Хто ж його посадить? Він же пам’ятник правоохоронній системі...

Перегляди: 1311

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Хтось ще пам'ятає таку людину, як Андрій Балонь? Він сім з половиною місяців керував Кіровоградською обласною державною адміністрацією. Запам'ятався він тільки тим, що заборонив журналістам ходити на наради до нього в ОДА, і ще, судячи з протоколу обшуку, скирдував на дому долари і гривні. Звідки він їх брав, мало б відповісти слідство, але злі язики подейкують, мовляв, за хабарі при призначеннях.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Спочатку його посадили. Але ніхто й не сумнівався, що скоро відпустять. Під заставу в 10 мільйонів гривень.

На початку лютого цього року детектив НАБУ і прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури просили суд обмежити Балоню, його спільнику Шевченку і їх адвокатам терміни на ознайомлення з розслідуванням детективів. Вищий апеляційний суд відмовив... Деякий час він носив на нозі електронний контрольний браслет, і йому було заборонено залишати Кропивницький. Але в цьому році черговий суд дозволив йому гуляти по всій Україні. Він просто повинен прибувати в суд або в НАБУ на першу вимогу.

Подейкували, що він вже навіть влаштувався на роботу за цей час, в якусь приватну фірму.

А ось тепер адвокати Балоня звернулися до Печерського районного суду з вимогою змінити підслідність по справі про 1 800 000 гривень хабара і забрати його у Національного антикорупційного бюро. Про це повідомляє Центр протидії корупції.

За інформацією ЦПК, Андрій Балонь є товаришем заступника керівника Офісу президента Олега Татарова. Вони в один час навчалися в Національному університеті внутрішніх справ і закінчили його.

«Це не що інше як спроба відмазати колишнього губернатора від відповідальності. Питанням залишається: Татаров робить це з власної ініціативи чи за вказівкою Зеленського? Якщо навіть після цього президент не звільнить Татарова — значить, діє саме за його розпорядженням. Як інакше пояснити те, що саме депутати Зеленського узгоджують законопроект, який легалізує цю схему зміни підслідності?» — коментує голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

В нашій так званій «правовій» системі з її судами і т.д. майже ні в кого немає сумніву, що нічого Балоню не буде. Ну наколядувала людина кілька мільйонів. Як казав Чичиков в «Мертвих душах» Гоголя: «Чому ж я? Навіщо на мене обрушилась біда? Хто ж позіхає тепер на посаді? — Всі набувають».

Якщо хтось вкраде у сусіда курку, то йому, швидше за все, дадуть три роки. А коли такий весь із себе міліціонер, освічений юрист, чиновник високого рангу, викладач права в Херсонському та Одеському університетах, член правильної партії «набував», так що ж? Садити його?!

Повірте прогнозом — років через п'ять ми ще побачимо Андрія Богдановича Балоня на якійсь приємній посаді, і не в провінції, ні, масштаби зросли, тільки в Києві!