Суд «пробачив» ПАТ «Креатив Груп» понад 6 мільярдів гривень боргів

Перегляди: 1752

17 березня 2021 року Господарський суд Києва ліквідував ПАТ «Креатив груп» через банкрутство і списав його борги, передає CBN з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

Цей же суд визнав «Креатив груп» банкрутом ще 30 травня 2018 року.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На момент банкрутства ПАТ «Креатив груп» мало численні борги: «Ощадбанк» - 6,3 млрд грн, «УніКредит Банк» (Чеська Республіка та Словаччина) - 261,6 млн грн, «УніКредит Банк» АГ (Німеччина) - 223,4 млн грн, «Райффайзенбанк» - 40 млн грн, ТОВ «Аграрні інвестиції 2012» - 116,4 млн грн.

За матеріалами справи, від продажу майна боржника надійшло 33,7 тис. грн.

ПАТ «Креатив Груп» є власником 100% акцій ПрАТ «Креатив», з яких 25% акцій перебуває в заставі Ощадбанку. У межах судової справи за позовом Ощадбанку до боржника про звернення стягнення на акції ПрАТ «Креатив» провели судову експертизу та встановили їх дійсну вартість на рівні 0 (нуль) гривень.

У своєму рішенні Господарський суд Києва ухвалив ліквідувати ПАТ «Креатив груп» як юридичну особу у зв’язку з банкрутством.

Нагадаємо, колишній власник «Креатив груп» - покійний Станіслав Березкін. За версією слідства, він у 2013-2014 роках організував злочинну групу, яка незаконно використала 20 мільйонів доларів кредиту, виділених Ощадбанком аграрному холдингу «Креатив».

Кредитні кошти, у забезпечення яких були надані елеватор і фіктивний договір, відразу вивели на рахунки швейцарської фірмі Creativ Trading SA й белізької компанії Quadra Commodities SA Limited за договорами купівлі-продажу товарів тропічної олії. При цьому фактична поставка не була проведена.

Надалі 10 млн дол. перерахували Quadra Commodities SA Limited у латвійському банку ABLV Bank. Після цього 7,64 млн дол. перерахували кіпрському офшору Pricewaterhousecoopers Associates Ltd за купівлю фірмою Quadra Commodities SA Limited 100% акцій компанії Barcosta Ventures Limited, яка є власником 97% акцій ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон».

Ще 2,32 млн дол. перерахували белізькій компанії Titan LTD на рахунок у латвійському банку. Компанії Creativ Trading SA, Quadra Commodities SA Limited і Titan LTD контролювались однією групою фізичних осіб.

Станіслав Березкін під час свідчень у Верховному суді Белізу в 2015 році підтвердив той факт, що інвестував у купівлю «Черноморгідрозалізобетону».

Станіслав Березкін помер 6 грудня 2020 року.