Велике будівництво чи велика добудова? Як влада Зеленського на Кіровоградщині приписує собі заслуги Порошенка

Перегляди: 3675

Бути чесними і не приписувати собі чужі успіхи всіх нас учили ще в дитячому садку. Проте хто ж діятиме за загальнолюдськими принципами, коли треба стримати падіння політичних рейтингів і показати українському народу, що його «слуги» щось роблять. Бо поки у пам’яті відклалися порада бабці продати Шарика, аби заплатити за комуналку, скандал щодо торгівлі вищими державними посадами в Офісі президента. Зі свіженького: заява з парламентської трибуни про «дітей дуже низької якості» та підозра у вимаганні мільйонних хабарів.

Щоб люди не плювалися в бік нової влади, задумали здійснити масштабний проект від уряду та президента – «Велике будівництво». Звісно ж, для «реалізації державної політики щодо економічного зростання та інвестиційної привабливості територій, покращення надання соціальних послуг» і тому подібного.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Замахнулися серйозно і явно з любов'ю до круглих цифр: побудувати 100 садків, 100 шкіл, 100 стадіонів, 200 нових приймальних відділень лікарень, тисячі кілометрів доріг - і все до кінця року.

Але не будемо про країну. Тим більше, що будівництво настільки велике, що і не порахувати. На урядовому порталі 2 березня називалась одна кількість, а в липні - інша.

У березні на сайті Кіровоградської ОДА оприлюднили список об’єктів, яким пощастило потрапити до президентської програми і бути побудованими та відремонтованими цього року. В ньому опинилися п’ять шкіл, п’ять дитсадків, п’ять спортивних споруд, 33 дорожні об’єкти. Але, як і в урядовців, у місцевих чиновників плани змінилися, і зі списку зникли реконструкція школи в селі Коротяк Компаніївського району під облаштування дитячого садочку та стадіону «Колос» у Малій Висці. Замість них реконструюють спортивний майданчик у кропивницькій школі №26 та утеплять стіни одного з корпусів дитсадку «Ромашка» у Добровеличківці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За час керівництва Кіровоградською ОДА в декларації Балоня з’явилися великі готівкові суми

Проте звернемо увагу на те, що реконструкція більшості об’єктів зі списку «Великого будівництва» була розпочата задовго до появи на політичному обрії країни «слуг народу».

Візьмемо школи. Так, реконструкцію єдиної загальноосвітньої школи у Побузькому Голованівського району, яку протягом 28 років капітально не ремонтували, розпочали ще три роки тому. Відповідно, проект увійшов до програми економічного і соціального розвитку Кіровоградської області на 2017 рік, затвердженою рішенням сесії обласної ради у грудні 2016-го.

Капітальний ремонт Новопразької школи №2 Олександрійського району не проводився понад 40 років. Проблемою утеплення зовнішніх стін та горищного перекриття школи, реконструкції даху, систем опалення та вентиляції у 2017 році зайнялася команда Сергія Кузьменка.

У липні минулого року на засіданні міжвідомчої комісії Мінрегіону прийняли рішення про фінансування двох додаткових проектів, поданих Кіровоградською ОДА, з Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Мова йшла, в тому числі, про капітальний ремонт будівлі Торговицької щколи імені Євгена Маланюка у Новоархангельському районі, на що виділили майже 5 млн грн. «Слуги» на чолі з Андрієм Балонем з’явилися на теренах Кіровоградщини тільки через п’ять місяців - у листопаді 2019-го.

Капітальний ремонт школи №1 в Олександрівці був запроектований теж зовсім не командою екс-очільника області, який утримався на своїй посаді лише вісім місяців. Процедуру закупівлі для проведення санації будівлі провели на початку вересня 2019 року.

Початком реалізації проекту з капітального ремонту – утеплення фасаду та довстановлення вікон – у будівлі Первозванівської школи на сайті ДФР вказаний березень 2019 року.

Про «Велике будівництво» звітують тріумфальними відеороликами у Facebook, YouTube, Instagram. Люди радіють, дякують новій владі. А й справді - справжні чарівники. Судячи з яскравих звітів, саме їм вдалося провести реконструкції з мільйонними кошторисами за пару місяців. Минулій владі на це було потрібно кілька років.

А ще фокусники. Адже потрібно мати гарну спритність, щоб відзвітувати про ремонт даху Новопразької школи, який зробили три роки тому.

«На початку травня, коли інспектували реконструкцію навчального закладу разом із Міністром розвитку громад і територій Олексієм Чернишовим, будівельники працювали над заміною покрівлі. Сьогодні ці роботи вже повністю завершені. Наразі підрядники продовжують утеплювати та оздоблювати фасад школи», – цитуємо новину на сайті ОДА.

