Овочесховище, яке працює не існуючи, чи існує не працюючи

Перегляди: 2199

Нещодавно у Києві відбулося засідання Вищого господарчого суду, на якому розглядалася доля овочесховища, розташованого у селі Підлісному Олександрівського району. Засідання стало черговим у низці судових розглядів процесу банкрутства ПП «Галант Україна», яке було первинним власником та офіційним замовником будівництва цієї одіозної споруди.

Будувати овочесховище у селі Підлісному почали в далекому 2011 році. Тодішній голова обласної адміністрації Сергій Ларін обіцяв, що воно почне працювати у 2012-му, в рамках програми «Центральний регіон – 2015». Про це навіть повідомляв сайт Кабінету міністрів України. Але урочистості відбулися аж через рік після обіцяного, в жовтні 2013-го. Тільки вже у рамках президентської програми Януковича «Україна для людей», який ще на той момент сподівався виграти президентські вибори 2015-го.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Інвестором під час відкриття офіційно назвали фермерське господарство «Агроекохолод», очолював його Олег Лисенко (запам’ятаємо цього керівника). В той же час, одним із співзасновників цього ФГ був на той момент такий собі Андрій Татарченко. Пошук інформації про цього чоловіка у мережі призвів до повідомлення про відкриття карної справи харківською поліцією, в матеріалах якої згадуються керівники агрохолдінгу «Креатив». Юристи, що захищали інтереси холдингу, сповістили про арешти нерухомості, що належить Вікторії Берьозкіній, та автомобіля, власником якого був її чоловік… Андрій Татарченко.

Олег Лисенко теж має безпосередньє відношення до ексдепутата Станіслава Березкіна, адже до 2006 року працював генеральним директором підприємства «Креатив». А з 2012-го був засновником того самого ПП «Галант Україна», що зараз знаходиться в стані банкрутства.

Тепер про суть проблеми, до вирішення якої довелося долучати Вищий господарський суд.

Під час урочистого відкриття овочесховища ніхто не сподівався дізнатися, що його тодішній власник ФГ «Агроекохолод» насправді став ним офіційно 23 квітня 2015 року. Більше того, навіть на сьогоднішній день воно не прийняте до експлуатації, а замовник будівництва — ПП «Галант Україна» — не розрахувався остаточно ні з будівельниками, ні з голландськими постачальниками обладнання.

Таким чином виходить, що ПП «Галант Україна», директором якого на той момент був Олег Лисенко, передає незавершене будівництво овочесховища разом з уже встановленим обладнанням фермерському господарству «Агроекохолод». Нагадаємо, директорів у цьому господарстві було два, Андрій Татарченко та… вже відомий нам Олег Лисенко.

Якщо цікава вартість передачі, то в офіційних документах, що фігурують у справі, вона дорівнює нулю гривень нулю копійок. Як казала казкова героїня відомого мультфільму «Безвоздмездно, то есть даром». Таким чином, фермерське господарство отримало у своє розпорядження майно без боргів, а приватне підприємство залишилося без майна, але з боргами.

Ось тільки ініціатори цієї оборудки не врахували (або сподівалися на щось?), що на момент передачі майна воно вже знаходилося під арештом. Саме так стверджує арбітражний керуючий-ліквідатор ПП «Галант Україна» Ірина Кноблох. Відповідно до наявних документів, з 12 березня 2013 року майно ПП «Галант Україна» було заарештоване за борги, адже це підприємство не розрахувалося за поставлене устаткування для охолодження овочів з українським представником голандської фірми «Толсма».

ТОВ «Толсма Україна» звернулося до Дніпропетровського суду через борг перед ним у сумі 1 мільйон 125 тисяч гривень. Виконавча служба у грудні 2014 року на усе недобудоване овочесховище, разом з уже встановленим обладнанням наклала арешт із забороною на відчуження.

Виходить, що передача (чи подарунок?!) овочесховища у квітні 2015 року було прямим порушенням рішення суду? Не всі так думають!

Адже саме з такими аргументами ліквідатор Ірина Кноблох звернулася до Кіровоградського господарського суду. Але, розглядаючи цю справу з травня 2017 року по липень 2020-го, суддя Наталія Коваленко вирішила, що сам факт такої передачі цього майна «не обґрунтував» для неї ускладнення розрахунків по боргах. Тобто, людською мовою, Наталія Коваленко вважає, що приватне підприємство може розрахуватися з боргами (які складають близько 6 мільйонів гривень), не маючи ніякого майна! Цікаво, як? Така інформація безумовно допоможе країні вийти з економічної кризи, тому кандидатуру судді треба негайно висувати на посаду як мінімум Прем’єр-міністра, чи навіть більше!

Яка ситуація у фермерському господарстві, що вважає себе власником овочесховища зараз? Серед власників вже нема ані Олега Лисенка, ані Андрія Татарченка. Нині уставний капітал у розмірі 1 000 (одна тисяча) гривень поділений порівну між двома мешканцями Кропивницького. Одна з них — Яна Шаверська — у 2016 році виграла суд у ПАТ «Креатив» через несплату заробітної плати, Другий – Микола Янко. Людина з таким прізвищем та ім’ям числиться власником чи директором десятка різноманітних підприємств. Серед них є ТОВ «ДТ Протеін продакшн». За цим підприємством рахується податковий борг у сумі 38,5 мільйонів гривень. Хоча воно зареєстроване у Київський області, контактний телефон починається з коду (0522), так що певний зв'язок між обома особами (якщо вони різні!) уявити можна.

За інформацією, що має редакція CBN, на сьогоднішній день на території овочесховища хазяйнує чернигівська фірма, яка два роки тому уклала з ФГ «Агроекохолод» договір оренди. За словами мешканців Підлісного, на овочесховищі відбуваються якісь ремонтні роботи та інколи на його територію заїжджають вантажні автомобілі.

За роз’ясненням журналіст CBN звернувся до представника відповідача в суді, юриста Сергія Іванова, який за дивним збігом обставин довгий час працював у юридичному відділі ПАТ «Креатив». Сергій Іванов відмовив, посилаючись на умову з працедавцем, за якою він може коментувати будь-які факти тільки після узгодження. Тож йому задали чотири запитання, відповіді на які могли б пролити світло на точку зору іншої сторони.

Ось ці запитання:

1. Чи можете Ви підтвердити факт оплати будівельних робіт, які були проведені ПП «Галант Україна» та його субпідрядниками, з боку «Агроекохолдінгу»?

2. Чи розрахувався «Агроекохолдінг» за постачання та встановлення чілеру перед ПП «Галант Україна» чи ТОВ «Толсма Україна»?

3. Чи введено овочесховище у селі Підлісному в експлуатацію і чи функціонує воно зараз?

4. За словами ліквідатора, майно ПП «Галант Україна» знаходилося під арештом із забороною відчуження на момент передачі його «Агроекохолдингу». Чи можете вы спростувати це твердження?

На момент друку статті від відповідей на питання представники фермерського господарства відмовилися. Але ми згодні чекати їх далі, та обіцяємо ознайомити читача з ними у наступній статті, де спробуємо розібратися, за які кошти будувалося сумнозвісне овочесховище.