Ветерани спорту Кіровоградщини - проти присудження премії директору СДЮШОР «Надія»

Перегляди: 4347

Ветерани спорту Кіровоградщини виступили проти присудження обласної премії імені Володимира Жученка директору СДЮШО «Надія» Станіславу Рою.

Наводимо повний текст відкритого листа, який надали керівники обласної організації ветеранів спорту та війни: «Зараз у нас просто немає слів. Навіть не знаємо, як висловити свої почуття. Нещодавно було оприлюднено список лауреатів премії імені Володимира Жученка. І з жахом побачили серед переможців Станіслава Роя. Не знаємо, хто складав список претендентів на таку премію. Та цієї людини серед них точно не повинно було бути.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Давайте згадаємо, що саме тоді, коли Станіслав Рой став директором спортивної школи, улюблене дітище Володимира Жученка - Народний музей спортивної слави Кіровоградщини - за вказівкою тодішнього начальника облспортуправління Сергія Колодяжного і при абсолютній згоді Станіслава Роя був закритий і знищений. Як не закликав Володимир Антонович зберегти експозицію, яка була гордістю нашої області і якою можна було пишатися й захоплюватися та де була зібрана вся спортивна історія нашої області, ніхто до нього не дослухався. Більш того, у СДЮШО "Надія", у приміщенні, де розміщувався музей, вирішили створити тренерську кімнату, яка, врешті-решт, нікому не знадобилася. Самого ж Володимира Жученка просто звільнили, пославшись на його похилий вік. Це вкрай негативно вплинуло на його моральний та фізичний стан.

[caption id="attachment_105577" align="alignleft" width="320"] Володимир Жученко[/caption]

Скажіть, шановні засновники премії, ви вирішили просто познущатися над пам'яттю людини, яка стільки зробила для становлення й розвитку фізичної культури і спорту в нашій області, присудивши премію його імені тому, хто створював Володимиру Жученку неабиякі перешкоди в роботі? І ще: якими такими досягненнями може пишатися директор школи олімпійського резерву Станіслав Рой, якщо за час його керівництва школа не підготувала не те щоб учасника Олімпійських ігор, але і спортсменів, які не пробилися до основного складу збірної України зі спортивної гімнастики та плавання? Чи керівник «Надії» посприяв придбанню нового гімнастичного обладнання, нових гімнастичних снарядів або нових очисних споруд для басейну?

Розуміємо, що шановним засновникам премії імені Володимира Жученко з обласної ради головне, щоб були будь-які лауреати, а нові спортивні керівники області ще не дуже досвідчені. Тим же, хто голосував, своя сорочка ближче… Але хоч якась повага до пам'яті людини, заради якого заснована ця премія, повинна бути. Ви можете залишити все так, як є, і вручити нагороду Станіславу Рою. Але невже вам після цього не буде соромно?»

Листа за дорученням ветеранів спорту Кіровоградщини підписали почесний голова обласної організації ветеранів спорту та війни, багаторічний керівник обласної спортивної галузі Олександр Петрович Березан, почесний громадянин міста Кіровоград, друг і соратник Володимира Жученка Володимир Ілліч Курбатов, перший майстер спорту Кіровоградської області зі спортивної гімнастики Тамара Миколаївна Гасман, а також ветерани спорту М. С. Кукуруза, Л. Є. Ромасевич, В. М. Андрющенко, В. Ф. Саєнко, Т. М. Квасова.

Обласна премія «За досягнення в галузі фізичної культури і спорту імені Володимира Жученка» заснована в 2019 році.

Вперше лауреатів назвали торік. Тоді серед 22 претендентів у двох номінаціях переможцями стали Олександр Березан, Олександр Симоненко, Світлана Верхоланцева, Олег Соколовський та Олег Дорощук.

У цьому році на премію претендували 13 спортсменів, тренерів і фахівців фізичної культури та спорту. Згідно з положенням, шляхом таємного голосування членів конкурсної комісії визначали п’ять переможців.

У номінації «За розвиток спортивного руху» лауреатами стали:

- Станіслав Рой – директор ОСДЮШО «Надія»;

- Віталій Винокуров – директор ОСДЮШОР-2 .

У номінації «За високі спортивні досягнення» премію ім. Жученка отримають:

- Геннадій Здітовецький – тренер викладач зі стрибків у висоту ОСДЮШОР-2, який виховав учасника Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро, багаторазового чемпіона України Дмитра Яковенка та чемпіона юнацьких Олімпійських ігор, срібного призера чемпіонату Європи серед юніорів Олега Дорощука;

- Вадим Саласенко – тренер-викладач ОСДЮШОР-2, за підготовку срібного призера молодіжного чемпіонату світу та бронзового призера чемпіонату Європи серед молоді, п’ятиразового чемпіона України Бозорбоя Матякубова;

- Бозорбой Матякубов – п’ятиразовий чемпіон України з боксу в різних вікових групах і вагових категоріях, бронзовий призер молодіжного чемпіонату Європи 2020 року, срібний призер молодіжного чемпіонату світу 2021 року.

Премія «За досягнення в галузі фізичної культури і спорту імені Володимира Жученка» встановлюється в розмірі шести прожиткових мінімумів для працездатних осіб для кожного з п’яти переможців і повторно не присуджується. Переможці обласної спортивної премії також отримають дипломи, нагрудні знаки і статуетки «Степовий орел».