В ОДА пояснили, куди діваються залишки вакцини від ковіду

Перегляди: 640

Керівник департаменту охорони здоров’я Кіровоградської ОДА Олег Рибальченко пояснив, куди дівається невикористана вакцина проти коронавірусу.

Про це він розповів у телефонному коментарі CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Вона на розлив може бути. Може бути, що вакцина втрачена - за рахунок розбитої ампули, наприклад, - сказав він. - Або може бути питання до некоректності зберігання, чи є проблеми з температурним ланцюжком. Тобто, такі залишки технічно передбачаються. <...> Ми зацікавлені в тому, щоб кожна вакцина потрапила до споживача. Кожна вакцина для нас - на вагу золота, і ми вважаємо, що втрати мають бути мінімальними. <...> Сама вакцина піниться, й не набирається достатній об'єм доз. Тобто є втрата на самій процедурі забору: щось лишається на шприці, а щось лишається на голці шприца. <...> Певна частина технічного невикористання може бути».

За словами Рибальченка, медики намагаються протягом шести годин, коли ще можна зберігати відкриту ампулу, знайти охочих вакцинуватися на ту кількість, що лишилася.

Нагадаємо, 1 березня на традиційному брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов пояснив, що робитимуть з невикористаними дозами: «В усіх країнах світу виникає ситуація, коли дози залишаються. Ми знайшли рішення цього питання, щоб не залишалося жодної дози вакцини, щоб не треба було її утилізувати. В тому числі ми будемо додавати з інших етапів людей, коли будемо бачити що кількість медичних працівників не кратна 10, тобто будуть залишки вакцини».

В одній ампулі 10 доз. Відкриту ампулу треба використати протягом шести годин.