Як проходитимуть місцеві вибори-2020

Перегляди: 4996

CBN за допомогою начальника відділу адміністрування Державного реєстру виборців апарату ОДА Костянтина Яцука зібрало в одному матеріалі основні нововведення, що стосуються виборчого законодавства.

15 липня Верховна Рада прийняла постанову про призначення місцевих виборів в Україні на 25 жовтня 2020 року. Вже через два дні, 17-го, ліквідувала 490 районів і створила замість них 138 нових.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Нагадаємо, на Кіровоградщині тепер будуть:

– Голованівський район (з адміністративним центром у селищі міського типу Голованівськ) у складі територій Благовіщенської міської, Вільшанської селищної, Гайворонської міської, Голованівської селищної, Заваллівської селищної, Надлацької сільської, Новоархангельської селищної, Перегонівської сільської, Підвисоцької сільської, Побузької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

– Кропивницький район (з адміністративним центром у місті Кропивницький) у складі територій Аджамської сільської, Бобринецької міської, Великосеверинівської сільської, Гурівської сільської, Дмитрівської сільської, Долинської міської, Знам’янської міської, Катеринівської сільської, Кетрисанівської сільської, Компаніївської селищної, Кропивницької міської, Новгородківської селищної, Олександрівської селищної, Соколівської сільської, Суботцівської сільської, Первозванівської сільської, Устинівської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

– Новоукраїнський район (з адміністративним центром у місті Новоукраїнка) у складі територій Ганнівської сільської, Глодоської сільської, Добровеличківської селищної, Злинської сільської, Маловисківської міської, Мар’янівської сільської, Новомиргородської міської, Новоукраїнської міської, Піщанобрідської сільської, Помічнянської міської, Рівнянської сільської, Смолінської селищної, Тишківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

– Олександрійський район (з адміністративним центром у місті Олександрія) у складі територій Великоандрусівської сільської, Новопразької селищної, Олександрійської міської, Онуфріївської селищної, Пантаївської селищної, Петрівської селищної, Попельнастівської сільської, Приютівської селищної, Світловодської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

У Кіровоградській області загалом 741 645 виборців: 720 926 - з виборчою адресою, 20 719 - з відміткою про вибуття.

Також 1 січня 2020 року набув чинності новий Виборчий кодекс, а 23 липня - зміни до нього. Переповідати весь кодекс - довгий і нудний процес, охочі можуть перейти за посиланням і почитати. До вашої уваги - основні нововведення, пов’язані, в тому числі, з новим адміністративно-територіальним устроєм.

[caption id="" align="aligncenter" width="640"] Костянтин Яцук. Фото Ігоря Філіпенка, CBN[/caption]

- Чи не найголовніше - зміна місця голосування, - пояснює Костянтин Яцук. - Таким чином дали можливість голосувати, наприклад, трудовим мігрантам. Щоб зробити це, слід звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців чи онлайн через електронний кабінет виборця. Документом, що підтверджує ваше проживання на території певної громади, може бути, скажімо, договір найму житла.

На Кіровоградщині, як і всюди в Україні, обиратимуть:

- депутатів обласної ради;

- депутатів районних рад (тепер чотирьох);

- депутатів міських, селищних та сільських рад;

- міських голів.

- Питання щодо виборів до районних у Кропивницькому рад лишається відкритим, - говорить Костянтин Яцук. - Не пізніше ніж за 60 днів до виборів міська рада може подати до Центральної виборчої комісії рішення сесії про ліквідацію (неутворення) районів. Тоді, звісно, і виборів до Фортечної та Подільської райрад не буде.

До 10 тисяч виборців - мажоритарка, понад 10 тисяч - партійна система з відкритими списками.

Виборець отримає на руки кілька бюлетенів. Наприклад, житель обласного центру - мінімум чотири: кандидати на міського голову, в депутати міської, районної та обласної рад. Якщо ж мерія не ліквідує Фортечний і Подільський райони в місті, то п’ять.

Сам бюлетень, каже Яцук, спростили:

- Виборець побачить там перелік партій, напроти них - кандидати, які йдуть по цьому округу.

Крім того, зменшиться кількість округів. Візьмемо Кропивницький. 42 депутати - відповідно, 42 виборчі округи. На сьогодні - інший підхід. Якщо менше 10 тисяч виборців - кількість депутатів ділиться на три. Більше 10 тисяч - кількість округів визначається інакше, ділиться на десять. В обласній раді 64 депутати, поділити на десять - буде шість і чотири, ціле число - шість. Плюс-мінус два округи, виходить від чотирьох до восьми виборчих округів буде на виборах до обласної ради. Якщо буде вісім - у кожному окрузі йтимуть по вісім кандидатів від кожної політичної сили.

Порядкові номери кандидатів, черговість у списку буде затверджувати з’їзд партії, відповідно до статутної діяльності. Визначається виборча квота - скільки треба голосів. Якщо людина набрала понад двадцять п’ять відсотків від цієї квоти, то може піднятися у списку вище й отримати мандат.

Громадянська мережа ОПОРА, спостерігачі якої працюють на виборах, констатує «значний прогрес у сфері забезпечення виборчих прав громадян, який був досягнутий українським парламентом під час доопрацювання Виборчого кодексу». І водночас зазначає: «Поширення пропорційної виборчої системи на територіальні громади із кількістю 10 тис. виборців і більше, кардинальне скорочення можливостей для самовисування, скасування виборності старост у ОТГ менше ніж за два місяці до початку виборчого процесу, не відповідають міжнародно визнаним стандартам демократичних виборів».

Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства» також передбачає жорсткіші покарання за порушення на виборах; зменшення грошової застави, яку мають вносити кандидати; використання інноваційних технологій при голосуванні та підрахунку голосів тощо.

Ця публікація - вочевидь, не остання перед «датою ікс», розбиратися в новому законодавстві доведеться ще довго. Ну і, звісно, якщо в Україні знову введуть карантин, виборів у жовтні не буде.