 33,9 млн грн);
  • субвенцію з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію урядової програми «Спроможна школа для кращих результатів», де планували реалізувати сім проєктів за 37 млн грн;
  • місцеві бюджети, які повинні були виділити 21,2 млн грн;
  • субвенцію у 56 млн грн з держбюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів реконструкції та капремонтів приймальних відділень в опорних закладах.

На сьогодні є:

  • 85,5 млн грн ДФРР;
  • 20 млн грн субвенції на «спроможну школу»;
  • 17,7 млн грн з місцевих бюджетів;
  • 56 млн грн субвенції плюс 3,5 млн грн співфінансування на приймальні відділення.


    Всього 175,5 млн грн при потребі, нагадаємо, у 231,4 млн. Тобто на реалізацію президентського «Великого будівництва» не вистачає 55,9 млн грн.


За словами керівника управління, роботи ведуться на восьми об’єктах.

Так, капремонт Новопразької школи №2 провели на 94 відсотки, завершити роботу планують 20 вересня.

У Побузькому Голованівського району, де триває реконструкція єдиної загальноосвітньої школи, замінили підрядника. Фінансуються роботи, за словами Миколи Федорчука, повністю, і очікують їх завершити у грудні. У тому ж грудні, як лялечка, повинна виглядати і школа №1 в Олександрівці.

15 жовтня планують закінчити утеплення фасаду в Первозванівській школі, хоча ступінь будівельної готовності наразі становить 72 відсотки.

Останній зі шкільних проектів, які входять у «Велике будівництво» президента Зеленського на Кіровоградщині, - школа у селі Торговиця Новоархангельського району. Ступінь будівельної готовності - 87 відсотків, закінчити обіцяють 20 вересня.

Дитячий садок у Голованівську, згідно з презентаційною картинкою, мають ввести в експлуатацію у жовттні цього року. Але озвучений був інший строк – 30 грудня.

У Черняхівці Кропивницького району, де будівництво почалося не в березні, як запланувала колишня влада, а в липні, зараз триває влаштування підвальної частини. Рапортують, нібито вже зробили 40 відсотків від запланованого. Хоча може бути й так: 30 грудня завершать лише перший етап будівництва, а підвал - якраз 40 відсотків від нього. Повністю здати об’єкт планують 30 грудня 2021 року.

Спортшкола олімпійського резерву, яку показували президенту Зеленському, готова на 93 відсотки. Загальна вартість проєкту – 61,7 млн грн, з яких лише 14,4 млн – цьогорічне фінансування. Інакше кажучи, реконструкцію будівлі зробили за минулої влади. Власне, вона і повинна була закінчитись при Сергію Кузьменку, але вирішили додати до проєкту облаштування спеціального покриття, яке за керівництва областю Андрієм Балонем не спромоглися встановити. Подивимось, що нам покажуть 20 жовтня.

За словами Миколи Федорчука, на адресу центральних органів виконавчої влади та народних депутатів за весь час реалізації проєкту полетіло більше 20 листів з проханням збільшити обсяг фінансування з держбюджету.

Саме час згадати слова про якість життя людей і наше майбутнє – дітей. Бо роботи по трьох дитсадках - ДНЗ №17 в Олександрії, ДНЗ «Ромашка» в Добровеличківці, ДНЗ «Козачок» у Знам’янці, - які почали реалізувати при Кузьменку, при Балоні не проводили зовсім. Навіть враховуючи включення їх до «Великого будівництва».

Роботи не розпочалися і на чотирьох об’єктах спортивної інфраструктури, які планували профінансувати в рамках урядової програми «Спроможна школа». Без оновлених спортмайданчиків залишилися школярі Златопільської гімназії Новомиргорода, Олександрівської школи, 26-ї школи у Кропивницькому та Долинської гімназії.

Щодо семи приймальних відділень, за словами керівника обласного управління містобудування, архітектури та капітального будівництва, по них виготовлена проєктно-кошторисна документація. До речі, інформація про це була оприлюднена ще 25 серпня. На сьогодні лише для трьох об’єктів уклали договори підряду. Готують дозвільні документи, щоб розпочати роботи у Добровеличківській та Гайворонській ЦРЛ і міській лікарні швидкої медичної допомоги Кропивницького.

Отже, що маємо в підсумку. На Кіровоградщині у проект «Велике будівництво» на початку року внесли п’ять шкіл, п’ять дитсадків та п’ять «стадіонів». У серпні додали сім приймальних відділень лікарень. З запроектованих 231,4 млн грн виділили 175,5 млн, не додавши майже 56 млн.

Але що найцікавіше: за словами Федорчука, по восьми об’єктах, на яких щось узагалі робиться, використали (!) лише 37,7 млн грн державних коштів і 7,8 млн грн коштів місцевих бюджетів. Тобто чверть усієї суми.

Зі сказаного на нараді можна зробити один висновок: до кінця року всього обіцяного «великого будівництва» ми не побачимо.

Андрію Балоню, ймовірно, ніколи було уважно проаналізувати план на рік, а потім контролювати, коли і скільки надійшло коштів, в якому обсязі вони були використані, скільки не використали і чому. Саме через це, мабуть, торік у бюджет з ДФР повернули 13 млн грн. Якраз стільки, скільки не вистачило для добудови групового водогону в Долинській.

Сподіваємось, що Андрій Назаренко врахує помилки свого тезки: перевірить, скільки коштів виділили, скільки надійшло, скільки перерахували будівельникам, скільки залишилось на рахунках, та простимулює процес. Щоб не довелося за давньою українською політичною традицією, позичивши очі у Сірка, кивати на папєрєдніков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велике будівництво чи велика добудова? Як влада Зеленського на Кіровоградщині приписує собі заслуги Порошенка