Невдалий хабар чи вдала операція правоохоронців?

Перегляди: 2049

21 квітня у ЗМІ з'явилося повідомлення про юнака, який невдало запрoпoнував кропивницькому копу хабар. 22 квітня пройшов суд, на якому підозрюваному обрали запобіжний захід. На засіданні побував журналіст CBN. Він почув виступ підозрюваного й поговорив з його дружиною.

Ми розуміємо, що будь-які коментарі у правоохоронців, які безпосередньо брали участь в операції «Затримай хабародавця», до закінчення слідства отримати неможливо. Але готові надати їм слово в будь-який момент.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Історія почалася вісім років тому через сварку сусідів. Мисливський пес жителя села Петрівка Компаніївського району ледь не вкусив дівчину. Не вкусив, бо після заяви до правоохоронних органів жодних підтверджень цьому не знайшли. Але образа залишилася і жевріла увесь цій час, періодично спалахуючи. Тож минулого року чергове загострення призвело до проблеми. Про це розповіла дружина звинуваченого Юлія Замостіян:

- Сусідка увірвалась до нас і почала погрожувати мені ножем. Я тоді була вагітна. І Віталік (підозрюваний у спробі дати хабар - авт.) просто вдарив її по руці, щоб вибити ножа, та прогнав. Через день вона написала заяву до поліції, в якій скаржилася на побиття, і продемонструвала численні синці. Проти Віталіка порушили справу і почали тягати у поліцію. Одного разу навіть приїжджали до нас о шостій ранку, намагалися його забрати. Але вони не тільки не представилися, а й жодних документів про повістку чи затримання не показали. Тож я Віталіка і не випустила. А слідчий В., який вів справу, розповів, що йому загрожує великий термін ув'язнення, бо діло кепське. Як мені розповів чоловік, під час чергової зустрічі слідчий запропонував «прикрити» справу і передав йому папірець, на якому було написано: «5000». Ми зрозуміли, що це таке. Грошей у нас небагато, бо в родині чотири дитини, Віталік зараз не працює, а навчається в коледжі. Довелося брати в борг. Віталік навіть віддав у залог боргу свій телефон, але потрібну суму зібрали. Та ось як вийшло.

Під час свого дуже емоційного виступу в суді Віталій Замостіян розповів про подальші події:

- Я прийшов до поліції та зателефонував слідчому. Той сказав, що зараз у відпустці, і попросив передати гроші жінці, яку я якось бачив у нього у кабінеті. Я не знав, хто вона така, але звернувся до чергового, мене до неї відправили. Я зайшов до кабінету, де вона гортала мою справу. Я поклав усередину конверт з грошима і спитав: «Все тепер буде в порядку?» Вона відповіла, що так. Я пішов до виходу з кабінету, і тут увірвалися правоохоронці й мене затримали.

Вже розмовляючи з адвокатом, я дізнався, що за тією справою, у якій мене звинувачували, максимальне покарання було десь 800 гривень. Та якби ж я знав, то краще б їх заплатив би, а на всі інші гроші б дітям цукерки купив!

Виступаючи у суді, адвокат Віталія розповів, що, відповідно до процесуального кодексу, справи за частиною першої статті 125 Карного кодексу України (в якій звинувачували Віталія Замостіяна) розглядаються протягом півроку. Але в цьому випадку з невідомих причин розгляд затягувався. Дійсно, нанесення легких тілесних ушкоджень «карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до одного року».

Кілька аспектів цієї справи викликають здивування.

50 неоподатковуваних мінімумів - це 850 гривень. Зараз Віталія Замостіяна звинувачують у правопорушенні за частиною 3 статті 369 Карного кодексу. Санкція її передбачає позбавлення волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна або без такої. Чи може людина свідомо піти на такий ризик, якщо не знаходиться під тиском?

Ще дивує різниця в розмірах хабара: Віталій та його дружина розповідають про 5 тисяч гривень, у заяві правоохоронців фігурує втричі більша сума. За словами Юлії, їм навіть 5 тисяч важко було зібрати, довелося в борги влазити. Чому такі розбіжності?

Віталій Замостіян - ветеран російсько-української війни, воював у 2015-2016 роках на Маріупольському напрямку. Має чотирьох дітей, ніде не працює, навчається. Всі характеристики, які адвокат передав суду, - позитивні. Тож суддя Ленінського районного суду Олена Лук'янова вирішила змінити утримання підсудного в СІЗО на цілодобовий домашній арешт.

Ми продовжимо слідкувати за цією історією.