Але ж нас усіх однаково вчили не видавати бажане за дійсне. То, може, варто називати велике будівництво великою добудовою?

12 липня 2018 року колишній очільник області Сергій Кузьменко був присутній у Голованівську на закладанні капсули часу під будівництво нового дитсадочку«Веселка».

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Фото з сайту Голованівської РДА[/caption]

Реконструкцією Обласної спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву-2 займатися почали з виготовлення проектно-кошторисної документації в 2017 році.

Але постає питання, чи будуть взагалі виконані так гарно розрекламовані проекти.

Ось яскравий приклад. Наприкінці квітня стало відомо про зменшення до 4,9 млрд грн обсягів фінансування ДФРР. І керівництво області, мабуть, було зайняте іншими справами, бо інакше Кіровоградщина не отримала б після секвестру найменшу серед областей суму коштів – лише 87,2 млн грн.

Будівництво дитячого садочку в селі Черняхівка Кропивницького району за кошти ДФР внесло у плани на цей рік теж колишнє керівництво облдержадміністрації. У березні там повинні були встановлювати фундамент та будувати підвальні приміщення. Минула середина літа, і ось нарешті на місці майбутнього садочку з’явився екскаватор.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Фото з Facebook Соколівської ОТГ[/caption]

Щоб не стверджувати, що хтось півроку брехав, скажемо, що права рука курівництва області не знає, що робить ліва. За офіційними даними, дитсадок повинні побудувати цьогоріч, а от у паспорті об’єкту – інша дата. Може, причина розбіжностей в тому, що президентська влада в області залишилась без голови?

Подібна ситуація більш за все обурює долинчан. Справа в тому, що торік восени у Долинській почали будувати груповий водогін, 70 відсотків робіт виконали, а потім призупинили через брак фінансування - кошти направили на будівництво того самого садочка, де й досі кіт не валявся.

У Долинській міськраді дії обласної державної адміністрації називають прихованим саботажем.

«Долинська міська рада обіцяла інформувати громаду міста про стан реалізації проекту будівництва Долинського групового водопроводу, – сказано у дописі, опублікованому на офіційному сайті мерії. – Проте вже пройшло більше місяця, як відбулася виїзна нарада під головуванням тодішнього голови Кіровоградської облдержадміністрації Андрія Балоня в м. Долинська щодо питань реалізації проектів альтернативного водопостачання міста, на якій він запевнив долинчан та міську раду про повну підтримку з боку облдержадміністрації стосовно завершення будівництва Долинського групового водопроводу і вирішення питання на рівні Кабінету Міністрів України щодо додаткового фінансування, але кошти до цього часу так і не виділені. На сьогоднішній день ми бачимо прихований саботаж».

У заяві також сказано, що будівництво дитячого садочка у Черняхівці, «на яке завдяки маніпуляції були перерозподілені кошти з Долинського групового водопроводу», станом на 10 липня так і не розпочали: «Фактично обласна влада в особі першого заступника голови Кіровоградської облдержадміністрації Ігоря Кузьміна обманула як членів комісії, так і громаду міста, запевнивши, що дитячий садок буде побудований до 1 вересня 2020 року».

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Фото з Facebook Соколівської ОТГ[/caption]

Тобто стратегічний для нашої області об’єкт для керівництва області не у пріоритеті, а вісім тисяч долинчан зараз рятує лише заборона уряду в умовах карантину відключати водопостачання, електроенергію чи газопостачання.

Це при тому, що минулого року «зелена» влада спрацювала так, що 13 мільйонів гривень з ДФР повернули в держбюджет. Якраз стільки, скільки не вистачило для добудови водогону.

У червні тодішній очільник облдержадміністрації Андрій Балонь запевнив долинчан, що об’єкт добудують, і попросив зачекати два тижні. Але зараз у нього вже нічого не спитаєш – він сидить під домашнім арештом за підозрою у вимаганні майже 2 мільйонів гривень хабара. Такого сорому область ще не знала.

То, може, гроші у Долинської відібрали не заради Черняхівки, а щоб відтяпати мільйон відкату правильним хлопцям?

Що залишається в підсумку? Так зване велике будівництво в Кіровоградській області – лише завершення проектів, які були започатковані при головуванні областю Сергієм Кузьменком та його командою. А чи вдасться їх завершити? Велике питання, особливо з огляду на зменшення обсягів фінансування ДФРР.

Втім, поки нам нова влада підносить як особливе досягнення те, що вона повинна зробити в силу своїх обов'язків. Підміну понять, корупційні скандали і нездатність ефективно працювати безсоромно намагаються прикрити святковими реляціями з будівельного фронту. Але, як сказав Сократ, рано чи пізно таємне стає явним.