Спеціально для мерії Долинської: не варто сваритися зі ЗМІ

Перегляди: 1245

Геннадій Рибченков, «Україна-Центр»

Був час, коли політики масово завалювали суди позовами до газет і телеканалів - то якось не так про них написали, то криво показали. Популярні колись видання навіть закривали - так було з газетами «Всеукраїнські відомості», «Сільські вісті» та іншими. Позови подавалися на мільйони доларів! Однак усі різко заспокоїлися і перестали судитися зі ЗМІ після того, як був введений судовий збір на такі позови. Тобто хочеш отримати з газети мільйон, заплати спочатку 10% - 100 тисяч до бюджету. Як рукою зняло майже всі матеріальні претензії!

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Зате і донині знаходяться чиновники, яким подобається судитися з засобами масової інформації - вже не з вимогою грошей, ні, але зі спростуванням того, що про них написали і їм не сподобалося. Хоча весь світ знає правило: пішов у політику, пішов угору кар'єрними сходами - будь готовий, що про тебе не завжди будуть говорити приємно.

У серпні минулого року обласна газета «Народне слово» опублікувала статтю «Долинський район: сині й пасинки». Автор не зі штату газети, а кореспондент інформаційного агентства CBN. Мова в статті йшла про те, що в Долинському районі справами ветеранів АТО і ООС займаються активніше, ніж в самому місті Долинська, що районна влада більше уваги їм приділяє, ніж міська. У тому числі цитувалися слова голови районної ради.

А незабаром після виходу статті Долинська міська рада подала до суду на «Народне слово», на автора статті Олексія Гору і агентство CBN. Головною претензією було те, що в статті застосовані оціночні судження. Вони були приведені в позові. А саме: «Не може чи не хоче» і друге - «більш-менш».

- Нам спростовувати нічого, - каже головний редактор газети Оксана Гуцалюк. - По-перше, згідно зі статтею 302 Цивільного кодексу України, «журналісти можуть бути звільнені від відповідальності у випадках, коли така інформація є дослівним цитуванням заяв і виступів (усних і друкованих) посадових осіб органів влади, народних депутатів України, кандидатів на виборах».

А по-друге, відповідно до частини 1 статті 30 Закону України «Про інформацію», передбачено неприпустимість залучення до відповідальності за висловлювання оціночних суджень. Згідно з цією статтею, «оціночними судженнями, за винятком наклепу, є висловлювання, які не містять фактичних даних, критику, оцінку дій, а також висловлювання, що не можуть бути витлумачені, як такі, що містять фактичні дані, зокрема з огляду на характер використання мовно-стилістичних засобів (вживання гіпербол, алегорій, сатири)».

- Спочатку з Долинської мені прислали матеріали з їхнім поглядом, - каже редактор «Народного слова». - Ми їх тільки почали розглядати, цілком ймовірно, що надрукували б, але вже пішов позов з вимогою спростування. Повторюся - нам спростовувати нічого.

Господарський суд Кіровоградської області прийняв до розгляду цю справу. Минуло сім підготовчих засідань, і одне за суттю справи. На ньому суддя Віта Кабакова визнала претензії Долинської міської влади необґрунтованими, і в задоволенні позову їм було відмовлено. Слухання це було перед самим Новим роком.

А вже 4 січня долинська влада подала апеляцію на постанову суду. В апеляційному позові претензії вже не до газети в основному, а до суду. Господарський суд нібито не врахував низку обставин, які були надані суду, зокрема лист ветеранів АТО, де вони критикують статтю - мовляв, усе не так.

Що ж, імовірно, в Долинській так усе налагоджено в міському господарстві, так усе добре, що є час судитися з газетою. До речі, на всі засідання в Кропивницький їздив представник міськвиконкому. 75 кілометрів сюди, 75 назад. Навіть якщо не автомобілем їздити, а автобусом, то скільки грошей з бюджету міста пішло на поїздки, на відрядження юристу Долинського міськвиконкому? Багато сотень гривень, а то й дві-три тисячі. А паперів скільки переведено! Хоча, звичайно, законність понад усе, судитися кожен має право.

До речі, в самій Долинській окремі політики і чиновники вважають, що журналісти виконують політичне замовлення «мочити» міського голову Віру Тернавську і партію «Батьківщина», від якої вона обрана. У заяві, опублікованій на сайті міської ради та міськвиконкому, звучать гнівні слова про роботу агентства CBN й інших журналістів. Ось пара цитат: «СВN: Центральноукраїнське бюро новин знову отримало завдання в будь-який спосіб скомпрометувати Долинського міського голову В. Тернавську, яка обрана на цю посаду від політичної партії ВО "Батьківщина".

Неправдива, недостовірна та перекручена інформація про роботу міського голови постійно відстежується в усіх публікаціях цього ЗМІ».

«Це не перша і, мабуть, не остання неправдива та перекручена інформація, яка доноситься до читачів у кращих традиціях “жовтої” преси. Надаючи таку інформацію, дані ЗМІ, напевно, розраховують на дивіденди від влади, яка вже доживає свої останні дні».

«…головна мета нинішньої влади будь-якою ціною скомпрометувати місцеву владу, яка представляє іншу політичну силу, та додати хоч будь-який відсоток владі, яка представляє нинішнього Президента. Для цього й застосовуються підконтрольні нинішній владі, а фактично кишенькові ЗМІ. Проте хотілось би нагадати таким “прихвосням” цієї влади, що оцінку роботи міської влади будуть давати жителі міста».

Ось так буває - почалося з кількох рядків про проблеми ветеранів у невеликій статті, а дійшло до «посіпак», «жовтої преси» та «влади, яка доживає останні дні». Політ думки долинських чиновників вражає. Нудно їм там живеться, мабуть. А ось якщо влада проживе трохи довше відведеного їй у Долинській терміну, на кого або на що до суду подасть Долинський міськвиконком? Може, на календар?

А ще в будівлі по вулиці Соборності, 50, у Долинській, мабуть, не знають, що таке журналістська солідарність. Знаючи про «шанобливе» ставлення до преси, про вас цікаво писати буде тільки вашому партійному органу.