Історія скандального овочесховища на Кіровоградщині: майже крапка

Перегляди: 8319

Центральний апеляційний господарський суд відхилив скаргу ФГ «Агроекохолод». Відтак підприємство має повернути овочесховище у Підлісному у власність ПП «Галант-Україна».

Історія почалася в 2011 році. У Підлісному (нині — Кропивницький район, колишній Олександрівський) ПП «Галант-Україна» почало будувати сучасне овочесховище місткістю 10 тисяч тонн. Тодішній голова ОДА Сергій Ларін обіцяв, що комплекс почне працювати вже за рік, у рамках розпіареної програми «Центральний регіон - 2015». Однак урочисте відкриття відбулося у жовтні 2013-го. Інвестором офіційно і привселюдно назвали ФГ «Агроекохолод».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

23 квітня 2015 року ПП «Галант-Україна» безоплатно передало на баланс ФГ «Агроекохолод» недобудоване — принаймні за документами — овочесховище у Підлісному. Керівником обох підприємств на той момент значився колишній директор «Креативу», давній товариш його тодішнього власника Станіслава Березкіна Олег Лисенко. Він же разом із зятем Березкіна Андрієм Татарченком був співзасновником «Агроекохолоду». Водночас договір генерального підряду, укладений між ПП «Галант-Україна» (генеральний підрядник) та ФГ «Агроекохолод» (замовник), передбачав передачу овочесховища після здачі його в експлуатацію.

2 жовтня 2017 року Господарський суд Кіровоградської області визнав приватне підприємство «Галант-Україна» банкрутом. Ліквідаторка підприємства Ірина Кноблох звернулася до суду з позовом до ФГ «Агроекохолод». Головною вимогою було повернення незавершеного будівництва овочесховища. Це, за її словами, дало б змогу розрахуватися з боргами.

А боргів вистачає. Замовник — ПП «Галант-Україна» — не повністю розрахувалося з ТОВ «Стокко», яке займалося безпосередньо будівництвом» та ТОВ «Толсма Україна», яке поставляло обладнання, податковою та іншими. Крім того, за даними Кноблох, майно на час передачі перебувало під арештом у виконавчій службі.

Кредитори висунули претензії на загальну суму 7 449 015,03 грн до власника ПП «Галант-Україна» Олега Лисенка та його дружини Людмили Лисенко (овочесховище збудоване на її земельній ділянці), їхнього зятя Анатолія Кривошеї (він підписував акт приймання-передачі об’єкта незавершеного будівництва від імені ПП «Галант-Україна» на підставі довіреності), зятя покійного екснардепа Станіслава Березкіна Андрія Татарченка, колишнього директора «Галант-Україна» Анатолія Кучерявого (виконував функції голови ліквідаційної комісії банкрута після прийняття засновником рішення від 4 квітня 2017 року про припинення юридичної особи в результаті ліквідації), нинішнього власника та керівника ФГ «Агроекохолод» Миколи Янка та, власне, ФГ «Агроекохолод».

Почалися суди. Якщо коротко, 5 квітня 2021 року Господарський суд Кіровоградської області зобов’язав ФГ «Агроекохолод» повернути овочесховище у власність ПП «Галант-Україна». ФГ «Агроекохолод», у свою чергу, подало апеляцію.

19 жовтня нинішнього року кредитори зібралися у Кропивницькому, щоб виробити стратегію дій. Головним результатом зустрічі стала рішучість «іти до кінця».

https://cbn.com.ua/2021/10/19/u-kropyvnytskomu-kredytory-vymagayut-vid-druziv-i-rodychiv-pokijnogo-eksnardepa-majzhe-7-5-mln-grn/

Сподівання кредиторів справдилися. Принаймні, поки що. Центральний апеляційний господарський суд у Дніпрі відхилив апеляцію «Агроекохолоду», відтак підприємство повинне повернути овочесховище ПП «Галант-Україна».

Однак, коли почнуться розрахунки з боргами, прогнозувати складно, оскільки ФГ «Агроекохолод» має право на касаційну скаргу. І, як запевнив у ЗМІ адвокат ФГ Сергій Іванов, касація обов’язково буде.

Андрій Лисенко, спеціально для CBN

Читайте також: Овочесховище, яке працює не існуючи, чи існує не працюючи